Mann dømt til 15 års fengsel for drapet på gravejournalist

En av de tre mennene som er tiltalt for drapet på gravejournalisten Daphne Caruana Galizia på Malta i 2017, sa seg skyldig i retten tirsdag. Han ble dømt til 15 års fengsel.

Journalisten ble drept av en bombe som var skjult under bilen hun kjørte.

Vincent Muscat ble pågrepet i desember 2017, sammen med brødrene George og Alfred Degiorgi, anklaget for å ha skaffet til veie og montert bilbomben som tok livet av Caruana Galizia to måneder tidligere.

Under et rettsmøte tirsdag erklærte Muscat seg skyldig etter tiltalen, noe som omtales som et dramatisk vendepunkt i saken som har rystet øynasjonen i Middelhavet.

De to andre tiltalte forholdt seg tause.

Dommeren, Edwina Grima, understreket at den alvorlige tiltalen kunne gitt livsvarig fengsel og spurte på nytt om Muscat erkjente straffskyld, noe han gjorde.

– Skyldig, sa han.

Kort tid senere falt dommen på 15 års fengsel for Muscat. Grima påpekte at straffen tok hensyn til det faktum at han samarbeidet med politiet.

Avdekket korrupsjon

Caruana Galizia var kjent som en uredd gravejournalist og hadde i tiden før attentatet skrevet flere artikler der hun anklaget regjeringsmedlemmer og personer med nære forbindelser til regjeringen for korrupsjon.

Daphne Caruana Galizia ble drept i 2017.

Blant annet avdekket hun at Michelle Muscat, kona til landets daværende statsminister Joseph Muscat, hadde etablert et stråselskap i skatteparadiset Panama.

Vincent Muscat er ikke i slekt med den tidligere statsministeren og hans kone.

Stort vendepunkt

Vincent Muscat ble tirsdag også dømt til å betale drøyt 430.000 kroner i sakskostnader. Dommen er et resultat av en avtale med påtalemyndigheten om å dele informasjon om drapet.

Da Muscat tilsto, gikk politiet til aksjon og pågrep tre menn som antas å ha levert bomben som ble brukt i attentatet, ifølge Times of Malta. Avisa omtaler tilståelsen som et stort vendepunkt i etterforskningen av drapet på Caruana Galizia.

I en uttalelse som ble lest opp i retten i Valletta tirsdag, sier Caruana Galizias familie at de håper tilståelsesavtalen er starten på «total rettferdighet» for den drepte journalisten.

Ble betalt

En fjerde person, forretningsmannen Yorgen Fenech, er anklaget for ha bestilt drapet, noe han benekter.

En av de tre tiltalte har i avhør fortalt at de fikk 150.000 euro for å ta den profilerte journalisten av dage.

Joseph Muscat gikk i desember 2019 av etter omfattende press og med en EU-granskning hengende over seg, og etter at stabssjefen hans og to ministre hadde trukket seg i forbindelse med etterforskningen av drapet.

Maltas politisjef Lawrence Cutajar gikk av i januar 2020 etter anklager om at han hadde forkludret etterforskningen.