Norsk sjømat setter rekord - igjen

Hittil i år er det solgt sjømat til utlandet for 900 mill. kroner mer enn i hele fjor.

Hittil i år er det solgt laks til utlandet for nesten 40 milliarder kroner.

— Allerede ved inngangen til desember er 2014 blitt historiens beste for norsk sjømat, sier Christian Chramer, kommunikasjonsdirektør i Norges sjømatråd.

Til og med november i år er sjømateksporten 878 millioner høyere enn i hele 2013. Chramer sier etterspørselen etter norsk sjømat er svært god.

Hittil i år er det eksportert sjømat for 62,5 milliarder kroner, som er en økning på 7 milliarder kroner, eller 13 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Dermed er eksportrekorden for hele 2013 forbigått med nesten 900 millioner kroner allerede ved utgangen av november.

— Klippfiskeksporten øker kraftig og skyldes den sterke tradisjonen med å servere klippfisk til jul. I Portugal sier hele åtte av ti at de skal spise klippfisk som julemat. Lakseprisen øker fra november 2013, men noe lavere volum av laks tar totalverdien for laks noe ned, sier Chramer.

Sjømatnæringen selger over 90 prosent av produkjonen i utlandet, så svakere krone er godt nytt.

— Den svakere kronekursen i år sammenlignet med i fjor har bidratt til å øke inntjeningen i næringen, sier Chramer.

God pris for laksen

Hittil i år er det eksportert laks for 39,6 milliarder kroner. Det er en økning på 4,4 milliarder kroner, eller 12 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor. Prisen i november var drøyt 2 kroner høyere enn i november i fjor, og ligger over meget lønnsomme 40 kroner pr. kilo.

Som for foregående måned er Polen og Frankrike de største kjøperne av laks fra Norge.

Opp for makrell, ned for sild

Eksporten av makrell har økt kraftig. Hittil i år er den 3,9 milliarder kroner. Det er en økning på hele 1,2 milliarder kroner. I november var Japan og Kina de største markedene for makrell.

Verdien av eksporten av sild er 2,3 milliarder kroner i hittil i år. Det er en nedgang på 453 millioner kroner, sammenlignet med samme periode i fjor.

Les også: