Økonomi

New York-børsen åpner med fall. Oslo Børs ned 9 prosent.

Amerikanske aksjemarkeder åpner med nedtur. Oslo børs og resten av Europa følger etter.

Oslo Børs faller enda mer etter at børsen i New York åpnet med nedtur.
  • Carl Alfred Dahl
    Nyhetsleder
  • NTB

S&P 500-indeksen falt marginalt mer enn 7 prosent, til 2.549,05 poeng. En nedgang på over 7 prosent utløser automatisk stans i handelen i et kvarter. Det skjedde også mandag.

Ytterligere opphold i handelen utløses ved 13 og 20 prosents nedgang. Regelen ble innført etter krakket i 1987, og før denne uken, har den bare blitt utløst én gang før, i 1997.

Industriindeksen Dow Jones falt 7,2 prosent til 21.856,94, melder Bloomberg. På den teknologidominerte Nasdaq-børsen falt hovedindeksen også marginalt mer enn 7 prosent og lå kort tid etter åpning på 7.393,25 poeng.

Den siste nedturen kommer etter at president Donald Trump kunngjorde et 30 dager langt innreiseforbud for utlendinger som har vært i et Schengen-land. Målet er å hindre eller dempe spredningen av koronasmitte.

Les også

Amerikanere endrer hjemreisen fra Oslo lufthavn i siste liten: – Vi tar ingen sjanser

Norwegian og Sats faller bratt på Oslo Børs

Heller ikke Den europeiske sentralbankens tiltak torsdag var nok til å hindre at det gikk bratt utfor på børsene. Et ventet rentekutt for eurosonen uteble i denne omgang.

Oslo Børs er ved 15-tiden ned omtrent 9 prosent. Treningskjeden Sats er ned 25 prosent etter at de varslet stenging som følge av virusutbruddet, og Norwegian er ned omtrent like mye.

Les også

Kjedene advarer mot hamstring: – Hamstring er usolidarisk med andre, sier statsministeren

Europa i krise

De ledende europeiske børsene var ned over 10 prosent etter at USA innførte innreiseforbud og Den europeiske sentralbanken droppet rentekutt.

DAX-indeksen i Frankfurt var ned 10,2 prosent, mens CAC 40 Paris gjorde det marginalt dårligere med en nedgang på 10,3 prosent da klokken passerte 14.40.

På London-børsen var ikke fallet tosifret, men en nedgang på 9,4 prosent på FTSE 100-indeksen noen timer før dagen er omme, er ikke noe å rope hurra for.

Også i byer som Madrid, Milano, Stockholm og København falt de viktigste indeksene kraftig torsdag formiddag.

Asia ble også sterkt berørt av ringvirkningene av viruspandemien, og det var bred nedgang torsdag. I Tokyo falt Nikkei-indeksen 4,4 prosent, mens i Australia falt hovedindeksen 7,4 prosent, noe som er det største fallet siden finanskrisen i 2008.

Les mer om

  1. Koronaviruset