Økonomi

Norske boligpriser brukes som skrekkeksempel

Økonomer i den amerikanske sentralbanken mener det norske boligmarkedet er en boligboble klar til å sprekke.

De norske boligprisen vokser raskt. Nå frykter økonomer i USA at Norge har en boligboble. NTB scanpix

 • Espen Bolghaug

Federal Reserve, sentralbanken i USA, går langt i å antyde at Norge står foran en boligprisboble.

I et ferskt nyhetsbrev fra banken sammenligner økonomer fra både den norske og amerikanske sentralbanken det norske boligmarkedet med det amerikanske markedet i tiden før finanskrisen i 2008. Den gangen var det et dramatisk fall i nettopp boligprisene som initierte finanskrisen.

Forventningsdrevet vekst?

Argumentet er bygget på at det er psykologiske faktorer som ligger bak den eksplosive veksten i de norske boligprisene, ikke fundamentale tilbuds— og etterspørselsfaktorer.

Det pekes på at i 2007 var det bare 10 prosent av den norske befolkningen som trodde på stigende eiendomspriser det neste året, mens det i 2011 var hele 70 prosent.

Sjeføkonom i Pöyry Management Consulting, Roger Bjørnstad, følger analysen til den amerikanske sentralbanken langt på vei, men er ikke enig i at vi har en boligboble her til lands.

– Ikke ut fra denne definisjonen. Det er flere fundamentale forhold som er med på å drive opp prisene. Det er høy lønnsvekst i Norge, renten er lav og det er befolkningsvekst, forklarer Bjørnstad.

Sjeføkonomen mener sammenligningen med USA og boligmarkedet i forkant av finanskrisen ikke er helt presis. For i USA var det økt tilgang på kreditt som drev boligprisene opp, i Norge er det sterk lønnsvekst som er driveren, mener Bjørnstad.

– Renten er jokeren

Selv om han ikke tror på en prisboble er han bekymret for at det kan en komme rask prisnedgang i boligprisene på sikt.

– Renten er jokeren her. Dersom det kommer en uforutsett renteoppgang vil dette kunne drive prisene kraftig ned, spesielt i kombinasjon med lavere oljepriser. Dette vil også

Sjeføkonom Roger Bjørnstad er delvis enig i at de norske boligprisene er for høye. Pöyry Management Consulting (pressefoto)

påvirke resten av norsk økonomi, forklarer Bjørnstad.

Mange var skeptiske da Norges Bank satte ned styringsrenten til 1,5 prosent i mars i år. Kritikerne mener det lave rentenivået fyrer opp under en potensiell boligprisboble. Sjeføkonom Bjørnstad tror derimot ikke at rentevåpenet bør brukes til å stabilisere boligmarkedet.

– Renten bør settes ut fra en samlet vurdering av norsk økonomi, så jeg mener det var et fornuftig valg Norges Bank gjorde da de satte ned renten, sier Bjørnstad.

Internasjonal bekymring

Den amerikanske sentralbanken er ikke den første institusjonen utenfor Norge til å uttrykke bekymring. Det internasjonale pengefondet (IMF) gikk tidligere i år ut med bekymringsmelding der de mente at de norske boligprisene bare delvis reflekterer fundamentale forhold og at mye av prisstigningen skyldes ren optimisme i markedet.

Roger Bjørnstad tror medisinen mot bobleutvikling er å bygge flere boliger og å bruke mindre oljepenger.

– Jeg er sikker på at vi vil se en tilstramming i bruken av oljepenger fremover. Sammen med å øke tilbudet av boliger vil dette forhåpentligvis stabiliserer boligmarkedet, avslutter Bjørnstad.

 1. Les også

  Boligpriser i en oljesmurt økonomi

 2. Les også

  Nyfødte skal spare til bolig

 3. Les også

  Hun sparer hundretusener på å eie bolig

 4. Les også

  Prisrekord på utleie i Oslo

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Hurra, boligprisene synker! Medisinen virker på oss.

 2. ØKONOMI

  Økonomer: Den norske rentefesten vil fortsette lenge

 3. KOMMENTAR

  Boligmarkedet lever på dop levert av Norges Bank

 4. ØKONOMI

  Økonomer etter Olsens rentekutt til null: Spår lave boliglånsrenter lenge

 5. ØKONOMI

  Ekspertene ser ingen tegn til utflating i boligprisene

 6. ØKONOMI

  Slik blir økonomien din i 2020