Tyske påtalemyndigheter etterforsker Volkswagen

Etter jukset med dieselmotorene må toppsjefen i bilselskapet gå av. Samtidig går amerikanerne til gruppesøksmål mot selskapet.

ta9777a3_doc6md4fwpkkyq8eir02hh-OHRqPJSj_G.jpg

SISTE: Martin Winterkorn trekker seg fra stillingen som konsernsjef for Volkswagen etter dieselskandalen.

Volkswagen, som er verdens største målt i salgstall, innrømmet tirsdag å ha installert en programvare i dieselbiler fra Volkswagen og Audi som får motoren til å virke mer miljøvennlige enn de egentlig er.

Nå har også den tyske påtalemyndigheten åpnet etterforskning av bilgiganten etter avsløringene, melder NTB.

Det medførte også at NOx-utslippene (lokale partikkelutslipp), skal ha steget til nivåer som er opp til 40 ganger det tillatte utslippsnivået i USA.

Skandalen, som først ble avslørt i USA, involverer 11 millioner biler som er solgt over hele verden og får nå store konsekvenser for konsernet.

Unnskyldning hjalp ikke

Volkswagens toppsjef Martin Winterkorn ba mandag om unnskyldning for manipuleringen av testene.

  • Er du mer interessert i elbiler? Her er elbil-testen.
    En unnskyldning var tydeligvis ikke nok. Spekulasjonene har gått høyt om Winterkorn ville komme til å få sparken når styret var samlet fredag, skriver den tyske avisen Tagesspiegel. Flere medier, blant annet Bildt, har spekulert i at toppsjefen måtte gå.

Winterkorn ble fredag innkalt til et krisemøte der deler av styret i Volkswagen deltok. Ifølge tyske medier skaulle møtet finne sted onsdag formiddag, men ingen fra bilgiganten har bekreftet det.

Tysklands transportminister Alexander Dobrindt kommer nå til å pålegge undersøkelse av alle dieselmotorer fra Volkswagen. Avisen Bild skriver også at flere amerikanske stater kommer til å gå sammen om å undersøke Volkswagen og vurdere om dette faller inn under bedrageri.

Ifølge The Telegraph er det snakk om at minst 482.000 biler vil bli tilbakekalt og Volkswagen kan risikere bøter på mer enn 145 milliarder kroner bare i USA.

Video: Volkswagen-sjef: Vi har virkelig dummet oss ut!

Gruppesøksmål

Samtidig organiserer amerikanerne seg i kjent stil med et massesøksmål. Det er Sky News som skriver at et advokatfirma i Chicago har gått til gruppesøksmål mot Volkswagen i USA.

Foreløpig er det to kunder som er med på gruppesøksmålet. De mener at verdien på bilene de har kjøpt har falt etter at skandalen ble kjent.

I USA omtales skandalen nå som «dieselgate». Det hører med til historien at USA har strengere krav til utslippene enn vi har hatt i Europa og at det er en av årsakene til at europeiske diselbiler har vanskelig for å få godt fotfeste i markedet der.

Ikke oversikt over juksemotorer i Norge

Volkswagen Norge vet ikke hvor mange biler som kan være solgt i Norge med programvare som skal skjule utslippsjuks.

— Vi vet ikke hvilke av motorene som har denne programvaren installert. Det er det kun fabrikken som har. Men så snart vi har fått oversikt fra fabrikken i Tyskland, vil vi kontakte våre kunder om veien videre, sier informasjonssjef Anita Svanes for Volkswagen hos den norske importøren Harald A. Møller til NTB.

Det amerikanske miljødirektoratet EPA har ifølge Chicago Tribune oppgitt at i alle fall disse amerikanske Volkswagen-modellene er utstyrt med juksemotoren:

  • Jetta (årsmodellene 2009-2015)
  • Beetle (2012-2015)
  • Beetle Convertible (2013-2015)
  • Audi A3 (2010-2015)
  • Golf (2010-2015)
  • Golf Sport Wagen TDI (2015)
  • Passat (2012-2015).
    Volkswagen opplyste i sin uttalelse at nye modeller med såkalte Euro 6-dieselmotorer som selges i EU skal overholde både juridiske krav og miljøkrav. I Norge har Volkswagen i en årrekke vært det mest solgte personbilmerket, med Golf som den mest populære personbilen.