Økonomi

Flyselskapene i motvind i et usikkert Europa

Europeiske flyselskaper varsler dårligere tider etter de siste ukenes dramatiske hendelser. – Men folk glemmer fort, tror ekspert på luftfartsøkonomi.

Avinors statistikk viser at antall passasjerer som reiste fra norske flyplasser til utlandet i juni i år, var omtrent like mange som i fjor. Antall charterpassasjerer falt med 10 prosent. Foto: Halvor Solhjem Njerve

 • Caroline Enge

«Brexit», streiker, kuppforsøk og terrorangrep har gjort at situasjonen i Europa er alt annet enn stabil, også for flyselskapene, som varsler færre passasjerer og priskutt.

Tysklands største flyselskap, Lufthansa, sier at de nå har langt færre forhåndsbookinger, spesielt på langdistanseruter. Grunnen er «økt politisk og økonomisk usikkerhet», melder nyhetsbyrået AP.

– Valutausikkerhet som følge av Storbritannias avgjørelse om å forlate EU i tillegg til nylige hendelser i Tyrkia og Nice, fortsetter å påvirke forbrukernes tillit, forklarer administrerende direktør i det britiske lavprisselskapet EasyJet, Caroll McCall i en uttalelse.

I tillegg har streiker og uvær skapt problemer for flyselskapene.

Les også

Regjeringen ber nordmenn forberede seg på økonomisk brexit-uro

Charter-trafikken daler, Tyrkia-bestillinger stuper

For mens flere flyselskaper har utvidet kapasiteten og åpnet nye ruter, vokser ikke etterspørselen i samme takt, skriver Financial Times.

Avinors statistikk viser at antall passasjerer som reiste fra norske flyplasser til utlandet i juni i år, var omtrent like mange som i fjor. Antall charterpassasjerer falt med 10 prosent.

Tall fra Finn.no viser at Tyrkia-bestillingene falt med 46 prosent i juni sammenlignet med fjoråret, mens like mange som før klikket seg inn for å booke Frankrike-tur.

England selger på svake pund

Og når det gjelder flybilletter til destinasjoner som Norge, Spania, Storbritannia og Polen, har interessen bare økt.

Kommersiell direktør i Finn Reise, Terje Berge, sier bestillingstidspunktene varierer fra år til år, men så langt har både juni- og julitrafikken vært høyere enn fjorårets.

– Brexit-effekten og lavt pund ser ut til å ha gitt utslag for nordmenn som vil til Storbritannia, sier Berge.

Faller på børsen

Også American Airlines tror terror og dårlige økonomiske utsikter kan gi flere tomme plasser på Europa-flygingene de neste månedene, skriver Wall Street Journal.

International Airlines Group, som blant annet eier British Airways og spanske Iberia, tror de økonomiske følgene av britenes avgjørelse om å gå ut av EU vil koste flyselskapet dyrt, ifølge Financial Times.

Ledige seter senker billettprisene

Flere av de store flyselskapene har falt mye på børsen de siste ukene som følge av uro og nedgangstid.

Dårlige utsikter for de store flyselskapene kan imidlertid komme forbrukerne til gode, tror analytikerne. Når mange ledige flyseter må fylles, blir også billettene billigere.

Både den økonomiske og politiske situasjonen i Europa kan påvirke flytrafikken fremover.

Les også

Dagliglivet i Europa i endring som følge av terroren

Norske flyselskaper: - Får svaret i høst

– Rett etter kuppforsøket i Tyrkia fikk vi en del avbestillinger, men vi ser nå at etterspørselen har stabilisert seg, sier kommunikasjonssjef i Norwegian, Lasse Sandaker-Nilsen.

Han tror det er for tidlig å si noe om hvordan den politiske og økonomiske situasjonen i Europa vil påvirke høstens flytrafikk.

– Generelt sett opplever vi at etterspørselen både på kort og lang sikt er stabilt god. Sommer er høysesong med stort sett fulle fly, og i august begynner ferien i Sør-Europa. Både vi og andre pleier å komme med gode tilbud i august, sier Nilsen.

SAS har heller ikke opplevd færre bestillinger enn vanlig så langt.

Pressekontakt i selskapet Cathrine Sandegren sier mange av ferieturene i sommer var forhåndsbestilt.

– Derfor er det begrenset hvor mye urolighetene har påvirket bookingsituasjonen nå i sommer. Det er ennå for tidlig å svare på hvordan bestillingene for høsten vil se ut, sier hun.

Ekspert: - Terror påvirker ikke reiselysten

Frode Steen, NHH. Foto: Hallvard Lyssand

Les også

Sikkerhetspolitikken i Europa er blitt en ligning med mange ukjente

– Vår erfaring er at folk glemmer ganske fort. Rett etter Paris-terroren i fjor så vi at færre ønsket å reise til Paris, men i løpet av kort tid var reiselysten tilbake på normalt nivå. Når det gjelder Nice, påvirker ikke det nylige angrepet reiselysten i særlig grad, sier Lasse Sandaker-Nilsen i Norwegian.

Frode Steen er professor ved Norges Handelshøyskole (NHH), og kjenner luftfartsindustrien godt. Han tror heller ikke usikkerheten i Europa påvirker reiselysten på lengre sikt.

– Det er forferdelige ting som skjer flere steder, men jeg tror få avbestiller Frankrike-ferien på grunn av det som skjedde i Nice, sier Steen.

Spår Tyrkia-nedtur

Selskaper med flyruter til Tyrkia kan derimot måtte skifte kurs.

– Det er mye usikkerhet rundt det som skjer i Tyrkia nå. Det vil man helt sikkert se på flytrafikken. Det er ikke lett å legge om flyruter på kort varsel, men med mindre den politiske situasjonen endrer seg i Tyrkia vil det nok kunne påvirke planleggingen av fremtidige flyruter, tror Steen.

 • Allerede i vår bestemte flere turoperatører seg for å kutte ut Tyrkia: Norwegian stopper direkteruten til Istanbul, flere følger etter

- Ikke flyterror

NHH-professoren påpeker at terroraksjonene i Europa ikke er direkte knyttet til det å reise med fly. Derfor får de heller ikke den samme effekten som etter 11. september 2011, mener han.

– Med unntak av det som skjedde etter terrorangrepene i USA, har vi ikke sett langvarige effekter av slike hendelser. Den gangen var det jo også et direkte angrep på hele flybransjen og dens sikkerhetsordninger, noe som førte til et dropp i flytrafikken i perioden etterpå, sier Steen.

 1. Les også

  Tre døgn etter at venne­ne skulle fly fra Roma til Oslo, er de fortsatt ikke hjemme

Les mer om

 1. Fly
 2. Europa
 3. Sommer
 4. Ferie
 5. Norges Handelshøyskole (NHH)
 6. Tyrkia
 7. Paris

Relevante artikler

 1. REISE

  Det er ikke bare Tyrkia som sliter med turismen. Disse to reisemålene er også påvirket.

 2. ØKONOMI

  «Brexit vil først og fremst svi for britene selv»

 3. ØKONOMI

  Her skulle 600.000 mennesker vært på messe denne uken. Slik rammes verdensøkonomien av viruset.

 4. ØKONOMI

  Slik vil Brexit påvirke norsk næringsliv

 5. ØKONOMI

  Verdien av Norwegian er halvert siden mandag

 6. ØKONOMI

  Det ble spådd kaos i markedene etter Brexit: – Det er nesten litt for godt til å være sant, sier sjeføkonom