Konkurransetilsynet har hatt Lilleborg i kikkerten lenge
Konkurransetilsynet har gjennomført razzia hos Orkla-selskapet Lilleborg etter å ha kartlagt dagligvaremarkedet i «ganske mange måneder». Også Norgesgruppen har fått besøk.
I en børsmelding fra Orkla kommer det frem at Konkurransetilsynet mistenker at Lilleborg AS har brutt konkurranseloven.
– Vi har over ganske lang tid kartlagt innkjøpsbetingelsene i dagligvaremarkedet, sier avdelingsdirektør Beate Milford Berrefjord i Konkurransetilsynet til Aftenposten.
Hun sier det dreier seg om «ganske mange måneder».
Tilsynet skriver i pressemeldingen: «Bakgrunnen for bevissikringen er blant annet funn Konkurransetilsynet har gjort i forbindelse med kartlegging av innkjøpsbetingelser i dagligvaremarkedet.»
Men Berrefjord vil ikke si hvilke paragrafer i konkurranseloven mistanken er knyttet til.
Orkla trekker inn «dagligvarekjedene» og bruker denne formuleringen i børsmeldingen: «Ifølge konkurransemyndighetene er det mistanke om overtredelse av konkurranseloven relatert til innkjøpsbetingelsene mellom leverandører og dagligvarekjedene i det norske markedet.»
Gjennomførte razzia
I pressemeldingen skriver Konkurransetilsynet at de tirsdag gjennomførte en «uanmeldt kontroll» hos Lilleborg for å sikre beviser.
– Hensikten med bevissikringen er å få bekreftet eller avkreftet mistanke om brudd på konkurranseloven, sier Berrefjord i pressemeldingen.
– Vi har funnet grunn til uanmeldt kontroll hos Lilleborg, sier Berrefjord til Aftenposten. Hun vil ikke kommentere saken utover dette.
Orkla tror andre er involvert
Håkon Mageli, konserndirektør for kommunikasjon og Corporate Affairs i Orkla, påpeker til nettavisen E24 at det er snakk om leverandører i flertall.
– Jeg har grunn til å tro at det gjelder andre enn Orkla også, sier Mageli, uten å ville utdype overfor E24.
Berrefjord i tilsynet vil ikke si om mistanken omfatter flere enn Orkla.
Lilleborg AS er eid av Orkla, og står bak varemerker som Jif, Omo og Zalo.
Orkla skriver i børsmeldingen at Lilleborg samarbeider med Konkurransetilsynet for å sørge for en effektiv gjennomføring av undersøkelsen.
Også Norgesgruppen og Freia-eier fikk besøk
Også Norgesgruppen bekrefter at tilsynet har vært hos dem, ifølge Dagens Næringsliv.
– Norgesgruppen har, i likhet med de andre kjedene, i lengre tid hatt tett dialog med Konkurransetilsynet om leverandørenes betingelser. Vi kan bekrefte at tilsynet har vært hos oss i dag for å få mer informasjon, skriver direktør for næringspolitikk og myndighetskontakt Bård Gultvedt i Norgesgruppen i en melding til avisen.
Norgesgruppen er landets største dagligvarekonsern og står bak butikker som Kiwi, Meny og Spar.
– Konkurransetilsynet får naturligvis den informasjon det ber om. Norgesgruppen jobber kontinuerlig med sikte på å ha så gode innkjøpsbetingelser som mulig, slik at vi kan tilby våre kunder lave priser, skriver Gultvedt videre.
Tirsdag kveld ble det klart at også Freia-eier Mondelez hadde fått tilsynet på besøk.
– Mondelez Norge AS har i en periode hatt dialog med Konkurransetilsynet. I dag har tilsynet vært hos oss for å få mer informasjon. Vi gir tilsynet den informasjonen de etterspør og samarbeider fullt ut i deres videre arbeid, skriver Jan Ottesen, pressetalsperson for Mondelez Norge, i en melding til Dagens Næringsliv.
Selskapet hadde i fjor en omsetning på 2,18 milliarder kroner, og fikk et årsresultat på 60 millioner, ifølge avisen.
Tilsynet varsler at de holder en pressekonferanse om saken onsdag.
De har over tid jobbet med å kartlegge innkjøpsbetingelser i dagligvaremarkedet. Resultatene av kartleggingen skulle etter planen offentliggjøres 20. november.
– På grunn av oppmerksomheten bevissikringen nå har fått, vil Konkurransetilsynet i stedet ha en pressekonferanse der resultatene blir presentert, opplyser de.
Les også: Hvor mye betaler gigantene for maten? Konkurransetilsynet kan ha svaret, men vil ikke undersøke det.