Spør jobbekspertene

Mange får sommerfugler i magen med tanke på å skulle på jobbintervju.

Det fins mange gode tips og råd til deg som er redd før et jobbintervju.

Aftenpostens jobbeksperter svarer på spørsmål om karriere, jobb og ledelse. Still dine spørsmål til ekspertene!

Gruer du deg for jobbintervjuet?

Helene Tronstad Moe

Det er helt normalt å være spent og grue seg til et jobbintervju. I små doser kan det faktisk bidra til at man blir ekstra skjerpet og presterer godt. Men for noen kan frykten ta overhånd, og da bør det tas noen grep. Jobbeksperten: Det kan være lurt om du forsøker å formulere hva du faktisk er redd for (noter gjerne). Kanskje det handler om at du er redd for ikke å få jobben? Blir du stresset av å møte mennesker i høyere stillinger som du betrakter som autoriteter? Handler dette om redselen for å si noe dumt foran fremmede mennesker? Er du redd for ikke å prestere under press? Er du nervøs for at de ikke skal synes du er en ok person?

Del tankene

Etter at du har fått en viss oversikt over hva du engster deg for, vil du ha stor nytte av å dele tankene med noen du stoler på. De fleste ser på det som en tillitserklæring. Dersom du holder slike negative tanker for deg selv, kan de ha en lei tendens til å fortsette å vokse. Dersom dette handler om at du har liten tillit til hva du kan bidra med i en arbeidssituasjon, eller at du har et negativt selvbilde, kan du forsøke å formulere flest mulig positive egenskaper ved deg selv. Ikke gi deg før du har klart å skrive ned minst 50 gode egenskaper og ferdigheter. Plukk så ut de 10 du mener er mest relevante i jobbsammenheng. Dersom du synes denne oppgaven er vanskelig, så be om hjelp fra venner eller familie.

Om du fremdeles opplever at negative tanker knyttet til deg selv eller intervjusituasjonen dukker opp, så ikke hold dem for deg selv. Skriv dem ned, og snakk med andre om de spesifikke tankene. Møt dem med saklige motargumenter.

Øv på situasjonen

Nå er du godt i gang med forberedelsene til intervjuet, og du er trolig klar for å begynne å øve på intervjusituasjonen. Finn en sittestilling du føler deg komfortabel i, kjenn at du puster dypt og fokuser på samtalen. Forsøk å sitte rett i ryggen, med lave skuldre og smil naturlig. Husk at adferden din vil påvirke hvordan du føler og tenker – og motsatt! Det kan også være lurt å si ja takk til et glass vann eller en kopp kaffe under jobbintervjuet. Da har du noe å holde i, litt drikke vil hjelpe om du skulle oppleve munntørrhet, samtidig som du kan ta en liten pause fra samtalen når du drikker.

Grunnen til at du blir invitert til et jobbintervju er at arbeidsgiver mener du har mye å bidra med. Hun eller han som du skal møte i intervjuet, har altså allerede et positivt førsteinntrykk av deg og vil at du skal prestere godt i denne samtalen.

Ønsker deg lykke til med intervjuet

Helene Tronstad Moe

Pensjonsreform gjelder alle

Alexandra Plahte

Spørsmål: Jeg er ansatt i statlig sektor. Blir vi med offentlig tjenestepensjon berørt av pensjonsreformen? Jobbeksperten : Alle blir berørt av pensjonsreformen. Mange misforstår og tror at endringene i folketrygden kun gjelder dem som er ansatt i privat sektor. Pensjonen fra folketrygden avhenger imidlertid kun av den enkeltes inntekt, ikke hvor man jobber. Som ansatt i statlig sektor har du offentlig tjenestepensjon. En pensjonsytelse som kommer som et tillegg til pensjonen fra folketrygden. Riktignok inneholder pensjonsordningen du har gjennom jobben, en rekke bestemmelser som bryter med viktige prinsipper i pensjonsreformen, men endringene i folketrygden gjelder altså alle – uavhengig av hvor man jobber.

Alexandra Plahte

Hva skal jeg bli?

Mette Manus

Spørsmål: Jeg har jobbet på bensinstasjon siden jeg gikk ut av videregående skole, men nå sier alle at jeg må finne ut hva jeg vil bli. Nyttårsaften tenkte jeg at nå vil jeg ta utdanning og få et yrke. Men så kom hverdagen, og jeg er like usikker. Bør jeg bare begynne på en utdanning, eller blir jeg klokere av å vente? Jobbeksperten: Jeg tviler på at du blir så mye klokere av å vente et år til. 1. mars er det søknadsfrist for videregående utdanning, mens 15. april er søknadsfrist for høyskole— og universitetsstudier i Norge. Før du søker studier, bør du ta et alvorlig møte med deg selv og tenke gjennom spørsmålene:

Hva er dine sterke og svake sider? Hva liker du å gjøre? Hva er du god til? Hva slags liv du ønsker i fremtiden? Disse spørsmålene er viktige når du skal velge utdanning. Å vite om du trives i en utadvendt og sosial rolle, eller om du liker bedre å sitte og jobbe med ting for deg selv, sier mye om din personlighet. Hvilke oppgaver du liker best å utføre, og hvilke fag du likte på skolen, forteller mye om hva du er interessert i. Er du praktiker eller er du typisk teoretiker?

Når du har tenkt nøye gjennom hvem du er, hva du kan og hva du vil lære mer om, er jeg sikker på at du finner en utdanning som passer for deg. Undersøk nøye mulighetene, finn ut mer om studiene og ta kontakt med aktuelle lærersteder. Dersom du fortsatt ikke finner ut hva du vil, kan du ta kontakt med en karrièreveileder for å få hjelp til å sortere tankene og finne riktig vei for deg.

Husk at en utdanning er en døråpner til nye utdanninger og varierte jobber. Lykke til med studievalget!

Mette Manus

Les også: