Økonomi

Staten må betale over 40 millioner i Transocean-sak

Staten er i lagmannsretten dømt til å betale til sammen 42 millioner kroner i erstatning til to Transocean-selskaper og to skatteadvokater.

 • Veslemøy Hedvig Østrem
  Veslemøy Hedvig Østrem

Saken gjaldt fire tiltaltes krav på erstatning for utgifter til forsvar etter frifinnende dom i den såkalte Transocean-saken.

Borgarting lagmannsrett kom til at betaling til forsvarene ikke kunne erstattes med et høyere beløp enn den offentlige salærsatsen – 995 kroner per time pluss merverdiavgift.

Sakskomplekset har blitt omtalt som norgeshistoriens største skattesak, som en skattesvik-sak uten sidestykke i norsk rettshistorie.

— For min klient er et mareritt over. Det er noe grunnleggende og alvorlig feil hvis mennesker skal stå elleve år under straffeforføgning, sa Berit Reiss-Andersen til Aftenposten da Økokrim trakk saken tidligre i år.

Hun har vært advokat og forsvarer for Klaus Klausen, skatterådgiver i Ernst & Young.

Frifunnet i tingretten

Hennes klient har vært siktet og tiltalt for grov skatteunndragelse de elleve siste årene. Da saken ble behandlet i Oslo tingrett i juli i 2014 ble han og de andre tiltalte frifunnet på alle punkter.

I straffesaken var Økokrims påstand at de tiltalte skal ha unndratt sju milliarder kroner til beskatning ved å ulovlig kanalisere store pengebeløp ut av Norge, via Danmark til Caymanøyene for å unngå beskatning. Mot Klausen ble det lagt ned en påstand på fire års fengsel i tingretten.

Ankesaken skulle ha startet tirsdag forrige uke, men ble utsatt etter at aktor, førstestatsadvokat Morten Eriksen, ble tatt av saken.

— Økokrim har gjort en lang rekke feilvurderinger siden man for 11 år siden siktet flere selskaper og enkeltpersoner, inklusive min klient. Det er bra at Økokrim-sjefen endelig kom til den konklusjon om at saken ikke kunne føre frem, sier Reiss-Andersen.

 1. Les også

  Økokrim trekker Transocean-saken

 2. Les også

  Høyre-topper vil vurdere Økokrims fremtid etter Transocean-saken

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Staten inngår nok et forlik i Transocean-saken

 2. ØKONOMI

  Staten betaler 30 millioner kroner i erstatning til Transocean-selskaper

 3. ØKONOMI

  Utvalg kritiserer Finansdepartementet for å gi ekstra penger til egen rettssak

 4. ØKONOMI

  Transocean vant skattestrid om 400 millioner kroner i lagmannsretten

 5. NORGE

  Lime-saken: Etter 2,5 år og 78 millioner kroner i retten har alle de 12 domfelte anket

 6. ØKONOMI

  Tidligere Yara-topp Thorleif Enger frikjennes for korrupsjon