Økonomi

DNB-sjefen fikk bonuskutt på 322.000 kroner etter riper i lakken

DNB-sjef Rune Bjerke måtte tåle kutt i bonusen sin etter at Panama Papers og andre saker ga banken riper i lakken, skriver DN.

DNB-sjef Rune Bjerke får kutt i bonusen, men samlet godtgjørelse havnet likevel over 8 millioner kroner.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Fjorårets bonus er 322.000 kroner lavere enn året før, fremgår det av DNBs årsrapport for 2016. Årsaken til bonuskuttet er svakere omdømme og lavere avkastning på egenkapitalen til banken, opplyser banken overfor Dagens Næringsliv.

– Panama Papers en påminnelse

2016 var et krevende år for omdømmet, fremholder Bjerke selv i årsrapporten. Han viser til Panama Papers og finansiering av en omstridt oljerørledning i Nord-Dakota. Han påpeker at banken måtte tåle kritikk fra både mediene og kundene.

– For meg er Panama Papers en påminnelse om hvor mye finansbransjen har endret seg i løpet av de siste ti årene. Praksis som tidligere var helt vanlig, er nå helt utenkelig. Vi har tatt med oss masse lærdom og iverksatt en rekke tiltak. Vi har gjennomgått alle produkter og tjenester i hele konsernet for å sikre at vi lever opp til forventningene fra våre interessenter, skriver Bjerke.

DN skriver at Bjerke ikke vil kommentere bonusen.

Andre fikk også kutt

Bjerke fikk, også etter kuttet, en bonus på drøyt 2 millioner kroner for 2016. Lønnen var på ca. 5,8 millioner. Den totale godtgjørelsen endte på 8,1 millioner kroner. Det tilsvarer en månedslønn på rundt 675.000 kroner.

Også andre i bankledelsen fikk bonuskutt.

Egenkapitalavkastningen var også dårligere i 2016, men banken vil ikke gå inn på hvor mye av bonuskuttene som er begrunnet med dette og hvor mye som begrunnes med omdømmetap.

Hjalp velstående med Seychellene-selskaper

Aftenposten kunne i fjor avsløre at DNB hjalp rike nordmenn med å etablere seg i skatteparadis. Samtidig som norske myndigheter i årevis har kjempet mot bruk av skatteparadiser, hadde den statseide storbanken DNB lagt til rette for at kunder kunne skjule pengene sine i skatteparadiset Seychellene.

– Det å bli assosiert med den type virksomhet, er langt, langt utenfor vår toleransegrense, sa konserndirektør Tom Rathke i DNB til Aftenposten den gangen.

  • Over 200 nordmenn under lupen etter Panama Papers. Skatteetaten jakter skjulte formuer.

Les mer om

  1. Panama papers
  2. DNB
  3. Rune Bjerke
  4. Seychellene