Nordea-sjef: Dette ville en skjorte kostet om fabrikkarbeiderne i Bangladesh skulle fått en levelig lønn
Nordeas sjef for bærekraftig utvikling har regnet ut hvor mye mer en H & M-skjorte ville koste hvis arbeiderne skulle få betalt en anstendig lønn. H&M avviser regnestykket som misvisende.
Tekstilindustrien i Bangladesh sysselsetter flere millioner mennesker, men lønnsnivået er lavt. Foto: ANDREW BIRAJ / X02521
Ifølge den svenske avisen Veckans Affärer tjener en arbeider som produserer H & Ms klær rundt 750 kroner i måneden, mens en lønn som man kan leve greit av i Bangladesh ligger på mer enn det dobbelte – 2.083 kroner i måneden.
Nordeas sjef for bærekraftige investeringer lurte på hvor mye mer kundene må betale for en skjorte for at de over 200.000 fabrikkarbeidere i Bangladesh skal få en grei lønn. Det er ikke så mye, ifølge regnestykket Sasja Beslik har publisert:
- Hvis prisen på en skjorte økes med 2,88 svenske kroner, kan H & M doble lønningene de betaler til fabrikkarbeidere i Bangladesh.
- Snittprisen på en skjorte hos H & M er vi dag på 174 svenske kroner.
- Med andre ord, hvis lønningene skulle dobles ville prisen være på 177 kroner.
Her er regnestykket som ligger bak påstanden:
H&M skrev i fjor til Aftenposten at de er et av selskapene som stiller strengest krav til sine leverandører, både når det gjelder miljø og sosiale forhold.
– Vi vil at alle mennesker i vår produksjonskjede skal behandles med respekt og at leverandørene tilbyr sine ansatte rettferdige lønner og arbeidsvilkår. Vi vil at alle som arbeider i tekstilindustrien skal ha en lønn som de kan leve av, skrev PR-sjef for H & M i Norge, Vibeke Holann, i en e-post da. Hun viste da til at H & Ms viktigste leverandører deltok i et prosjekt som skulle sikre tekstilarbeidere rettferdig levelønn innen 2018.
Kommunikasjonssjef Kristin Fjeld i H&M Norge mener regnestykket til Nordea-sjefen er misvisende, og har denne kommentaren til regnestykket:
– Dessverre er det ikke slik at høyere pris på et plagg betyr høyere lønning for de som arbeider i fabrikkene. Det er en veldig vanlig misforståelse. I så måte vitner denne saken dessverre om mangel på kunnskap om vår industri. Vi kjøper fra de samme fabrikkene som mange andre merkevarer, og syerskene får samme lønn uansett om de syr for en merkevare som tar 1 999 kr for en skjorte eller 199 kr for en skjorte. Vi kan ikke sette lønningene ettersom vi ikke eier fabrikkene, men vi har et stort ansvar i å påvirke og drive opp lønnsnivået i tekstilindustrien i land som for eksempel Bangladesh og Kambodsja, skriver hun og understreker at selskapet samarbeider med International Labour Organisation (ILO) og den globale fagforeningsorganisasjonen IndustriAll for å få til en langsiktig og bærekraftig løsning for hele bransjen.
Ble overtalt til å halshugge en mann da han var 13 år gammel
Aftenposten i ungdomsfengsel for IS-mistenkteDen danske mannen giftet seg med en 15 år gammel syrisk jente
Her sitter 5000 menn fengslet, mistenkt for å være IS-krigere.I ruinene av Den islamske staten – del 3
Etter at IS er beseiret, plasseres tusenvis av kvinner i interneringsleirer. I en av dem finner vi norske Aisha. Ett av barna hennes, en norsk gutt, er allerede drept.– Jeg måtte kle sønnen min som en kvinne for å få ham ut av IS
Bli med Aftenpostens reportere på jobb i SyriaLærte opp barn til å bli selvmordsbombere
DOKUMENTARSERIE: I ruinene av Den islamske staten
Når barnevakten mister ungen
Barselgruppen fra helvete
NORSK KOMISERIE - «Ingen Retur»:Vannet går på innflyttingsfest med Thomas Hayes og Davy Wathne
NORSK KOMISERIE:– Bra! Ikke ofte man ser gravide feste.
NORSK KOMISERIE:- Er det sant at hjernen krymper når man blir gravid?
Sofie får hjelp av Enok i siste episode av «Ingen Retur»