Amerikanske medier: Facebook vurderer å kjøpe opp Opera

Den norske IT-suksessen Opera kan havne i Mark Zuckerbergs hender, ifølge amerikansk teknologinettsteder.

Slik ser Facebook ut i en Opera-nettleser på PC. Men dersom Opera blir kjøpt opp av Mark Zuckerberg kan det være at Opera og Facebook vil levere en integrert tjeneste.

Det var sent fredag kveld at det amerikanske teknologinettstedet Pocket-lint.com skrev om at Facebook sterkt vurderer å kjøpe opp Opera, selskapet bak nettleseren med samme navn.

Det spekuleres på om Facebook vil bruke Opera som sin innebygde nettleser. Mange andre amerikanske medier — særlig teknologinettsteder- har fulgt opp saken.

Opera som har sitt opphav i et forskningsprosjekt i Telenor og nå har over 250 millioner månedlige kunder vil selv ikke si noen ting.

- Vi kan ikke kommentere noe i det hele tatt, sier Pål Unanue-Zahl, kommunikasjonsrådgiver i Opera til Aftenposten.no lørdag.

Jon Stephenson von Tetzchner, som er en av grunnleggerne av Opera og fortsatt en av selskapets største aksjonærer sier til digi.no at han ikke kjenner til spekulasjonene.

Facebook har heller ikke ønsket å kommentere saken.

- Opera snakker med mulige kjøpere nå

Nettstedet thenextweb.com viser også til en kilde med kjennskap til Opera at de snakker med potensielle kjøpere nå. Kilden vet derimot ikke om Facebook er en av de potensielle kjøpere, men sier at «det høres fornuftig ut».

I tillegg skriver nettstedet at de er blitt fortalt at det er innført ansettelsestopp, noe som kan er et tegn på at noe stort er på gang. Men Opera har opplyst til digi.no at det ikke er innført noen ansettelsestopp i selskapet.

Les også

Alt du sier og gjør, kan og vil bli brukt mot deg. Av Facebook.

Opera har en veldig sterk posisjon på det mobile markedet og amerikanske medier skriver at det trolig er derfor Facebook vil kunne være interessert i å kjøpe dem opp.

Blant annet skriver Los Angeles Times at Facebook ønsker å gjøre noe med at selskapet ikke greier å tjene penger på den mobile tjenesten sin.

Verd over fire milliarder

Opera, som nå har eksistert i nesten 17 år, er et selskap med svært god økonomi, og vil trolig ikke være billig for Facebook om de skal kjøpe dem. De har en svært god soliditet (egenkapital i forhold til gjeld) og markedsverdien på Oslo Børs er på over fire milliarder kroner.

Ifølge selskapets siste kvartalsrapport hadde selskapet inntekter på 46,9 millioner dollar, og et driftsresultat på 12,4 millioner dollar. En dollar er verd snaut seks kroner. Begge deler var en kraftig økning fra tilsvarende periode i 2011. Rundt 270 millioner bruker Operas nettlesere hver måned, hvor 168 millioner av dem brukte mobilversjonen av nettleseren.

Opera lever nettlesere både til PC og mobiltelefoner og har over 700 ansatte i 10 land ifølge deres egne nettsider. Hovedkvarteret ligger i Oslo.

Jon Stephenson von Tezchner startet opp med Opera som et prosjekt i Telenor. Telenor skrinla prosjektet, så Tetzchner startet heller sitt eget selskap - som har blitt en gigasuksess.