Spillselskaper sponser ulovlige pokerklubber for å lokke spillere til nettpoker

Utenlandske spillselskaper bruker ulovlige pokerklubber i Norge til å markedsføre nettpoker. Nå risikerer de straffeforfølgning.

Under politiets pokeraksjon 1. mars i år ble det beslaglagt en rekke pokerbord. På filten er det logoer til spillselskaper. Ulovlig markedsføring, mener Lotteritilsynet.

Koblingen er ikke vanskelig å få øye på: Filten på pokerbordene har logoer til spillselskaper. Logoer pryder også kortstokker og annet materiell. Og rundt bordet sitter det sponsede pokerspillere.

Spillreklamen er ulovlig, ifølge Lotteritilsynet, og den kan straffes med bøter og fengselsstraff. Men markedsføringen har kunnet pågå uten reaksjoner, fordi de illegale pokerklubbene i stor grad er blitt drevet i det skjulte.

Slik kunngjorde den illegale pokerklubben Nye Oslo Poker pokerspillet og turneringene den uken politiet slo til mot fem klubber i Oslo. Samarbeidet med Coolbet er tydelig.

Nå sitter trolig både tilsyn og politi på nok informasjon til at det vil bli rettet søkelys mot disse forholdene, i tilknytning til etterforskningen etter politiaksjonen mot pokerklubbene 1. mars.

– Gjennom tips har vi fått informasjon om at det forekommer samarbeid eller ulovlig markedsføring av utenlandske spillselskaper i denne type klubber, opplyser Lotteritilsynet.

Spesielt de norskeide spillselskapene har hatt en svært synlig tilstedeværelse i klubbene som politiet aksjonerte mot. Også på klubbenes Facebook-sider er reklamen for spillselskaper fremtredende. Turneringer, utstyr og premier sponses. Flere av selskapene har også egne ambassadører som reiser rundt til norske pokerklubber for å promotere selskapene.

Skulle sponse jenteturnering

Coolbet er ett av de mest synlige selskapene i det norske pokermiljøet. Selskapet drives fra Estland, men eies av nordmenn.

Talsmann for Coolbet, Mikael Mellqvist, opplyser at de bruker et syvsifret beløp på sponsoraktiviteter rettet mot det norske pokermiljøet.

Selskapet var blant annet sponsor for en jenteturnering som etter planen skulle avholdes i Oslos største illegale pokerklubb, Nye Oslo Poker, helgen 2. og 3. mars. Der fristet Coolbet med ekstrapremier på 550 og 850 euro for å dekke deltagelse på en turnering i Tallinn, samt gavekort, bobler og andre overraskelser.

Spillselskapet Coolbet sto oppført som medarrangør av en jenteturnering helgen 2. og 3. mars på den illegale pokerklubben Nye Oslo Poker i Gunerius-bygget i Oslo sentrum. Turneringen ble avlyst etter politiaksjonen mot fem andre klubber 1. mars.

Over 50 kvinner hadde meldt seg på turneringen. Den ble imidlertid avlyst etter at politiet aksjonerte mot fem andre ulovlige klubber i Oslo dagen før.

– Jeg vil presisere at ingen av de klubbene politiet aksjonerte mot i sin storaksjon har eller har vi i Coolbet hatt et samarbeid med, sier Mellqvist.

Han kan ikke forklare hvorfor pokerbord i noen av klubbene hadde selskapets logo på.

– Dette visste vi faktisk ikke før vi så bildene i Aftenposten, men vi har mange som ønsker pokerutstyr og kan ikke vite hvor alt brukes.

Tett samarbeid avslørt på Facebook

En oppdatering fra 23. februar i år på Oslo Nye Pokers hemmelige Facebook-gruppe viser hvor tett samarbeidet har vært mellom Coolbet og den illegale pokerklubben:

Coolbets markedsansvarlige for iGaming, Merethe Krohn, forteller her at hun akkurat har delt ut en pokerpakke verdt 12.000 kroner til en av Nye Oslo Pokers gjester. Hun oppfordrer samtidig klubbens medlemmer til å registrere seg hos Coolbet, slik at de automatisk er med i konkurranser.

På spørsmål om hvor mange spillere selskapet rekrutterte fra klubben, og hvor utstrakt samarbeidet var, svarer Krohn slik i dag:

– Vi fikk først vår pokerklient i februar, så det er ikke så mye å kommentere om dette rekrutteringssamarbeidet.

Ambassadører promoterer selskapene

De fleste selskapene som er aktive på det norske markedet, har også sponsoravtaler med profesjonelle pokerspillere. Silje Nilsen er en av de mest profilerte. Hun jobber for det norskeide nettkasinoet Guts, og profilerer selskapet både ved å besøke norske pokerklubber og ved å delta i turneringer rundt omkring i verden.

Silje Nilsen på jobb for Guts under NM-turneringen i Dublin.

– Sponsoravtalen er på linje med hvordan selskaper sponser enkeltutøvere og klubber både i poker og andre idretter, skriver hun i en e-post til Aftenposten.

Silje Nilsen hevder hun forholder seg til de markedsføringsreglene som gjelder for oppdragene. I hennes egen blogg kommer det imidlertid frem at hun driver aktiv markedsføring av Guts, noe som er ulovlig etter dagens regler.

