Økonomi

Bør du binde renten nå? Her er ekspertenes råd

Rentenivået i Norge er det laveste på flere hundre år. Mange økonomer mener det er fornuftig med fastrente nå.

rentenivaa3-HoFOqZjBja.jpg

 • Øystein Kløvstad Langberg
  Europa-korrespondent

– Bind renten for så lenge som mulig, det vil si 10 år. Alternativt kan man binde halvparten av lånet nå og satse på at renten blir enda lavere senere på året dersom man er redd for å gå glipp av et enda bedre tilbud.

Det sier analysesjef for kreditt Pål Ringholm i meglerhuset Swedbank.– Anbefalingen passer godt for dem som skal sikre seg lave renter, og dermed ingen overraskelser, for lang tid fremover.

Ringholm sier det å binde renten kan sees på som en forsikring mot høyere rentenivå.

– Jeg kan ikke garantere deg at du treffer bunnen eller at dette vil være mer lønnsomt enn å ha flytende rente, men jeg kan garantere at det å binde renten nå, vil gi en trygg og lav rente i mange år fremover, sier Ringholm.

– Økonomer har tidligere anbefalt folk å binde renten på nivåer som er mye høyere enn i dag. Risikerer dere å gå på en skikkelig smell igjen?

– Vi kan selvfølgelig bli hengt ut dersom renten faller enda mer — det forventer vi at den vil gjøre på kort sikt. Men vi går neppe på en skikkelig smell, fordi utfallsrommet nå er veldig skjevt. Renten kan bli noe lavere, men den kan samtidig også bli mye høyere.

 • Les også: Renten i Norge er den laveste på 200 år. Hva gjør du med sparepengene?

Færre binder

Ferske tall fra Statistisk sentralbyrå viser at mer enn 9 av 10 lån til norske lønnstagere har flytende rente.

Det siste året har andelen lån med flytende rente økt fra 90,0 prosent til 91,5 prosent.

— Vi har ingen tradisjon for fastrenter i Norge. Det er for eksempel mye mer utbredt i USA. Men jeg tror og håper flere vil vurdere å binde rentene nå, sier Ringholm.

Fem økonomer om å binde boligrenten:

Erik Bruce, senioranalytiker i Nordea Markets: – Fastrentene er lave med en god grunn. De flytende rentene kan falle videre og vil trolig holde seg lave lenge – derfor er det ikke nødvendigvis mye å tjene på rentebinding. Men ut fra et forsiktighetshensyn virker det fornuftig å binde renten for en lengre periode. Flytende rente kan gå mye opp på litt lengre sikt, mens mulighetene for videre rentenedsettelser er begrenset.

Foto: Fotograf Ørnelund AS

Shakeb Syed, sjeføkonom, Sparebank1 Markets:– Rentebinding er en forsikring, og prisen er nå historisk lav. En lav pris betyr dog ikke at man nødvendigvis skal kjøpe forsikringen. Avgjørelsen om rentebinding avhenger i første omgang av hvor sensitiv den enkelte husholdning er for en eventuell oppgang i den flytende renten. Hvis man er merkbart utsatt ved en renteoppgang — for eksempel på grunn av høy gjeld eller lav jobbsikkerhet - bør man vurdere rentebinding. Prisen på en slik rentebinding blir neppe særlig lavere enn nå om dagen. Men altså, prisen alene bør ikke være den eneste motivasjonen for rentebinding.

Kjersti Haugland, seniorøkonom i DNB Markets: – For boliglånskunder som har lyst på eller trenger mer økonomisk forutsigbarhet kan det være lurt å binde renten nå. Nivåene er historisk lave, og vi anslår at de lange markedsrentene har nådd bunnen. Anslag er usikre, og rentene kan komme til å falle videre, men på dagens lave nivå er det likevel begrenset hvor mye mer de kan falle.

Steinar Holden, professor i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo: – Det må være opp til den enkelte. Rentebinding kan være verdifullt som en forsikring mot at renten stiger mye. Nå kan man sikre seg lav rente lenge gjennom å binde renten, men det skyldes at det ser ut til at de korte, flytende rentene også vil være lave i lang tid fremover.

Jan Ludvig Andreassen, sjeføkonom i Eika: – Dagens lave renter sees på som ekstraordinære, men blir trolig det nye normalnivået. Der det tidligere var prohibitivt dyrt å sikre seg langsiktig og billig finansiering, er det nå overkommelig å binde renten på 3, 5 og 10 år. Selv tror jeg renten skal falle videre, men jeg kan jo alltid ta feil. Og selv om Norges Banks rente skulle halveres, vil neppe flytende boliglån for folk flest falle under to prosent. Da taper du uansett ikke mye på å velge fastrente nå.

Har du bundet renten eller vurderer du å gjøre det? Del dine råd med leserne i kommentarfeltet!

 1. Les også

  «Det er frustrerende å se at nivået på sparekontoen krymper. Dette går ikke»

 2. Les også

  3 negative effekter lav rente har på privatøkonomien

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Flere nordmenn vurderer fastrente etter økninger. Her får du de beste tilbudene.

 2. BOLIG

  Fastrente eller flytende rente? Her er ekspertens tips.

 3. BOLIG

  Fem spørsmål: Bør jeg binde renten nå?

 4. BOLIG

  Måtte betale 290.000 kroner for å gå ut av fastrentekontrakt

 5. NORGE

  En av fem tror ikke på dyrere lån. – Oppsiktsvekkende mange renteoptimister

 6. NORGE

  Lavere fastrente i Lånekassen