Økonomi

Den russiske rubelen har falt 20 prosent tirsdag

Også den norske kronen har falt kraftig tirsdag.

Vekslingskontorene måtte stadig endre kursene i Moskva tirsdag.
  • Arild Færaas
  • Ntb

Den russiske rubelen falt rundt 20 prosent i verdi tirsdag til 80 rubler mot dollaren og 100 mot euro.

Litt før klokken 14 hadde også den norske kronen falt med over 2 prosent mot amerikanske dollar, og rundt 3 prosent mot euroen og det britiske pundet.

Og for første gang på mange år er den svenske kronen mer verdt enn den norske.

— Ingen tør kjøpe noe

Sjeføkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i hedgefondet Nordkinn Asset Management sier til Dagens Næringsliv at det er snakk om en «total kollaps» i kronekursen.

– Ingen tør å kjøpe noe. Det er derfor vi ser slike bevegelser som vi ser i dag, sier Wilhelmsen.

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB sier til Hegnar.no at det rett og slett er fravær av kjøpere.

renterussland-YpdhX4zvGF.jpg

– Oljeprisen stuper, det er snart jul og bøker skal lukkes. Det er ingen som vil ta risiko, sier Dørum.Men mot rubelen har altså norske kronen også steget kraftig, cirka 13-14 prosent klokken 14.

LES OGSÅ:

Les også

Tilløp til panikk på Moskva-børsen

Kapitalflukt fra Russland

Verdien av rubelen har rast de siste månedene, først som følge av vestlige sanksjoner og i de siste ukene også på grunn av fallende oljepris.

De vestlige straffetiltakene, som skyldes russisk støtte til prorussiske opprørere i Ukraina, har fått internasjonale investorer til å sky Russland og trekke penger ut av landet.

Sentralbanken har hittil i år hevet renten med til sammen 11,5 prosentpoeng i et forsøk på å begrense kapitalflukten og hindre at rubelen kollapser helt.

Utsiktene til negativ vekst blir en alvorlig utfordring for president Vladimir Putin, som baserer sitt regime delvis på den økonomiske stabiliteten og voksende velstanden han har lyktes i å etablere i Russland etter den kaotiske Jeltsin-perioden.

Nå er denne stabiliteten i fare på grunn av rubelens kollaps som skader Russlands troverdighet hos investorene.

Nedgang i BNP

Sentralbanken sier nå at russisk økonomi trolig krymper neste år, og nedgangen kan bli på opp til 4,5 prosent om oljeprisen blir liggende rundt 60 dollar fatet.

Russisk økonomi er sterkt avhengig av olje og gass som står for to tredeler av den totale eksporten, trass i at liberale økonomer lenge har bedt om at økonomien må spres på flere områder.

Det betyr at varierende internasjonale oljepriser får sterk innflytelse på Russlands betalingsbalanse, og derfor også rubelens vekslingskurs.

Tidligere finansminister Aleksej Kudrin skrev tirsdag på Twitter at rubelens nedgang også skyldes mangel på tillit til regjeringens økonomiske politikk.

Les også

  1. Putin vil stramme opp russerne

  2. Oljeprisen faller under 60 dollar