Økonomi

- Oljefondet må bruke makt mot «regnskogversting»

Oljefondet må bruke eiermakt til å få stanset omfattende regnskogødeleggelse som avdekkes i fersk rapport, krever Regnskogfondet.

 • Ntb

Oljefondet har plassert milliarder kroner i fire selskaper som kontrollerer det omstridte palmeoljeselskapet Astra Agro Lestari (AAL), ifølge en ny rapport Aidenvironment har laget for Regnskogfondet.

— De kan ikke være bekjent av slike ødeleggelser og må bruke sin eiermakt til å få Astra til å rydde opp, sier daglig leder Lars Løvold i Regnskogfondet til NTB.

Les også: Nå skal Stortinget bestemme hva kull er

Miljøaktivistene bak rapporten mener AAL er en versting, selv i den utskjelte palmeoljeindustrien. De skriver at selskapet «aktivt kjemper mot strengere regulering» og er «ansvarlig for storskala avskoging» i Indonesia.

Mandag skal miljøorganisasjonene diskutere rapporten med representanter både for AAL og eierselskapene på et møte i London.

Trakk seg ut

Oljefondets indirekte investering i Astra Agro Lestari fremstår som et paradoks, siden fondet 2011 solgte seg ut av selskapet.

Men oljefondet har investert 4,1 milliarder kroner i selskapene Jardine Matheson, Jardine Strategic Holdings, Jardine Cycle and Carriage og Astra International, som sammen kontrollerer AAL, ifølge rapporten.

AAL skal ha rasert 140 kvadratkilometer regnskog siden 2006.

— Klimagassutslippene fra torvmyr som Astra har drenert for å anlegge plantasjer, tilsvarer årlige utslipp fra 830.000 biler. Sjeldne dyr som Sumatra-elefanter og -tigre er kritisk truet av at deres siste leveområder forsvinner, sier Løvold.

Stiller krav

Oljefondet jobber med problemstillinger knyttet til palmeoljeproduksjon og avskoging på en strukturert måte, opplyser fungerende kommunikasjonssjef Marthe Skaar i NBIM, avdelingen i Norges Bank som administrerer fondet.

— Vi har en risikobasert tilnærming der vi analyserer blant annet miljøforhold og hvordan disse kan påvirke bærekraften i investeringene våre. Produksjon av palmeolje i Indonesia og Malaysia er et viktig eksempel på dette, sier hun til NTB.

Skaar bekrefter at Astra Agro Lestari ikke har vært på oljefondets beholdningslister siden 2011.

— Det refereres her videre til selskaper og investeringer i konglomerater med inntekter som stammer fra en rekke ulike segmenter. I vårt oppdaterte strategidokument uttrykker vi klare forventninger knyttet til bekjempelse av avskoging hos alle selskaper der vi er investert, sier hun.

Regnskogfondet ser på Astra-saken som en test på om oljefondet lever opp til sine forpliktelser.

«Blant de beste»

The Independent omtalte Astra-rapporten søndag. Selskapet fremholder overfor den britiske avisen at det aktivt støtter lokalsamfunn i Indonesia og tar sitt miljøansvar alvorlig.

— AAL utvikler bare plantasjer på landområder som er satt av og godkjent av myndighetene for plantasjedrift. Alle AALs palmeoljeplantasjer ligger utenfor beskyttede skoger og verneverdige områder, uttaler selskapet.

En rekke palmeoljeselskaper har de siste årene sluttet seg til ulike miljøinitiativer. Aktivister sier det vil være et viktig gjennombrudd om også AAL lover å følge den såkalte indonesiske palmeoljelovnaden (IPOP).

Ett av Astras eierselskaper, Jardine Matheson, uttaler at Astra «er blant de beste i industrien» når det gjelder bærekraftig drift.

Oljefondet er i dag verdens største i sitt slag med en antatt verdi på vel 6.700 milliarder kroner. (©NTB)

 1. Les også

  Nå skal Stortinget bestemme hva kull er

 2. Les også

  Regjeringen bruker mer oljepenger

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Oljefondet prøver å få en hånd på rattet i Tesla

 2. ØKONOMI

  Flere investorer dumpet Glencore for brudd på «grunnleggende etiske normer». Men Oljefondet doblet i stedet investeringen.

 3. ØKONOMI

  Oljefondet tapte 485 mrd. i fjor

 4. ØKONOMI

  Oljefondet har investert 6,7 milliarder kroner i selskaper som eier omstridt oljerørledning i USA

 5. ØKONOMI

  Oljefondet og Tangens suksessfond har satt penger i de samme selskapene

 6. ØKONOMI

  Oljefondets klimaavtrykk = to ganger Norges utslipp