Facebook halvert på børsen

Tre måneder etter at Facebook gikk på børs er kursen nesten halvert. Sent torsdag kveld nådde selskapet en ny bunnotering.

afp000386459.jpg

Facebook er kanskje tidenes mest profilerte og opphaussede børsnotering. Så optimismen var stor da gründeren med jeans og hettegenser, Mark Zuckerberg, svingte børsbjellen 18. mai. Kursen startet på drøyt 38 dollar, noe som var litt under forventningene, men greit nok.

Kastet ut aksjer

Men allerede de første dagene falt kursen raskt, før den stabiliserte seg i juni og juli på rundt 30 dollar. I månedsskiftet juli/august kom et nytt bratt fall. Aksjekursen har de siste dagene ligget litt over 20 dollar, men torsdag nådde selskapet en foreløpig bunn på 19,87 dollar — en nedgang på 6,3 prosent i løpet av den ene dagen.

Les også

Kraftig børsfall for Facebook

Solgte

Noe av årsaken til fallet er at man nå har kommet til en dato hvor noen av de store som tidlig investerte i selskapet, nå kunne selge seg ned i Facebook, ifølge Wall Street Journal. Mange benyttet seg av muligheten, og kastet ut aksjer i store mengder.

Mange investorer er nemlig ikke så fornøyd med det som skjer med det sosiale mediet, som har nesten 1 milliard brukere. Den økonomiske utviklingen i selskapet er dårligere enn forventet, og Facebook har ikke fått det til noe særlig på mobiltelefonen — som for tiden regnes for å være den heteste plattformen. Stadig flere av oss bruker stadig mer tid på Internett med de nye smarttelefonene.

Les også

Facebook-sjef slettet profilen sin og flyktet

"Mistet" 3,6 mrd.

Zuckerberg har også måttet se på at papirformuen i Facebook-aksjer har forvitret. Bare torsdag tapte han over 600 millioner dollar eller rundt 3,6 milliarder kroner. Men han burde likevel ha til smør på brødskiven med en aksjeformue på drøyt 60 milliarder kroner. Hele Facebook er verdt 254 milliarder kroner.

Zuckerberg og en rekke andre investorer får ikke lov å selge aksjene før senere i høst. Hvis denne investorgruppen også kvitter seg med aksjebeholdningen, kan man vente seg ytterligere børsfall.

Les også

Facebook-aksjene nesten halvert i verdi

gunhild@aftenposten.no