Økonomi

Nordea-sjef: Dette ville en skjorte kostet om fabrikkarbeiderne i Bangladesh skulle fått en levelig lønn

Nordeas sjef for bærekraftig utvikling har regnet ut hvor mye mer en H & M-skjorte ville koste hvis arbeiderne skulle få betalt en anstendig lønn. H&M avviser regnestykket som misvisende.

Tekstilindustrien i Bangladesh sysselsetter flere millioner mennesker, men lønnsnivået er lavt.
STUCKSe flere →
 1. Aftenposten felt i PFU for programserien Stuck

  Denne serien er felt i Pressens Faglige Utvalg med henvisning til Vær Varsom-plakatens paragraf 2.8, som sier at sponsing av aktualitetsjournalistikk er uforenlig med god presseskikk.
 2. Ny serie om barn som giftes bort

  Premiere 8. september: Hvert år giftes 15 millioner jenter bort før fylte 18 år. I Aftenpostens nye serie «STUCK» møter du noen av dem.
I ruinene av Den islamske statenSe flere →
 1. I ruinene av Den islamske staten – del 5

  DOKUMENTARSERIE: I et ungdomsfengsel i Syria sitter 12–18 år gamle gutter mistenkt for å tilhøre IS. En av dem forteller at han som 13-åring ble tvunget til å halshugge en mann.
 2. I ruinene av Den islamske staten – del 4

  DOKUMENTARSERIE: I Al-Hasakah i Syria sitter 5000 menn fengslet, mistenkt for å være IS-krigere. I de klaustrofobiske og overfylte cellene møter vi en danske som giftet seg med en 15 år gammel syrisk jente.
 3. I ruinene av Den islamske staten – del 3

  DOKUMENTARSERIE: Etter at IS er beseiret, plasseres tusenvis av kvinner i interneringsleirer. I en av leirene finner vi norske Aisha. Ett av barna hennes, en norsk gutt, er allerede drept.
 4. I ruinene av Den islamske staten – del 2

  DOKUMENTARSERIE: Åtte til ti millioner sivile levde under IS’ terrorstyre. Etter hvert som koalisjonsstyrkene rykker frem, kan de komme ut etter måneder i skjul. Men er de uskyldige sivile, eller er de IS-sympatisører?
 5. I ruinene av Den islamske staten – del 1

  DOKUMENTARSERIE: De menneskelige tragediene etter IS’ fall er enorme. Terrorstaten kontrollerte på det meste en tredjedel av landområdene i Irak og Syria, og tiltrakk seg mer enn 40.000 fremmedkrigere fra hele verden. Mange av dem var norske.
Ingen returSe flere →
 1. «Ingen Retur» - episode 4: Sofie hevner seg på stedatteren

  NORSK KOMISERIE: Når Sofie skal passe stedatteren Emma (7) ender det i katastrofe. Lek blir til alvor når barnevakten (34) forsøker å hevne seg på den lille jenta.
 2. «Ingen Retur» - episode 3: Når du ikke klarer å amme

  NORSK KOMISERIE: Sofie har født og sliter med ammingen. Livet er i oppløsning og de dømmende blikkende fra baselgruppen drepende. I desperasjon leier hun inn en «amme».
 3. «Ingen Retur» – episode 2: - Jeg er en av de gravide som folk ler av

  NORSK KOMISERIE: Sofie er høygravid og sitter i rullestol med bekkenløsning. Når 10 år yngre Julie tar plassen hennes i det gamle kollektivet bestemmer hun seg for å kræsje innflyttingsfesten med sin helt egen hedersgjest.
 4. «Ingen Retur» – episode 1: Et «ligg», og livet er snudd på hodet

  NORSK KOMISERIE: Sofie må gi opp det ansvarsløse og uforpliktende singellivet da hun blir gravid etter en «one-night-stand».
 5. «Ingen Retur» - episode 5: - Er det sant at hjernen krymper når man blir gravid?

  NORSK KOMISERIE: Med Sofie langt inne i ammetåken må Maja ta inn en vikar i firmaet deres. Blind av sjalusi gjør Sofie noe hun kommer til å angre bittert på.
 • Knut-Erik Mikalsen
  Knut-Erik Mikalsen

Ifølge den svenske avisen Veckans Affärer tjener en arbeider som produserer H & Ms klær rundt 750 kroner i måneden, mens en lønn som man kan leve greit av i Bangladesh ligger på mer enn det dobbelte – 2.083 kroner i måneden.

Nordeas sjef for bærekraftige investeringer lurte på hvor mye mer kundene må betale for en skjorte for at de over 200.000 fabrikkarbeidere i Bangladesh skal få en grei lønn. Det er ikke så mye, ifølge regnestykket Sasja Beslik har publisert:

 • Hvis prisen på en skjorte økes med 2,88 svenske kroner, kan H & M doble lønningene de betaler til fabrikkarbeidere i Bangladesh.
 • Snittprisen på en skjorte hos H & M er vi dag på 174 svenske kroner.
 • Med andre ord, hvis lønningene skulle dobles ville prisen være på 177 kroner.

Her er regnestykket som ligger bak påstanden:

H&M skrev i fjor til Aftenposten at de er et av selskapene som stiller strengest krav til sine leverandører, både når det gjelder miljø og sosiale forhold.

– Vi vil at alle mennesker i vår produksjonskjede skal behandles med respekt og at leverandørene tilbyr sine ansatte rettferdige lønner og arbeidsvilkår. Vi vil at alle som arbeider i tekstilindustrien skal ha en lønn som de kan leve av, skrev PR-sjef for H & M i Norge, Vibeke Holann, i en e-post da. Hun viste da til at H & Ms viktigste leverandører deltok i et prosjekt som skulle sikre tekstilarbeidere rettferdig levelønn innen 2018.

Kommunikasjonssjef Kristin Fjeld i H&M Norge mener regnestykket til Nordea-sjefen er misvisende, og har denne kommentaren til regnestykket:

– Dessverre er det ikke slik at høyere pris på et plagg betyr høyere lønning for de som arbeider i fabrikkene. Det er en veldig vanlig misforståelse. I så måte vitner denne saken dessverre om mangel på kunnskap om vår industri. Vi kjøper fra de samme fabrikkene som mange andre merkevarer, og syerskene får samme lønn uansett om de syr for en merkevare som tar 1 999 kr for en skjorte eller 199 kr for en skjorte. Vi kan ikke sette lønningene ettersom vi ikke eier fabrikkene, men vi har et stort ansvar i å påvirke og drive opp lønnsnivået i tekstilindustrien i land som for eksempel Bangladesh og Kambodsja, skriver hun og understreker at selskapet samarbeider med International Labour Organisation (ILO) og den globale fagforeningsorganisasjonen IndustriAll for å få til en langsiktig og bærekraftig løsning for hele bransjen.

Les mer om

 1. Video: Sweatshop