Økonomi

Ingen fred mellom Wærsted og Brekke

Konsernsjef Sigve Brekke, konserndirektør Berit Svendsen og styreleder Gunn Wærsted under Nobelprisutdelingen lørdag.

Hverken styreleder Gunn Wærsted eller Telenor-sjef Sigve Brekke vil kommentere sin egen stilling. Styrelederen innrømmer at bråket på toppnivå har skadet Telenor.

 • Alf Ole Ask
  Journalist
 • Steinar Dyrnes
  Journalist

Lørdag formiddag møttes styreleder Gunn Wærsted og konsernsjef Sigve Brekke i Telenor under fredsprisutdelingen i Oslo rådhus. Begge var tause om egen fremtid i selskapet og hva som har skjedd mellom dem, etter at det denne uken har kommet frem at Wærsted ikke fikk styret i Telenor med på å sparke Brekke da han tidligere i høst avviste å gå av.

Etter at prisutdelingen var over, var det nesten flere mediefolk som ventet på Telenor-toppene enn på fredsprisvinneren.

– Ba Wærsted deg om å gå?

– Jeg har ingen kommentar. Vi har et arrangement for barn på Fredssenteret. Det er det vi konsentrerer oss om nå, sa Brekke mens han småløp med kona på slep fra Rådshustrappen mot Fredssenteret.

Sololøp av Wærsted?

Konsernsjef Brekke har de siste dagene gjort seg utilgjengelig og via sin kommunikasjonsavdeling meddelt at han ikke har noen kommentarer. Overfor Aftenposten ønsket han heller ikke å kommentere om bråket rundt selskapet har skadet Telenor.

 • Kilder til Aftenposten: Styret i Telenor fortvilet over Wærsted.

Mandag innleder styret i Telenor et todagers møte. Et hett tema blir de siste dagenes dramatiske runder i forholdet mellom Sigve Brekke og Gunn Wærsted. Det har fremkommet at det er tvil om hvorvidt hun hadde forankret forsøkene på å fjerne Brekke i styret.

Denne styrestriden er også omtalt i den årlige evalueringen av styret, som i år er gjennomført av konsulentselskapet Russel Reynolds. Årets rapport ble ferdig for relativt kort tid siden, og blir som Aftenposten kunne fortelle fredag tema på styremøtet.

Ifølge Dagens Næringsliv inneholder rapporten kritikk av Wærsteds opptreden som styreleder. Hun fremstilles som for detaljstyrende. Lørdag avviste hun å kommentere kritikken som er fremkommet mot henne.

Styreleder Gunn Wærsted i Telenor etter fredsprisutdelingen.

– Kommer også Brekkes stilling til å bli tema på styremøtet mandag?

– Jeg har ingen andre kommentarer enn dem jeg har gitt. Jeg kommenterer ikke på styrets diskusjoner eller prosesser, gjentok en nesten småløpende Gunn Wærsted.

– Dette er en veldig uheldig sak for Telenor. Ingen tvil om det, var hennes knappe kommentar før hun hastet videre over Rådhusplassen.

Telenors konsernsjef Sigve Brekke var lørdag mer opptatt av et arrangement for barn enn av å snakke med mediene.

Hilste avmålt

Uroen rundt Telenor dreier seg om at styrelederen allerede i august tok opp med Brekke om han burde fratre, noe konsernsjefen avviste.

Bakgrunnen var uregelmessigheter som er avdekket ved Asia-virksomheten som Brekke ledet inntil han ble konsernsjef i fjor. Men Wærsted fikk ikke med seg styret på å sparke Brekke.

Det var lite hjertelighet å spore da de to hovedpersonene i Telenor-dramaet nærmere to timer tidligere møttes inne i Rådhuset.

Litt før klokken 13 kom Sigve Brekke for å overvære utdelingen av Nobelprisen. Gunn Wærsted var alt på plass bare få seter bortenfor der Brekke og hans kone Torgunn Aas Reggestad satt. Mellom dem satt blant andre sjefen for Telenors virksomhet i Norge, Berit Svendsen.

Konsernsjefen og styrelederen hilste og utvekslet et par ord. Ellers var Sigve Brekke mest opptatt av mobiltelefonen sin.

Søndag er det Nobel-konsert i Telenor Arena på Fornebu med telegiganten som en av hovedsponsorene. Det blir nok en sjanse for teletoppene til å møtes før mandagens styremøte.

Kan få politisk etterspill

Det er ikke bare i Telenors organer at denne saken kan få et etterspill.

Stortingets kontrollkomité avventer næringsminister Monica Mælands svar på et brev fra stortingsrepresentant Knut Storberget (A).

I brevet spør han om statsråden var kjent med styrelederens initiativ overfor konsernsjefen og om statsråden har hatt kontakt med Gunn Wærsted i sakens anledning før, under eller etter hennes initiativ.

Storberget er medlem av næringskomiteen på Stortinget, men statsrådens håndtering av denne saken kan bli en sak for Kontrollkomiteen.

Martin Kolberg (A) leder Kontrollkomiteen.

– På det nåværende tidspunkt er ikke dette en sak for Kontrollkomiteen. Vi avventer det svaret statsråden gir på brevet fra Storberget, sier en ordknapp Martin Kolberg (Ap), leder av Stortingets kontrollkomité, til Aftenposten.

Mæland orientert

Oppmerksomheten rundt statsråd Monica Mælands rolle øker. VG skrev fredag kveld at Telenors styreleder Gunn Wærsted har holdt næringsminister Monica Mæland (H) underrettet om sin manglende tillit til konsernsjef Sigve Brekke.

Sentrale kilder sier til VG at det har vært såkalt eierdialog mellom Wærsted og Næringsdepartementet om hennes arbeid i styret i Telenor. Styrelederen skal også ha informert statsråden om at hun har ønsket å fjerne Brekke fra sjefsstolen i Telenor. Overfor mediene har Wærsted ikke villet kommentere dette.

Næringsdepartementet bekrefter møter

Kommunikasjonssjef Trond Viken i Næringsdepartementet sa følgende til Aftenposten torsdag:

– Det har vært kontakt mellom departementet og styreleder Gunn Wærsted etter at hun tiltrådte. Møtene har vært både på politisk og administrativt nivå. Vi oppgir ikke ytterligere informasjon om den fortrolige eierdialogen med Telenor eller andre selskaper.

Les mer om

 1. Martin Kolberg
 2. Knut Storberget
 3. Monica Mæland
 4. Næringsliv
 5. Verdens Gang (VG)
 6. Telenor Arena
 7. Kommentar