Økonomi

Ingen planer om å bytte ut palmeoljen i Kvikk Lunsj

 • Stine Barstad

06122008201837_2-yVnNNFf5eX.jpg Foto: Bjørke Magnus Knutsen

 • Det er nesten umulig å få vite hvilke plantasjer oljen stammer fra, sier global direktør for bærekraft i Mondelez, Jonathan Horrell.

Aftenposten skrev sist uke at Mondelez, som nå produserer Freia-sjokoladene, bruker palmeolje som kan stamme fra ulovlige, regnskogødeleggende plantasjer i sjokoladene Kvikk Lunsj, Smil og Japp.

Mondelez bestrider ikke påstandene, men selskapet har ingen planer om å slutte å kjøpe palmeolje fra det omstridte selskapet Wilmar.

— Vår grunnleggende holdning er at vi kan gjøre størst mulig nytte gjennom å samarbeide med våre leverandører, heller enn å snu ryggen til dem. Derfor er det et mål for oss å sikre at vi mottar dokumentasjon og deretter jobber med å forbedre forholdene, sier nordisk kommunikasjonssjef Celin Huseby i Mondelez International.

Lurer du på om det du spiser inneholder palmeolje? Sjekk Regnskogfondets palmeoljeguide her.

Mondelez kjøper palmeolje blant annet gjennom Wilmar, som er verdens største palmeoljeleverandør, og dens underleverandører. Wilmar ble av magasinet Newsweek i fjor kåret til «verdens verste selskap». Oljefondet kastet selskapet ut av porteføljen sin i fjor fordi fondet hevder selskapet ikke driver på en bærekraftig måte.

Les også

Disse kan bidra til å ødelegge regnskog

Greenpeace dokumenterte i en fersk rapport at palmefrukt fra ulovlige plantasjer etablert i regnskogområder, noen av dem opprettet midt inne i en nasjonalpark, havner inn i Wilmar-systemet.

Ber om dokumentasjon

— Oljefondet mener selskapet ikke produserer bærekraftig - vurderer dere situasjonen annerledes?

— Nei, vi vurderer ikke situasjonen annerledes, men vi har nå innført nye dyrkningsprinsipper, som vi ønsker at palmeoljedyrkerne oppfyller. Dette initiativet setter søkelys på nøyaktig hvilke leverandører som står bak uspesifisert olje. Så snart vi får dette opp og stå, vil vi intensivere samarbeidet med våre leverandører, sier Huseby.

Les også

«Vi vil ikke redde et eneste tre i regnskogen om vi slutter å kjøpe og selge palmeolje til bruk i sjokolade og dagligvarer»

Hun viser til at selskapet nylig har utarbeidet nye retningslinjer for å for å sikre at mer av oljen de kjøper, er bærekraftig produsert. Som et ledd i dette holder selskapet nå på å samle inn dokumentasjon fra samtlige leverandører på hvor oljen kommer fra. Selskapet avventer nå svar fra Wilmar på dette.

Les også

Fare for sjokolademangel

— Det er synd å si at lite av oljen kan spores tilbake til plantasjen. Mye kan spores tilbake til pressen, men ikke helt tilbake til plantasjen. Vi er nødt til å få større gjennomsiktighet i leverandørkjeden, sa global direktør for bærekraft, Jonathan Horrell, i Mondelez under en skogbevaringskonferanse i Oslo tirsdag.Han sier det heller ikke er planer om rett og slett å fjerne palmeoljen fra sjokoladen, da denne har spesielle egenskaper og ikke lett kan erstattes av en annen olje.

Kan bli «avskogingsfri»

Leder for Greenpeace Norge, Truls Gulowsen, skrev ien kronikk i Aftenposten i går at det er fullt mulig for Mondelez å kjøpe palmeolje produsert på en bærekraftig måte, selv om sertifiseringsordningen selskapet støtter seg til, RSPO, har vist seg utilstrekkelig som garanti for dette.

LES OGSÅ:

Les også

Fare for sjokolademangel

— Greenpeace samarbeider med lokale produsenter i Indonesia, som produserer palmeolje etter bærekraftige kriterier, uten fare for regnskogen eller de menneskene og dyrene som lever der. Selskaper som Nestlé går foran og viser at en null-avskogingstrategi er mulig. Nå håper vi Mondelez følger etter, skriver han.

Les også

Nesquik byttet oppskrift -mistet hver tredje kunde

Nestlé inngikk i fjor avtale med et stort selskap for levering av palmeolje, der de stiller krav om at oljen skal være 100 prosent «avskogningsfri». Avtalen stiller strenge krav til sporbarhet, kontroll, måling og rapportering. Horrell berømmer Nestlé for tiltaket, men sier det ikke er aktuelt for Mondelez å gjøre noe liknende.Han mener det vil ha bedre effekt å jobbe gjennom RSPO med nasjonale myndigheter og store leverandører og innkjøpere av palmeolje for å få til en bedring av hele bransjen. Han viser til at mesteparten av palmeoljen fortsatt selges til markeder som Kina og India, der bærekraftighet ikke står øverst på prioriteringslisten.

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Kakaodyrker om sjokoladens mørke hemmelighet: – Jeg innrømmer at det er en form for slaveri

 2. VERDEN
  Publisert:

  Ikke bare positivt at vi dropper palmeolje

 3. NORGE
  Publisert:

  I skyggen av Trump, utkjempes et annet miljøslag på Stortinget

 4. ØKONOMI
  Publisert:

  Nordea-sjef: Dette ville en skjorte kostet om fabrikkarbeiderne i Bangladesh skulle fått en levelig lønn

 5. NORGE
  Publisert:

  Biodrivstoff tar av: - Bedre om man hadde kjørt på diesel fra Nordsjøen

 6. ØKONOMI
  Publisert:

  I Angola styrer presidentens sønn oljefondet. Slik ga han vennen et sugerør inn i pengebingen.