Økonomi

Krafteksport til Danmark i minus 62 prosent av tiden

Regnskapet for de fire Skagerrak-kablene mellom Norge og Danmark viser at vinninga går opp i spinninga 62 prosent av tiden.

Norske kraftkabler mister fire prosent av kraften på vei til Danmark, som bidrar til at driften går i minus 62 prosent av tiden. Her Rånåsfoss kraftverk, hvor alt vannet blir omdannet til kraft. Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
  • NTB

Dagens Næringsliv opplyser at avisen Europower skriver at energitapet i overføringskablene er større enn den økonomiske gevinsten knyttet til høyere kraftpriser utenlands i 62 prosent av tiden.

«I hele 62 prosent av timene i fjor var tapskostnaden i kablene høyere enn flaskehalsinntekten, altså inntekten som kommer av ulik pris mellom prisområder», skriver Europower.

Statnetts andel av de totale inntektene av overføringskablene lå i 2016 på 230 millioner.

Det fysiske energitapet på 4 prosent i overføringskablene blir ikke tatt hensyn til i prisalgoritmene som styrer krafthandelen. Norske myndigheter må få med seg nabolandene hvis noe skal gjøres med dette.

Krafteksporten og kablene til utlandet er svært omdiskutert politisk, der motstanderne mener Norge burde beholde kraften selv, til gode for norsk kraftkrevende industri og norske forbrukere.

Statnett tapte rundt 12 millioner kroner på å overføre kraft til Danmark i fjor i timer der tapet på kabelen oversteg inntektene fra handelen.

(©NTB)

Les mer om

  1. Energiforbruk
  2. Energipolitikk