Økonomi

Flere selger boligen før de kjøper

I november står Silje Berg, Eilert Sageng og Jonas (1) uten et sted å bo dersom de ikke klarer å finne en ny bolig kjapt. De valgte å selge leiligheten sin i Oslo før de har kjøpt ny.

Med hund og barn begynte det å bli trangt i toroms leiligheten på Bjølsen i Oslo. Nå når leiligheten er solgt, er Silje Berg og Eilert Sageng utålmodige etter å finne en ny og større bolig, før de må ty til plan B. Signe Dons

 • Frøydis Braathen
  Journalist

Meglere landet rundt melder om at flere enn før gjør som dene familien. En årsak er at bankene snurper igjen pengesekken, og konsekvensen kan bli ytterligere fall i boligprisene.

Forrige uke valgte de å selge toromsleiligheten på Bjølsen i Oslo, for 500.000 kroner mer enn de kjøpte den for i 2010.

- Hovedgrunnen til at vi solgte først, var å vite hvor mye vi kan kjøpe for. Med hund og barn begynte leiligheten å bli litt liten. Dessuten ønsker vi oss en liten hageflekk, ikke ulikt andre i samme situasjon, sier Sageng.

Motsatt rekkefølge

De er ikke alene om å gjøre boligbytte i motsatt rekkefølge av det som er tradisjonen i Norge. 35 prosent av meglere over hele landet svarer at flere velger å selge boligen før de kjøper ny, sammenlignet med for seks måneder siden. Det viser en landsomfattende undersøkelse fra Norges Eiendomsmeglerforbund.

Det er på Sørlandet flest meglere melder om denne trenden, med Rogaland og Oslo hakk i hæl. Syv av ti meglere på Sørlandet sier flere selger før de kjøper. I Rogaland og Oslo svarer fire av ti det samme.

30 prosent flere boliger ligger ute for salg i markedet sammenlignet med i vår.

Inn i samme marked

Tormod Boldvik, styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbund, forklarer endringen med høyere boligpriser, dystre spådommer og at bankene er blitt mer restriktive.

- Når boligprisene er blitt såpass høye, og mediene skriver om at toppen kan være nådd, blir folk bekymret. Noen tenker taktisk og forsøker å selge når prisene er på topp. Men de fleste skal jo inn igjen i samme marked. Vi har lange tradisjoner i Norge for å kjøpe først, og erfaring viser at det er trygt nok, sier Boldvik.

Les også

- Vi er usikre på om vi skal kjøpe eller selge først

Det kommer også frem i undersøkelsen at bankene er blitt mer restriktive med å gi mellomfinansiering i løpet av de siste seks månedene. Fire av ti meglere på landsbasis sier at bankene er blitt mer tilbakeholdne.På Sørlandet svarer syv av ti meglere ja på dette spørsmålet, og i Rogaland sier fem av ti det samme. I Oslo og Akershus mener tre av ti meglere (34 prosent) at bankene er blitt mer restriktive.

Innstrammingen gjelder ikke bare private banker. Bergens Tidende skrev før helgen at Bergen kommune stanser behandlingen av søknader om startlån med umiddelbar virkning ettersom kassen er tom, og Regjeringen har strammet inn vilkårene for denne typen behovsprøvde lån.

Ytterligere prisfall

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen mener det er et merkbart omslag i boligmarkedet, men at bankene oppfører seg helt som forventet.

- 30 prosent flere boliger ligger ute for salg i markedet sammenlignet med i vår. Dette forsterkes av at bankene ikke lenger er så ivrige på å låne ut penger. Dette er ikke uventet nå når bankene må stille opp med mer egenkapital. Hvis dette varer ved, kan boligprisene falle ytterligere, sier Andreassen.

I går meldte meglerkjeden DNB Eiendom om en kraftig økning i andelen boliger som går for mindre enn selgers første prisantydning, ifølge dn.no. Andelen har økt fra 15 prosent i august i fjor til 28 prosent nå. Andelen solgt over prisantydning, har falt fra 76 til 57 prosent på samme tid.

Kritisk til bankene

Boldvik er kritisk til at bankene strammer inn nå som boligprisene kan ha nærmet seg en topp.

Les også

DNB: Anbefaler unge å leie fremfor eie bolig

- Det samme skjedde i 2008 under finanskrisen. Bankene stoppet mellomfinansieringen, og det fikk sterk innvirkning på markedet. Etter at markedet tok seg opp igjen, har bankene blitt liberale. På den måten forsterker de konjunkturene.- Vi er opptatt av å ha en forutsigbar utvikling i markedet. Fra bankenes side er det en dårlig idé plutselig å bli strengere når prisene er på topp. I stedet bør de ha en politikk som skaper balanse i konjunkturene, mener Boldvik.

Uten bolig

Eilert Sageng og Silje Berg kjenner seg igjen og forteller at banken var skeptisk til å gi dem mellomfinansiering.

- Da ble jo vi også litt bekymret. Nå når vi har solgt, er situasjonen en annen, nå jubler alle bankene vi har vært i kontakt med, sier Sageng.

Planen er å se etter et lite rekkehus eller tomannsbolig i Asker-området, der prisene er lavere og det ikke er langt til Jonas’ besteforeldre. Men hvis de ikke kjøper ny bolig relativt raskt, må de belage seg på å gjennomføre plan B.

- Da må vi enten leie for en periode eller bo hjemme hos foreldrene våre en liten stund. Det er jo litt nervepirrende. Vi har Finn.no som favoritt på datamaskinen, for å si det sånn, forteller Berg.

 1. Les også

  Forbrukerombudet mener smålån er ulovlige

 2. Les også

  Rimi-Hagen dropper blått, går for rødt

 3. Les også

  Rekordhøy oljevekst i det norske Amerika

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Denne leiligheten gikk 1,75 mill. over prisantydning

 2. BOLIG

  Denne leiligheten gikk 1,75 mill. over prisantydning

 3. BOLIG

  Advarer mot kupping: Mener «smarte kjøpere» prøver å utnytte usikre selgere

 4. BOLIG

  Ferske boligtall: 36 prosent nedgang etter korona

 5. ØKONOMI

  Staten får inn rekordsummer i dokumentavgift

 6. ØKONOMI

  I vinter var det få boliger til salgs i Oslo og prisene føk i været. Nå flommer markedet over og prisene synker.