Økonomi

Dette er kvinnen bak Reitans suksess

Kristin Genton har i 16 år styrt økonomien i Reitangruppen. Hun utfordret Ole Robert Reitan og sørget for at Rema 1000 fikk tak i et tyvetalls Ica-butikker.

Det første finansdirektør Kristin Genton i Reitangruppen gjør om morgenen, er å sjekke selskapets bankkonto. Hver dag. Her er hun med familieoverhodet Odd Reitan på Lade gård i Trondheim.
  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

Tirsdag formiddag sto Kristin Genton på podiet på Lade Gård, hovedkontoret til Reitangruppen i Trondheim, med lyskasteren rettet mot seg. I mange år har hun holdt seg bak de tre profilerte familiemedlemmene Odd, Ole Robert og Magnus Reitan.

Men mange beskriver henne som personen bak Reitangruppens suksess. Hun har full oversikt over alt som foregår i selskapet og kan alle tall utenat. I tillegg er hun en briljant strateg som forstår seg på driften, påstås det. Finansdirektør og sekundant, sier hun selv.

– Jeg liker ikke søkelyset på meg. Jeg valgte dette faget for å jobbe med tall, analyser og forretningsutvikling, sier finansdirektør Kristin Genton i Reitangruppen.

  • LES OGSÅ: Rekordresultat for Reitan-familien

For 16 år siden ble hun ansatt for å ta Rema og Narvesen på børs. Det ble det aldri noe av, men hun ble. Og siden den gang har colonialmajor og familieoverhode Odd Reitan ikke kunnet si pene nok ting om finansdirektøren. Heller ikke de to sønnene, Rema-sjef Ole Robert Reitan og Narvesen-sjef Magnus Reitan, klarer å holde tilbake når de skryter av henne.

– Jeg er en sekundant

– Jeg ser på meg selv som en sekundant som gir korte, presise løypemeldinger på hvor vi er og hvor vi går, sier hun til Aftenposten etter at resultatene for 2015 er langt frem.

I dag ble Reitan-gruppens årsresultat presentert. Finansdirektør Kristin S. Genton sammen med Vegar Kulseth, Odd Reitan, Ole Robert Reitan, Magnus Reitan og Ingolv Høyland, sjefene for de ulike Reitan-selskapene.

Det var tidenes beste resultater for familieselskapet, og første gang resultat før skatt passerte tre milliarder kroner.

Reitangruppen omsatte totalt for 85,6 milliarder kroner i fjor. Det er en økning på 4 milliarder fra året før.

– Resultatet for 2015 er bedre enn noensinne innenfor alle forretningsområder, skriver selskapet i en pressemelding.

De fikk et driftsresultat på 3,4 milliarder kroner.

Tallene som ble lagt frem tirsdag viser hvordan fjoråret gikk. Odd Reitan har tidligere sagt til Aftenposten at det er små marginer som skiller suksess og fiasko i dagligvarebransjen. Det er her Genton kommer inn som sekundant.

– En sekundering må jo skje i farta, mens vi har mulighet til å påvirke situasjonen. Så fort det skjer noe, gir jeg beskjed, så ja, ambisjonen er å følge tett med, sier Genton.

Med et tydelig NEI skaffet hun Reitan 20 nye butikker

Hun har en finger med i svært mange av forhandlingene selskapet er med i, samt finansieringen av det. Blant annet da Reitangruppen kjøpte Hydro Texaco i 2006 var det Genton som sørget for finansieringen på over tre milliarder.

– Uansett hvem sitt forslag det er, vil jeg utfordre det. Det kan være hvor som helst i virksomheten. Jeg er ikke redd for å utfordre, sier Genton.

Ifølge andre Aftenposten har snakket med, var det akkurat dét hun gjorde da Ica-butikkene var til salgs. Ole Robert Reitan har selv fortalt at han ønsket seg butikkene, men at prisen ble for høy. Reitan sa da at Ica var hans store, våte drøm.

Hennes innspill førte senere til at Reitan fikk en mulighet til å skaffe seg et tyvetalls av de beste Rimi/Ica-butikkene rett foran nesen på Coop.

– Jeg kan ikke kommentere konkrete prosesser, men det jeg kan si er at når man jobber med forretningsutvikling og ulike muligheter for vekst, er jeg opptatt av at vi vurderer alternativene godt. Det er lett å bli fanget i et spor. Da ønsker jeg å bidra med å peke på at det kanskje finnes andre alternativer, sier Genton til Aftenposten nå i etterkant.

– Sekundering er det viktigste

Uansett er det sekunderingen Genton trekker frem som det viktigste hun gjør.

– Det første jeg gjør når jeg våkner er å sjekke bankkontoen. Den er et speilbilde av alt som skjer i virksomheten. Det er viktig å se at likviditeten strømmer som den skal. Hvis jeg ser noe som ikke stemmer, tar jeg direkte kontakt, sier Genton.

Les mer om

  1. Dagligvarebransjen
  2. Næringsmiddelindustrien