Økonomi

Enda en oppsigelse i toppen av Oljefondet

Visesentralbanksjef Egil Matsen forlater Norges Bank for å få mer tid med familien i Trondheim. Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Visesentralbanksjefen med ansvar for Oljefondet slutter. Fra før har Oljefond-sjef Yngve Slyngstad meldt at han slutter i toppjobben.

 • Sigurd Bjørnestad
  Sigurd Bjørnestad
  Journalist

Det skjer store endringer i toppen av Oljefondet. Finansdepartementet melder at visesentralbanksjef Egil Matsen vil slutte i stillingen.

Han har vært én av to visesentralbanksjefer og har hatt et særlig ansvar for styringen av Oljefondet. Fondet er formelt sett underlagt Norges Bank, men har en egen administrasjon i bankbygget og kontorer i utlandet.

Matsen har vært visesentralbanksjef siden 1. januar 2016 og ble hentet inn som visesjef nummer to for å styrke bankens styring med det sterkt voksende Oljefondet.

Finansminister Siv Jensen (Frp) er fornøyd med jobben han har gjort.

– Egil Matsen fyller rollen sin på en utmerket måte og er et viktig bindeledd mellom oss og hovedstyret i Norges Bank. Jeg skulle gjerne sett at han ble lenger, men har selvfølgelig forståelse for at han ønsker å prioritere annerledes, sier hun i pressemeldingen.

Jensen mister flere i toppen av fondet. Også fondets toppsjef Yngve Slyngstad har meldt at han slutter i toppjobben. Han leverte sin oppsigelse som leder samme dagens om fondet passert 10.000 milliarder kroner. Han har hatt toppjobben siden 2008.

Slyngstad skal forsette i fondet, men jobbe fra London.

Dermed må Jensen ut og jakte på erstattere i to av de aller viktigste jobbene i det offentlige Norge.

Les også

 1. Oljefondssjefen spår rekordår. Samtidig takker han for seg.

 2. Oljefondet har passert 10.000 milliarder kroner

Hjem til Trondheim

Matsen begrunner beslutningen med hensynet til familien. Han skryter av stillingen og folkene han har jobbet sammen med. Men det er ikke nok til å holde ham i Oslo.

–Nå har jeg kommet frem til at jeg ønsker å bruke mer av min tid med familien, som er bosatt i Trondheim. I samråd med dem har jeg derfor besluttet å fratre, sier han i en pressemelding.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sier det samme som Jensen:

–Jeg respekterer Egil Matsens beslutning, men beklager at han ikke fortsetter i Norges Bank. Egil Matsen er en sterk faglig ressurs og en svært verdifull kollega som vi gjerne skulle hatt med oss videre.

Les også

«Vi bør ta to innpust og tenke over hvor heldige vi har vært»

Visesentralbanksjef Egil Matsen (t.h.) har likt jobben i Norges Bank, men det er ikke nok til å bli værende. Her er det trivsel sammen med Oljefondets nestleder Trond Grande. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Siv Jensen legger kabal

Finansdepartementet skriver at Matsen skal få en etterfølger. Men det inngår tydeligvis i en større kabal der den andre visesentralbanksjefen er ett av kortene.

«Det er naturlig å se dette i sammenheng med arbeidet som allerede pågår i forbindelse med at visesentralbanksjef Jon Nicolaisens åremål utløper 1. april 2020», skriver departementet.

Det skjer stor endringer i toppen av Norges Bank i forbindelse med at ny sentralbanklov trer i kraft fra 1. januar 2020. Hovedstyret i banken skal som før ha ansvaret for Oljefondet. Nye styremedlemmer kommer inn og noen fortsetter.

En nyopprettet komité i Norges Bank skal få ansvaret for å sette renten. Her er det bare to eksterne medlemmer

Sentralbanksjef Olsen skal lede begge komiteene og de to visesentralbanksjefene er nestledere i begge.

Les mer om

 1. Økonomi
 2. Norges Bank
 3. Oljefondet
 4. Yngve Slyngstad
 5. Øystein Olsen
 6. Siv Jensen