Økonomi

PC-ens far mener kunstig intelligens blir det neste store

Steve Wozniak (65), som onsdag var trekkplaster på Aftenpostens konferanse om teknologi og fremtidens arbeidsliv, mener teknologien er best når man ikke behøver å lære hvordan man skal bruke den.

 • Petter Winther

— En dag skal jeg bli ingeniør, og jeg skal gjøre livet til folk så mye enklere at de bare vil trenge å jobbe fire dager i uken.

Slik gjenga Steve Wozniak de fremtidsplanene han hadde som liten gutt, før han oppfant PC-en, stiftet Apple, ble milliardær og en levende legende.

De rundt 900 som møtte opp på Folketeateret, og de tusenvis som fulgte arrangementet på aftenposten.no, fikk gleden av å høre Wozniak fortelle historier fra gamle dager, og dele sine tanker om fremtiden. Foran en flatskjerm med levende bilder av et peisbål, ble han intervjuet av Aftenpostens kommentator Joacim Lund.

Wozniaks far var ingeniør, og lille Steve beundret arbeidet hans. En dag spurte han faren sin hva en ingeniør gjør, og da svarte faren at ingeniører gjør livet enklere for folk, som for eksempel ved oppfinnelsen av vaskemaskinen. Og det var dét som fikk Wozniak til å ville bli ingeniør.

 • Eiendomsmeglerbransjen er én av ni bransjer i kategorien som vil gjennomgå store endringer på kort tid på grunn av teknologiutviklingen: Så hardt vil endringene ramme jobben din.
 • Eksperter tror jobbene våre kan forsvinne for godt

Onsdag var det nøyaktig seks år siden Steve Jobs (i forgrunnen) lanserte nettbrettet Ipad. Da viste han også frem dette gamle bildet av Steve Wozniak (t.v.) og Jobs med Apple 1, prototypen av verdens første PC, fra midt på 1970-tallet. KIMBERLY WHITE

Møtte kona på vitsetelefonVidere fortalte Wozniak hvordan han hadde begynt å programmere datamaskiner, og også hvordan han møtte Steve Jobs, og hvordan de to sammen grunnla Apple, en historie som etter hvert er blitt kjent for de aller fleste. Wozniak fortalte også hvordan han selv mener han burde vært kjent for oppfinnelsen av vitsetelefonen.

— Jeg jobbet alltid med mange ulike prosjekter, og jeg hadde stor tro på humor. På den tiden kunne man ringe til et nummer i Australia, og så fikk man opplest en vits. Det ble kalt for vitsetelefon. I USA hadde man ikke noe sånt. Så jeg leide en telefonsvarer, som var veldig dyr, og hver dag spilte jeg inn en ny vits. Jeg er veldig stolt over det. Jeg var den første i USA som gjorde dette. Jeg møtte til og med min første kone ved at hun ringte vitsetelefonen.

- Hvordan kom du deg dit du er i dag?

— Hele livet har jeg hatt lyst på min egen datamaskin, fordi jeg forsto hvordan datamaskiner fungerte, fortalte Wozniak.

— Logikken bak en datamaskin er forståelig for en tiåring, enkelt. Programmering av datamaskiner er forståelig for en tolvåring. Så jeg begynte å interessere meg for slike ting selv, mens det var faren min som fikk meg interessert i elektronikk.

I 1984 kom Apple IIc, her vist frem av Steve Jobs (t.v.), konsernsjef John Sculley og Wozniak.

Kunstig intelligens — Hvilke typer teknologi mener du har størst potensial?

— Nesten alt som har å gjøre med kunstig intelligens, svarte Wozniak kontant.

— Hele livet har jeg tenkt at datamaskiner aldri vil kunne fungere som en menneskelig hjerne. Vi vet ikke hvordan hjerne fungerer, og vi aldri vil. Hjernen er intuitiv. Datamaskiner gjør ikke det enda. En dag fikk jeg en slags elektronisk tavle fra Apple, dette må ha vært på slutten av 80-tallet. Du kunne skrive på den med en penn, og den kunne forstå hva du skrev.

Han ble spesielt imponert over at teknologien var såpass intuitiv at det ikke var nødvendig å lære hvordan man skulle bruke den.

— Jeg tenkte, dette er så menneskelig!

Wozniak gjør det klart at han mener kunstig intelligens er fremtiden, og at det er det han helst ville jobbet med dersom han hadde vært ung i dag. Likevel, han tror ikke lengre, slik han gjorde før, at datamaskiner kommer til å ta over for verdenen. Samtidig trekker han frem at man aldri ser store forandringer før de faktisk er der.

— Jeg tror at kunstig intelligens er fremtiden. Bare se på selvkjørende biler, sa Wozniak.

Råd til gründere

Wozniak ga også noen råd til dagens gründere:

— Gode ingeniører er veldig viktig, men man trenger også personer som forstår markedet. Ha en fungerende prototyp klar før du leter etter investorer. Det beste er om du har ingeniører som selv vil ha produktet de lager. Slik har jeg selv jobbet, alle ideene mine har kommet fra noe jeg selv vil ha. I tillegg, jobb så hardt du kan, du er sannsynligvis fremdeles ung!

- Tror du store selskaper som Facebook, Google og Apple vil være like store om 10 år?

— Wow, jeg vet ikke. 10 år er lang tid. Det går bra med alle disse tre selskapene nå. Google tjener over 90 prosent av pengene sine på reklame, mens Apple tjener penger på å lage gode produkter, svarte Wozniak, som fortsatt er ansatt og aksjonær i Apple.

 1. Les også

  Arbeidsliv i den nye robothverdagen | Camilla Grana

 2. Les også

  Norge kan lede på vei mot en industriell delingsøkonomi | Marcus Furuholmen og Tor Jakob Ramsøy

 3. Les også

  Seks ledere om endringene i norsk arbeidsliv

 4. Les også

  Vil teknologien overta jobbene våre, og hvor fort vil det skje?

 5. Les også

  - Nær 42.000 app-jobber i Norge

 6. Les også

  Teknologi og revolusjon og sånn

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Ashton Kutcher kommer til A-TECH, Aftenpostsens teknologikonferanse i oktober

 2. KRONIKK

  Hvorfor skal man bli gründer i Norge i dag? | Maria Amelie

 3. KULTUR

  Google har utviklet nødknapp som robotene ikke selv kan skru av

 4. KULTUR

  Google støvsuger Europa etter forskere på kunstig intelligens

 5. VITEN

  Skal vi kontrollere maskinene, eller skal maskinene kontrollere oss?

 6. KULTUR

  - Google har skapt den første intuitive maskin