Anerkjent vinhandler siktet for å ha solgt falsk årgangsvin

Ble avslørt da han bommet på årgangen.

Vinauksjoner er populære for selgere og samlere som ønsker å omsette kostbar årsgangsvin. Her poserer direktøren i auksjonshuset Acker Merall & Condit, John Kapon, med flasker som skulle selges under en auksjon i fjor. Auksjonsbyrået var et av flere Kurniawan brukte i det FBI mener var ren svindel.

Rudy Kurniawan er for mange vininteresserte et kjent navn.

35-åringen har blitt kjent for å alltid være tilstede på de mest presisjetunge vinauksjonene i Los Angeles og på anerkjente Sotheby's i New York, der han har solgt svært luksuriøse og kostbare årsgangsviner til dedikerte samlere.

I tillegg fikk han et spesielt godt omdømme fordi han hadde en ubetinget bytteavtale, der kunder som hadde kjøpt varene kunne levere dem tilbake og få pengene igjen, noe som er svært uvanlig i denne bransjen, ifølge New York Times.

Bommet på årgangen

Men torsdag raknet Kurniawans vinimperium. Da ble han pågrepet av FBI i Los Angeles, siktet for å ha solgt falsk årsgangsvin. Hadde vinen vært ekte, ville den hatt en markedverdi på 1,3 millioner dollar.

FBI-agentene som pågrep vinselgeren tilhører et spesialavsnitt som spesialiserer seg på kriminalitet som involverer kunst, antikviteter og andre samlerobjekter.

I følge siktelsen skal han blant annet forsøkt å selge vin som han hevdet var flasket av Domaine Ponsot i perioden 1945 til 1971 på Clos St.Denis-vingården, selv om det ikke ble produsert vin her før i 1982.

Han skal også ha forsøkt å selge en flaske fra samme produsent som ble oppgitt å være fra 1929, selv om Domaine Ponsot ikke begynte tapping på flaske før i fem år senere.

Les også

Falske årgangsviner går for skyhøye priser

Piker, vin og sang

New York Times skriver at Kurniawan skal ha solgt vin for 35 millioner dollar bare i 2006, og virksomheten har finansiert et luksusliv med voldsomt forbruk.

— Uansett om du selger en Picasso eller en Petris, en Botticelli eller en Burgundy - med mindre det er hva du sier det er, så er salget svindel, og det er en forbrytelse, sier Janice F. Fedarcyk, som er visesjef ved FBIs New York-kontor, til avisen.

Enkelte i vinbransjen i USA skal ha satt spørsmålstegn ved hvordan en ung og i utgangspunktet ukjent mann som Kurniawan fikk tilgang på det som fremsto som svært skjeldne vinprodukter.

Allerede i 2009 økte mistanken mot vinselgeren, da milliardæren og vinsamleren William I. Koch saksøkte Kurniawan for å ha solgt det Koch hevdet var fem falske vinflasker på det New York-baserte auksjonshuset Acker, Merrall & Condit.

Uten sødme

Vinselgerens forsvarer opplyser at de fremdeles evaluerer hvordan de skal forholde seg til siktelsen, og ønsker ikke å kommentere saken overfor New York Times.

Men påtalemyndigheten fremstår som så sikre i sin sak at de gjerne spanderer på seg en pressemelding med litt ekstra syrlighet.

— Herr Kurniawans dager med vin og rikdom (eller wine and wealth, som er det direkte sitatet), er definitivt over dersom påstandene i denne saken er riktige. Selv fremstilte Kurniawan seg som en vinfeinschmecker med en nese som kunne avsløre falske flasker, men han var selv forfalskningeren, skriver statsadvokat Preet Bharara.