Økonomi

Mens det koker på boligmarkedet, står leieprisene helt stille

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

Lars Jørgensen (25) er på jakt etter et sted å leie på Grünerløkka i Oslo. Han synes prisene er overkommelige. – Det virker ikke som om det er så veldig store forskjeller fra da jeg leide i Oslo for 3–4 år siden. Utviklingen på boligmarkedet er en ganske annen, sier han. Jan T. Espedal

 • Før har jeg bare fått noen få svar når jeg har kontaktet utleiere. Nå svarer nesten alle. Man kan i mye større grad velge blant det aller beste på markedet, sier ambulanselærling Lars Jørgensen (25).

Priser som skyter i været. Boliger som kuppes før visning. Budrunder langt over takst.

Det er ingen tvil om at det er hete tider i det norske boligmarkedet om dagen. For dem som sysler med leie, er situasjonen en ganske annen.

— Vi må stå på mer enn før for å finne leietagere. Utleiemarkedet er veldig rolig sammenlignet med boligmarkedet, sier Nikolaos Farmakis, informasjonssjef i Utleiemegleren.

Fra 2012 til 2014 har leieprisene i Oslo steget med 4 prosent, viser tall Opinion har laget for Oslo Boligbygg. Siden det generelle prisnivået i Norge har steget akkurat like mye de siste årene, betyr det i realiteten at leieprisene har stått helt stille.

Boligprisene har til sammenligning steget med 8 prosent fra 2012 til 2014, og inn i 2015 er farten økt ytterligere. I årets to første måneder alene er prisene opp fem prosent.

— Den nye normalen i storbyene er at det er lett å få tak i utleieboliger for de aller fleste leietagere. Situasjonen er en ganske annen enn den var for noen år siden, sier Farmakis.

Mye mer til leie

En som har merket forskjellen, er ambulanselærling Lars Jørgensen. Han har vært på leiemarkedet i syv år, og bodd en rekke ulike steder. Nå er han på utkikk etter et sted å bo i Oslo sammen med kameraten Magnus Rødseth (22), som er student.

— Vi ønsker helst et sted med garasje for å få plass til bil og motorsykkel, men samtidig vil vi ha noe som er sentralt. Det kan det i utgangspunktet være litt vanskelig å finne, men vi har fått veldig god respons. Jeg er sikker på at det lar seg løse, for det ligger veldig mye ute nå, sier Jørgensen.

Gjennom andre halvår i 2014 lå det i snitt 7600 leiligheter ute til leie på Finn.no. Det er en økning på 20 prosent fra samme periode i fjor og nesten dobbelt så mye som for tre år siden. Også konkurrenten Hybel.no opplever samme trend.

— Vi har sett en kraftig vekst både i antall publiserte annonser og antall annonser som til enhver tid ligger ute det siste året. Annonsene ligger også publisert over en lengre periode enn før fordi det tar lengre tid å finne leietagere i dagens marked, sier Christian Rasmussen, daglig leder i Innovation Media, som eier Hybel.no.

– Må være klokere

Farmakis i Utleiemegleren sier han tviler sterkt på at det igjen vil oppstå kaotiske tilstander når studentene inntar storbyene i august, slik det har vært i tidligere år.

— Den trenden vi ser i Oslo, finner vi igjen i alle de andre norske byene. Det er blitt betydelig bedre å være leietager de siste årene. De kan presse utleierne mer på pris og kan bruke lengre tid til å finne rett bolig. Dessuten forsvinner mange av de aller dårligste utleieobjektene fra markedet, sier Farmakis.Han og flere andre peker på at det er blitt vanligere å investere i en bolig nummer to eller tre for utleie, og at det kan ha bidratt til den kraftige veksten i boliger til leie.

– Vi møter noen som er litt fortvilet og synes det er vanskeligere å få leid ut enn de trodde. Som utleieinvestor må du være klokere enn før og treffe riktig pris og riktig område. Du får ikke lenger leid ut hva som helst til en hvilken som helst pris, sier Farmakis.

- Fortsatt dyrt

Aftenposten har vært i kontakt med flere personer som nå er på jakt etter noe å leie i Oslo. Et flertall sier de opplever markedet som enklere enn før, mens andre fortsatt synes det er svært trøblete å finne noe i en prisklasse de kan leve med.

— Selv om prisen har flatet ut de senere årene, er det fortsatt dyrt å leie bolig i de store byene, sier Lars Aasen, daglig leder i Leieboerforeningen.

Han tror utflatningen i leieprisene de siste årene er kortvarig.

— Det er veldig mange som ikke har råd til å kjøpe i dagens boligmarked. Samtidig strømmer folk til storbyene. Det taler for høyere leiepriser, sier han.

– Det er ikke boligmangel i Norge

Den lave veksten i leiepriser de siste årene viser at det ikke bygges for lite i storbyene, mener Harald Magnus Andreassen, sjeføkonom i Swedbank.

Han taler dermed boligbyggerne midt imot.

– De siste 12 årene har boligprisene steget 80 prosent mer enn de generelle prisene, mens leieprisen bare har steget 20 prosent mer – og de siste årene har leiene kun steget likt med andre priser. Hadde det virkelig vært boligmangel i storbyene, ville presset på leieprisene vært et helt annet, sier Andreassen.

Han mener den kraftige boligprisveksten først og fremst skyldes andre ting enn at det bygges for lite.

– Renten i Norge har vært lav i lang tid uten at økonomien har vært dårlig. Samtidig har bankene stort sett vært utlånsvillige. Det har drevet boligprisene opp. Faktum er nå at det aldri har vært dyrere å kjøpe sammenlignet med å leie, sier Andreassen.

- Leie kan bli mest lukurativt

Ifølge sjeføkonomen er det en utbredt feiloppfatning blant nordmenn at det alltid lønner seg å eie fremfor å leie.

– Selv om verdistigningen har vært høy i boligmarkedet i Norge de siste tiårene, betyr ikke det at det vil fortsette i all fremtid. Tvert imot.

Han vil ikke fraråde folk å kjøpe, men advarer mot å miste hodet i budrunder i dagens hete boligmarked.

– Du bør ikke tenke på boligen som en investering du skal tjene penger på, men som et sted å bo. Vi kan like godt gå inn i en periode fremover hvor leie er det mest lukrative, sier Andreassen.

Få med deg det viktigste som skjer i norsk og internasjonal økonomi. FølgAftenposten Økonomi på Facebook!

 1. Les også

  Seks grafer som forklarer hvorfor Siv Jensen vil bremse boligmarkedet

 2. Les også

  Eiendomsmeglerne gleder seg over uendret rente

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. OSLOBY

  Boligprisene har økt tre ganger så mye som leieprisene

 2. VITEN

  Slik påvirker kjøp av bolig nummer to prisene i Oslo

 3. BOLIG

  Hvor er boligmarkedet på vei? Dette svarer ekspertene

 4. ØKONOMI

  I vinter var det få boliger til salgs i Oslo og prisene føk i været. Nå flommer markedet over og prisene synker.

 5. VERDEN

  I dette landet har folk høy utdanning og mye penger. Likevel leier de bolig hele livet.

 6. ØKONOMI

  IMF: – Det norske boligmarkedet er kraftig overpriset