Oslo Børs opp over tre prosent

Rentekutt og finanspolitiske tiltak sendte Oslo Børs opp ved åpning fredag.

Dramatiske tider i den norske økonomien har gått hardt utover aksjekursene på Oslo Børs. Men fredag steg de kursene igjen.

Hovedindeksen på Oslo Børs hoppet opp til over fire prosent ved åpning, før den sank igjen til tre prosent.

Det skjer etter at regjeringen torsdag varslet «de mest inngripende tiltak i fredstid».

Norwegian-aksjen har fått spesielt mye juling de siste ukene, men følger med resten av aksjene oppover. Etter et par minutters handel er selskapet verdt 3,5 prosent mer enn torsdag ettermiddag.

Torsdag ble følgelig en blytung dag på børsen. Ved handledagens slutt var Oslo Børs ned 8,8 prosent. Kursfallet hittil i mars var dermed nær 22 prosent.

Ikke siden høsten 2008 har Oslo Børs falt så mye på én dag.

Flere aksjer steg

Flere aksjer som har slitt de siste dagene, stiger ved åpning fredag:

  • Equinor: opp 2,4 prosent
  • Telenor: opp 3,5 prosent
  • DNB: opp 2,5 prosent
  • Oppdrettsselskapet Mowi (tidligere Marine Harvest): opp 4,7 prosent

SAS-aksjen faller imidlertid en drøy prosent på Stockholm-børsen. OMX 30-indeksen i den svenske hovedstaden er opp 1,7 prosent.

København-børsen stiger 2 prosent fredag morgen.

Styringsrenten skal ned

Oppgangen skjer etter at Norges Bank fredag morgen varslet at styringsrenten reduseres med 0,5 prosentpoeng til 1 prosent.

– Norge er sterkt preget av utbruddet av koronaviruset, covid-19. De viktigste tiltakene for å begrense konsekvensene av virusutbruddet er de som begrenser smitten og redder liv, skriver Norges Bank.

– Norges Banks oppgave er å fremme økonomisk stabilitet. Det gjør vi gjennom å bidra til robuste og effektive betalingssystemer og finansmarkeder, og ved å tilpasse rentenivået til den økonomiske situasjonen, heter det.

Fredag styrker kronen seg etter meldingen fra Norges Bank, skriver E24.

Finanspolitiske tiltak forsikrer

Finansdepartementet varslet også fredag at de vil redusere kravet til hvor mye penger bankene må ha i kassen som buffer mot dårligere tider. Det kalles det motsykliske kapitalbufferkravet.

Når dette kravet settes ned, kan bankene istedet låne ut pengene de har satt til side, til bedrifter som sliter med likviditeten.

Dette tiltaket etterlyste finansnæringen tidligere i uken.

Les også

Norge skal stoppe opp. Økonomien kommer til å blø kraftig. Det må til. | Andreas Slettholm

Fall i Asia

Fredag sto børsense i Asia nok en gang med pilene pekende nedover.

Nikkei-indeksen på Tokyo-børsen hadde falt seks prosent ved stenging fredag. Da hadde den hentet seg inn fra et fall på over 10 prosent ved åpning.

– Den japanske sentralbankens tiltak kan ha hatt virkning og hindret mer tap, sier Hideyuki Suzuki i SBI Securities, ifølge NTB.

Med færre nye smittetilfeller i Kina hver dag, er den økonomiske aktiviteten der iferd med å ta seg opp igjen. Shanghai-børsen falt fredag med 1,2 prosent.

Historiske tall for Oslo Børs

Oslo Børs har sammenhengende tall tilbake til 1983. Bare fem dager i denne rekken har fallet vært større enn torsdagens krisetall, opplyser Børsen.

Det forrige fallet som var større kom høsten 2008 da finanskrisen var på sitt mest intense.

Bare i februar og hittil i mars har Oslo Børs falt med nesten 30 prosent. Februar var den verste enkeltmåneden siden august 2011. Mars kan bli mye verre.

Koronaeffekten på luftfart- og reiselivsbransjen har blant annet gjort at Norwegian-askjen stupte med over 20 prosent denne uken. Siden toppen for fire år siden er selskapets aksjekurs ned med 96,5 prosent, og nå permitteres halvparten av selskapets ansatte.

Les også

Helseministeren vil kutte unødige reiser. Finansministeren vil redde luftfarten. Slik kan floken løses.

Rammer hardt

Virusutbruddet rammer hele verdensøkonomien hardt.

Dow Jones-indeksen på New York-børsen falt torsdag 10 prosent på det som var indeksens verste handledag siden 1987. Den bredere sammensatte S&P 500-indeksen og teknologitunge Nasdaq falt begge 9,5 prosent. For S&P 500-indeksen var fallet det raskeste siden andre verdenskrig.