Din økonomi: Tre grunner til å spare til barna

szaf5704-gFgyVHIhkc.jpg
  • Stadig flere sparer til barna. Det er lurt, mener forbrukerøkonom Elin Reitan

Hver uke spør vi forbrukerøkonomer om råd og tips til personlig økonomi i Aftenpostens økonomi— og karrieremagasin:

— Noen begynner å spare til barnet så fort det har meldt sin ankomst, sier Elin Reitan i Nordea.

En undersøkelse gjennomført for Nordea tidligere i år viser at nesten fire av ti (40 prosent) av foreldre med barn som fortsatt bor hjemme oppgir å spare til barna. I 2011 var det færre enn tre av ti (26 prosent) som svarte det samme, ifølge Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea.

Elin Reitan er forbrukerøkonom i Nordea.

-Det blir stadig mer populært å spare til barna. Noen begynner å avsette penger så fort barnet har meldt sin ankomst. Med dagens hete boligmarked, er det ikke så rart at mange velger å legge av penger, sier Reitan.

Her er tre gode grunner til å begynne å spare til barna:

1. Små beløp

Mange småbarnsfamilier har ikke særlig romslig økonomi, og tanken på å spare til den lille poden som ikke har lært seg å gå enda, kan virke litt unødvendig.

Men de fleste kan avse noen hundrelapper i måneden, og mer skal det faktisk ikke til for å gi barna en litt bedre start på livet. Likevel er mitt motto at det er aldri for sent å begynne å spare, for litt er alltid bedre enn ingenting. Fordelen med å begynne tidlig er at det skal relativt små beløp til for å spare store beløp.

Forrige ukes tips handlet om forbruksvaner:

2. Sikre egne fremtidsplaner

Det hender at foreldre må gi slipp på sine egne drømmer, for å hjelpe barna økonomisk.

— Det koster for eksempel å hjelpe barna inn på boligmarkedet, spesielt om du har flere barn. Da kan det hende du må droppe drømmen om fritidsbolig eller at du ikke får spart nok til pensjon. Hvis du sparer til barna og begynner sparingen tidlig, trenger du ikke tære på dine egne drømmer for å være i stand til å gi barna dine den hjelpen du ønsker, sier Reitan.

3. God avkastning

Å spare til barna, er en langsiktig affære og du kan derfor tillate deg å utsette sparepengene for en del risiko ved for eksempel å spare noe i aksjer. Fordelen er at du historisk sett får god avkastning.

— Du bør imidlertid trappe ned på aksjesparing og gå over til mindre risikofri sparing noen år før pengene skal brukes, sier Reitan.