Guts eierselskap, Oslo Børs-noterte Gaming Innovation Group (GIG), understreker imidlertid at selskapet ikke har noen sponsoravtaler med pokerklubber i Norge. Men selskapet kan likevel knyttes til flere klubber.

Rekrutterer spillere fra illegale pokerklubber

GIGs PR- og kommunikasjonskonsulent Alexander Ohnmeiss skriver i en e-post at selskapet har en såkalt «affiliates»-avtale med flere pokerklubber i Norge, blant annet Quads, som var en av de klubbene som politiet aksjonerte mot i mars.

En «affiliates» er en aktør – en klubb eller nettside – som rekrutterer spillere til et større selskap. Denne aktøren får utbetalt en provisjon basert på den trafikken de skaper. Dette er en svært vanlig modell i gamblingindustrien. Men Guts mener det er klubbenes ansvar å holde seg innenfor loven.

– I Norge, som i andre land, har tilknyttede selskaper en selvstendig plikt til å sørge for at deres aktiviteter ikke kommer i konflikt med nasjonale lover og forskrifter, understreker Ohnmeiss.

Spillselskapene kan markedsføre sine tjenester under pokerturneringer, men da må det skje utenfor Norges grenser. Siden 2006 har svenskeide Unibet profilert seg under det årlige poker-NM i Dublin, hvor over 1200 norske spillere deltok i mars. Her er sjefen for sosiale medier i Unibet, Kjell Hanssen (t.v.), sammen med en av selskapets poker-ambassadører, Fredrik Bergmann. Aftenposten har ikke funnet koblinger mellom dette selskapet og illegale klubber i Norge, men Unibet er synlig under en rekke turneringer i utlandet hvor nordmenn deltar.

Innrømmer samarbeid tidligere: – Men avsluttet nå

Et annet selskap som har figurert hyppig i markedsføringen av pokerklubbene, er svenskeide Betsson. Selskapets logo har prydet invitasjonene til en rekke av turneringene til Norwegian Poker Team (NPT), en av klubbene som Oslo-politiet aksjonerte mot tidligere i år.

Gjennom tidligere ansatte i selskapet får Aftenposten bekreftet at selskapet var svært aktiv inn mot det norske pokermiljøet for noen år siden. I dag forsøker Betsson å distansere seg fra pokerklubbene.

– Betssons spillselskaper har ikke noe sponsorsamarbeid med pokerklubber i Norge. Det kan ha funnet sted et samarbeid, men det er nå avsluttet, skriver kommunikasjonssjef Pia Rosin i en e-post til Aftenposten.

Betsson er blitt presentert som sponsor for en rekke turneringer som er blitt arrangert av pokerklubben Norwegian Poker Team (NPT) i Oslo. Den var en av klubbene som politiet aksjonerte mot 1. mars i år.

Vurderer å se på koblingen til pokerklubbene

Lotteritilsynet opplyser at tilsynet har reagert mot såkalte «affiliates» på nett tidligere, men ikke mot fysiske aktører som pokerklubber. Tilsynet har imidlertid gjennom tips blitt gjort kjent med selskapenes forgreninger til pokerklubbene.

Seniorrådgiver Monica Alisøy Kjelsnes i Lotteritilsynet.

– Bruk av logoer til utenlandske spillselskaper er ulovlig i Norge, uansett hva slags avtale som ligger bak. På generelt grunnlag kan vi si at både «affiliates» og spillselskapene kan bli holdt ansvarlig, sier seniorrådgiver Monica Alisøy Kjelsnes i Lotteritilsynet.

Hun legger til at det nå kan bli aktuelt å se på problemstillinger knyttet til koblingene mellom spillselskapene og pokerklubbene. Også eierskapet i selskapene kan bli gjenstand for nærmere undersøkelser – og eventuelle reaksjoner.

– Utenlandske spillselskapers kobling til Norge er ett av flere forhold vi ser på når vi vurderer hvilke virkemidler vi kan benytte for å få stanset den ulovlige virksomheten disse selskapene driver i Norge, sier Monica Alisøy Kjelsnes.

Risikerer alt fra anmodning til fengselsstraff

Det første grepet Lotteritilsynet kan ta, er å be spillselskaper stanse virksomhet som tilsynet anser for ulovlig. Dersom ikke selskapene retter seg etter anmodningen, kan tilsynet gi selskapene tvangsmulkt. Saken kan også politianmeldes.

I politiets egen etterforskning etter aksjonen 1. mars, vurderes det også om det er grunnlag for å reagere mot eventuell markedsføring av utenlandske spillselskaper.

– Slik markedsføring vil som regel rammes av lotteriloven, opplyser politiadvokat Eivind Kluge.

Grove brudd på denne loven kan straffes med bøter eller fengsel i inntil tre år.


Har du tips om denne saken?

For sensitivt materiale, bruk: Securedrop

  • Vi kan også kommunisere via den krypterte meldingstjenesten Signal:
  • +47 911 64 210 (journalist Jan Gunnar Furuly)
  • +47 920 22 477 (journalist Thomas Olsen)

Aftenposten beskytter sine kilder.