Økonomi

Slovakia sa ja

Dersom Slovakia hadde stemt nei til utvidelsen av EUs krisepakke, så kunne det ført til konkurs for Hellas.

Fra parlamentet i Bratislava. Foto: PETR JOSEK

 • Øyvind Gustavsen

I går unnlot Slovakia å stemme ja til utvidelsen av EUs krisepakke. Nå har de sagt ja, skriver ntb.

Det slovakiske opposisjonspartiet Smer er enig med regjeringspartiene om å godkjenne endringene i EUs krisefond, ifølge fjernsynskanalen TA3.

Smers partileder Robert Fico har forklart at han er villig til å godta endringene i krisefondet EFSF i bytte mot at regjeringen går av. Regjeringen, som er sammensatt av tre partier, må gå av etter at den tirsdag tapte en avstemning i nasjonalforsamlingen om krisefondet

— EUs beslutning om en utvidelse av krisepakkefondet er helt og fullt avhengig av at alle land sier ja. Derfor blir det ingen utvidelse, uten at Slovakia er med, sier Jan Tore Klovland, professor ved NHH.

Les også:

Kan gå konkurs

Dersom Slovakia ikke hadde kommet frem til et ja kunne konsekvensene blitt at Hellas ikke får pengene de trenger for å unngå mislighold av lån, og at landet dermed vil gå konkurs.

En konkurs er imidlertid ikke uhyre dramatisk, ifølge Klovland.

— Det har skjedd sikkert 200 ganger i løpet av historien at et land går konkurs. For en stat betyr det bare at man må komme til en ordning med obligasjonseierne. Noen må ta et tap når gjelden avskrives, og det er da naturlig at de som har investert i papirene, i stor grad europeiske banker, tar tapet, sier han og legger til at en gresk konkurs sterkt vil begrense landets lånemuligheter i fremtiden.

Ser ingen lys i tunnelen

Han så ingen lys i tunnelen tidligere i dag.

— I begynnelsen håpet man at en konjunkturoppgang ville redde Hellas, ved at landet vokste seg ut av krisen. Men utsikten for det har bare blitt blekere og blekere. Nå ligger det i kortene at bankene vil gå med store tap og at Hellas går konkurs, sier han.

- Vil det føre til at Hellas mister euroen som valuta?

— Det burde det, men euroen er primært et politisk redskap for å tvinge gjennom en sterkere integrasjon. Det er få økonomer som ville anbefalt innføringen av euroen i utgangspunktet.

Klovland mener euroklubben er altfor lite homogen til at en felles valuta vil være anbefalingsverdig og at flere land burde fulgt Slovakias linje tidligere.

- Vil stemme ja neste gang

Elisabeth Bakke, Slovakia-ekspert ved Universitetet i Oslo, mener gårsdagens avstemming og regjeringskrise er uttrykk for et internpolitisk spill, fremfor reell motvilje mot redningspakken.

For Slovakia stemte ikke nei til pakken. De lot være å stemme for.

— Av de 124 som var til stede i salen, stemte 55 for og 9 imot. 60 stemte ikke i det hele tatt, forteller hun.

Og fordi den sittende regjeringen hadde stilt kabinettspørsmål ved dette, måtte de gå.

- Krisepakken kan endres

Professor Nick Sitter ved BI tror utvidelsen av EUs krisefond ville gått gjennom uansett, selv om Slovakia skulle stemme nei også ved neste veikryss.

— Den østerrikske utenriksministeren har uttalt at EU kan finne en annen juridisk tillatt vei. Slovakia kan gis unntak fra EFSF, krisepakken kan bli litt mindre, eller at de andre landene kan velge å fylle inn Slovakias andel, som ikke er veldig stor likevel, sier han.

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  USA er kommet bedre ut av finanskrisen enn andre land | Arne Jon Isachsen

 2. VERDEN

  Drama, depresjon og store egoer. Og en bitter medisin. Har man ingenting lært av tidligere kriser?

 3. ØKONOMI

  Han var gresk finansminister og har sin egen teori om eurokrisen. Nå stiller han til valg fra Tyskland.

 4. ØKONOMI

  Norwegians skjebnedag: Overveldende aksjonærflertall for krisepakken

 5. VERDEN

  Hun fikk 100 dager i paradis. Så kom koronakrisen, og EUs planer kollapset.

 6. VERDEN

  Arbeiderpartier i krise jakter på nye veier til makt. Nå vil flere samarbeide med ytre høyre.