Børsen reiser seg etter smellen i fjor høst

Første halvår ble svært bra på Oslo Børs, og DNB bidro aller mest. Men det var ikke godt nok til å hente inn igjen den elendige avslutningen av 2018.

DNBs konsernsjef Rune Bjerke ledet DNB i en bratt nedtur i aksjemarkedet i siste kvartal i fjor. Hittil i år har han hentet inn mye, og fra 1. september blir det etterfølgeren Kjerstin Braathen (t.v.) som skal prøve å glede DNB-aksjonærene. 13. juni ble hun presentert av styreleder Olaug Svarva.
  • Sigurd Bjørnestad

Børsen gjennomførte første halvår i god form. Hovedindeksen på Oslo Børs steg med 8,2 prosent i første halvår.

Aksjestrateg Peter Hermanrud i meglerhuset SpareBank1 Markets ser dette i en litt større sammenheng.

– Første halvår i år har vært en gjeninnhenting av det store fallet på slutten av fjoråret. Det var knapt noe i internasjonal og norsk økonomi som bedret seg i første halvår i år, sier han.

Hovedindeksen på Børsen sammenfatter kursen og kursendringene til de største og mest omsatte selskapene. Endringene blir vektet sammen i samsvar med selskapets børsverdi.

Les også

LES OGSÅ: Eierne i norsk næringsliv tar stadig mer penger ut av bedriftene sine

Henter seg inn etter nedtur

Men det er likevel ikke nok til å kompensere for den elendige avslutningen av fjoråret. Hovedindeksen falt med 9,1 prosent i siste halvår i 2018.

– I november og desember i fjor sviktet den økonomiske veksten i alle de store økonomiene i verden. Det ga aksjemarkedene en bratt nedtur, sier Hermanrud.

Dermed var Børsen ved utgangen av juni i år 1,7 prosent lavere enn den var ved inngangen til annet halvår i fjor. Aksjer har ikke vært bra butikk det siste året.

Hermanrud er ikke optimistisk på vegne av aksjemarkedet.

– Resten av 2019 er risikabelt. Vi er på en knivsegg. Det er mest sannsynlig at veksten kommer litt opp igjen og at børsene utvikler seg greit i andre halvår. Derfor bør man ikke sitte med spesielt mye aksjer, sier han.Finans er vinneren

Finansaksjer var den suverene vinneren i første halvår i år, etterfulgt av aksjer i kommunikasjonsselskaper, eiendom og industri.

– Gjeninnhentingen har vært særlig stor innen finans, sier Hermanrud

DNB, som har en markedsverdi på over 250 milliarder kroner, er Børsens tredje største selskap. Med stor tyngde og en kursoppgang på knapt 21 prosent i første halvår, var det DNB som bidro sterkest til oppgangen på Børsen samlet sett.

Men DNB-aksjen ligger likevel godt under toppen fra september i fjor. Kursfallet på over 20 prosent fra slutten av september og inn i romjulen i fjor er ikke hentet inn.

Les også

LES OGSÅ: Forbrukerrådet vant over DNB i tidenes største søksmål

SpareBank1 SR-Bank og Gjensidige Forsikring er andre finansselskaper på listen over de ti selskapene som bidro mest til å flytte hovedindeksen i første halvår. Gjensidige Forsikring steg hele 33 prosent, mens SR-Bank steg omtrent som DNB.

De store selskapene Telenor, Yara og Orkla er også inne på listen over de ti selskapene som bidro mest til å flytte Børsen oppover i første halvår.Hydro trakk mest ned

I motsatte ende er aksjer i selskapene som bidro mest til å dra hovedindeksen ned.

Med et kursfall på over 19 prosent bidro Hydro aller mest. Deretter følger Equinor og Norwegian.

Om Hydro sier Hermanrud:

– Kursfallet kommer delvis på grunn av problemene i Brasil og delvis fordi Hydro er ett av de selskapene som er mest følsom overfor den internasjonale veksten. Når det er internasjonal usikkerhet, rammer det Hydro særlig sterkt, sier han.

Store deler av Hydros produksjon i Brasil har lenge vært stengt på grunn av miljøproblemer og krav fra myndighetene.

Aksjen i Norwegian falt med nesten to tredjedeler i første halvår. Equinor (tidl. Statoil) falt relativt lite, men som Børsens desidert største selskap veier fallet tungt i totalen.

Les også

LES OGSÅ: Oslo Børs kritiserer Norwegian – igjen

Vinnere og tapere

Den som går over til å studere alle selskapene på Oslo Børs, vil finne Carasent på toppen for første halvår med en kursoppgang på drøye drøyt 193 prosent. Selskapet, som verdsettes til rundt 275 millioner kroner, leverer digitale løsninger til helsesektoren.

Deretter er det langt ned til Electromagnetic Geoservices med en oppgang på knapt 111 prosent. Selskapet leverer elektromagnetisk leteteknologi til oljeselskapene.


Kursvinnere Oslo Børs i 1. halvår 2019

SelskapKursendring, 1. halvår 2019. Prosent
Carasent193,2
Electromagnetic Geoservices110,8
Sino Agro Food100,0
Avance Gas Holding91,7
Bonheur90,4
Medistim89,6
Spectrum86,6
Epic Gas70,9
Crayon Group Holding69,8
Goodtech66,7
Kilde: Oslo Børs.

Den mindre hyggelige listen over taperaksjer blir toppet av IT-selskapet Thin Film Electronics med et fall på 87 prosent i første halvår. Selskapet er restene av børsboblen Opticom som i februar 2000 hadde en børsverdi på nesten 30 mrd. kroner uten å ha tjent en krone.

Flyselskapet Norwegian og riggselskapet Seadrill representerer de store og kjente selskapene på listen over de største taperne.

Bjørn Kjos og Norwegian havnet på taperlisten på Børsen i første halvår i år.

– Norwegian går veldig dårlig og taper mye penger. De har utvidet aksjekapitalen mye, slik at hver enkeltaksje har fått en mye lavere eierandel i selskapet. Da blir også aksjekursen mye lavere, sier Hermanrud.

Verdien av Seadrill med investor John Fredriksen som storeier ble mer enn halvert i første halvår.


Kurstapere Oslo Børs 1. halvår 2019

SelskapKursendring, 1. halvår 2019. Prosent
Thin Film Electronics-87,0
NEXT Biometrics Group-80,8
Cxense-78,0
Element- 77,3
TargetEveryOne- 76,4
Hiddn Solutions-68,8
poLight- 68,5
Norwegian Air Shuttle- 64,3
Lavo.tv-64,0
Seadrill- 56,4
Kilde: Oslo Børs