Økonomi

Mæland: DNB burde aldri tilbudt skatteparadisselskaper

Næringsminister Monica Mæland sier hun er enig i DNBs konklusjon om at selskapet aldri burde hjulpet kundene med å opprette selskaper i skatteparadiser.

Næringsminister Monica Mæland måtte vente fire måneder på svar på spørsmålene hun sendte DNB-styret i kjølvannet av Aftenpostens Panama Papers-avsløringer. Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

  • Stine Barstad
  • Karen Tjernshaugen
    Nyhetssjef

For fire måneder siden sendte Monica Mæland et brev med 26 spørsmål til DNB om praksisen med å hjelpe kunder til å etablere selskaper i skatteparadiser.

Fredag formiddag offentliggjorde DNB sitt svar til Mæland, sammen med en 18 siders granskningsrapport gjennomført av advokatfirmaet Hjort.

– DNB skriver at det ikke skulle bistått kundene med å etablere selskaper på Seychellene og at tilbudet aldri burde vært etablert. Det er jeg enig i, sier hun til Aftenposten.

Næringsministeren sier hun ble orientert om konklusjonene og hovedfunnene i rapporten på et møte med DNB torsdag kveld, og at hun nå vil bruke tid på å gå gjennom svarene.

Les også

Les mer om innholdet i granskningsrapport:en - Konserndirektør visste om skatteparadis-selskapene

Kolberg: - Et viktig spørsmål gjenstår

Leder i kontrollkomiteen på Stortinget, Martin Kolberg (Ap) sier han når forventer at næringsministeren raskt vil svare på komiteens henvendelse der hun blir bedt om å gjøre en vudering av saken.

– Jeg tar til etterretning at rapporten sier det ikke er begått noen lovbrudd. Men et viktig spørsmål gjenstår: Hvorfor har dette skjedd når alle sier det ikke skulle skjedd? spør Kolberg.

Han trekker paralleller til Telenor-saken, som også har vært til behandling i kontrollkomiteen.

Martin Kolberg (Ap), leder i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité. Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Hvorfor er vi igjen i den situasjonen at deler av ledelsen har kunnskaper om det som foregår, mens toppledelsen ikke får vite? Jeg er forundret over at dette skjer i store, seriøse bedrifter, sier Kolberg.

– Har du mer eller mindre tillit til Rune Bjerke som konsernsjef og DNBs styre etter denne redegjørelsen?

– Det spørsmålet skal jeg svare på når jeg har sett statsrådens svar til komiteen.

Kontrollkomiteen har sitt neste møte 22. september, og vil drøfte DNB-saken her dersom de har mottatt statsrådens svar før dette.

Professorer: Bjerke bør gå

Både professor Frank Aarebrot ved Universitetet i Bergen og professor i næringslivsetikk, Knut Johannessen Ims ved Norges Handelshøgskole, mener rapporten avdekker så alvorlige brudd på selskapets egne retningslinjer at konsernsjef Rune Bjerke bør gå.

– De viser til klare brudd på retningslinjene. Det sentrale spørsmålet som næringsminister Monica Mæland må ta stilling til, er om DNB-sjef Rune Bjerke burde ha visst. Jeg mener det og at det bør få konsekvenser for hans stilling, sier Ims til VG.

DNB-styreleder: Bjerke sitter trygt

DNB-styret kommer ikke til å stille spørsmål ved konsernsjef Rune Bjerkes stilling i kjølvannet av Hjort-rapporten, opplyser styreleder Anne Carine Tanum.

– Styret har i løpet av disse månedene ikke reist spørsmålet, sier Tanum til NTB.

Flere har krevd Bjerkes avgang i forbindelse med avsløringene i de såkalte Panama Papers.

– Jeg tenker at det er sånn som samfunnet skal være, at man har meninger om politikere og samfunnsledere, sier Rune Bjerke.

– Men jeg forholder meg til styret, fortsetter han.

Næringsminister Monica Mæland vil ikke svare på flere spørsmål om brevet og rapporten før hun har fått satt seg nærmere inn i innholdet.

Valen: Oppsiktsvekkende

– Det er oppsiktsvekkende at næringsministeren får annen informasjon nå enn hun gjorde i vår. At det måtte en granskning som dette til for å få detaljene frem, er ikke bra. Det viser at DNB har en jobb å gjøre foran seg med å rydde opp, sier SVs finanspolitiske talsmann, Snorre Valen.

I brevet til næringsdepartementet lister DNB opp seks ulike tiltak de vil gjennomføre i kjølvannet av avsløringene av DNB Luxemburgs praksis med å bidra til å opprette firmaer i skatteparadis.

SV-politikeren mener saken har vist at det trengs tøffere retningslinjer for hva som forventes av etisk praksis for selskaper som er deleid av staten og at eierstyringen har vært for svak.

Les mer om

  1. Panama Papers
  2. Monica Mæland
  3. DNB