Økonomi

Sterk sommer for SAS

Flyselskapet SAS nesten dobler resultatene sammenlignet med fjorårets sommersesong.

Sommeren blir stadig mer viktig for SAS, og i år var den fenomenal.
  • Marita E. Valvik
    Marita E. Valvik

– Sommermånedene blir i stadig større grad avgjørende for helårsresultatet som en følge av vår økende eksponering mot fritidsmarkedet og langdistanseruter. Derfor er det både viktig og gledelig at SAS kan se tilbake på en riktig bra sommer, sier konsernsjef Richard Gustafson i SAS i sin kommentar til kvartalsresultatet som ble offentliggjort i morgentimene tirsdag.

Selskapet kan vise til en omsetningsvekst fra 11,1 til 12,2 milliarder svenske kroner i tredje kvartal.

  • LES OGSÅ: SAS får tilsyn og risikerer bøter for ny nettside

Samtidig økte resultat før skatt fra 1 til 1,86 milliarder svenske kroner. Resultat etter skatt økte fra 805 millioner til 1,54 milliarder svenske kroner. Driftsmarginen (EBIT) gikk fra 10,4 til 17,1 prosent.

Satser mer på Skandinavia

– Høyere inntekter bidro til den markante resultatforbedringen i kvartalet. Utviklingen oppmuntrer oss til å fortsette endringsarbeidet vårt for å møte en global konkurranse, en volatil omverden og skape rom for nødvendige fremtidige investeringer i virksomheten, skriver Gustafson.

I rapporten skriver Gustafson at SAS har jobbet med flyvninger fra Skandinavia den siste tiden. Dette har vært svært vellykket, og de gjør regning med at kapasiteten kommer til å øke i Skandinavia i tiden fremover.

Særlig er SAS fornøyd med hvor mange som nå velger SAS til fritidsreiser. I kvartalet steg trafikken med over 15 prosent og nesten 300.000 flere passasjerer reiste med SAS dette kvartalet sammenlignet med fjoråret.

Oppjusterer prognosene

I sommer slet Norwegian med sine flyvninger, totalt hadde de 6000 forsinkelser og 170 kanselleringer i den viktigste sommermåneden for ferieturistene, juli. Samtidig kunne også de melde om ny passasjerrekord i juli.

Selskapet er så fornøyd med resultatene, at de no oppjusterer prognosen for regnskapsåret 2016/2017.

Tidligere har de gitt signaler om at det ikke har vært mulig å regne med et overskudd for det avvikende regnskapsåret fra november i fjor og ut oktober i år. Nå skriver de at dersom de ikke oppstår uforutsette hendelser, forventer de at resultat før skatt og engangsposter vil være høyere enn forrige regnskapsår.

De to første kvartalene i år, viste et underskudd på 966 millioner svenske kroner. Dette kvartalsresultatet bidro til at de nå totalt sett ligger på et plussresultat på 897 millioner svenske kroner.

Nye fly – lavere kostnader

Konsernsjefen skriver også at de fortsetter å jobbe med effektiviseringen av selskapet. Nå går de inn i en periode hvor de skal fase inn de nye Airbus A320neo-flyene.

Disse har 180 seter og erstatter fly med 120 seter. Samtidig har de samme kabinpersonale, noe som gjør at kostnadene totalt reduseres pr. passasjer.

– Innledningsvis regner vi ikke med å fylle alle disse setene. Derimot kommer tilgangen til flere seter å bidra positivt når etterspørselen øker til neste sommer, sier Gustafson.

LES OGSÅ: