Innovasjon Norge varsler full gjennomgang etter at Norges rikeste kvinne ble ansatt uten utlysning

Direktør Anita Krohn Traaseth og styreleder Gunnar Bovim, er klare på at Innovasjon Norge ikke har brutt loven, men varsler full gjennomgang av rutinene.

Gunnar Bovim styreleder i Innovasjon Norge på vei til styremøte fredag. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Under et styremøte fredag fikk Innovasjon Norges styre en redegjørelse fra om den omstridte ansettelsen av Norges rikeste kvinne, Ferd-arving Katharina G. Andresen (23). Det var den offentlige organisasjonens direktør Anita Krohn Traaseth som sto for redegjørelsen.

– Styrets vurdering er at dette er en uheldig sak for Innovasjon Norge. Selv om vi ikke har klare formeninger om at det er gjort reelle formelle feil, sa styreleder Gunnar Bovim, da han møtte pressen sammen med direktør Anita Krohn Traaseth, etter møtet.

Bovim sier at de likevel skal gjøre en full gjennomgang av ansettelsesrutinene sine.

Innovasjon Norges kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand opplyser at denne gjennomgangen skjer på initiativ fra Traaseth, og at den skal utføres av internrevisor fra PwC.

Tar selvkritikk

Direktør Traaseth tok selvkritikk for at saken hadde blitt som den hadde blitt:

– Jeg beklager og er lei meg for at håndteringen av saken er blitt så omfattende som den er blitt.

Les også

E24: Innovasjon Norge viste stor fleksibilitet i ansettelsen av milliardær-arving

Katharina Andresen ble tidligere i juni ansatt i en seksmåneders deltidsstilling i HR-avdelingen i Innovasjon Norge. Andresen fikk først tilbud om jobb i ti måneder.

Fordi stillingen ikke var lyst ut, ble jobbtilbudet justert ned til et halvt år. Dermed kommer selskapet innenfor en såkalt administrativ ansettelse som ikke trenger å lyses ut.

Direktør i Innovasjon Norge, Anita Krohn Traaseth

Kommunikasjonsdirektør Kristin Welle-Strand skriver i en e-post at det har vært «noe uklart hvilke regler som gjelder for utlysning av stillinger i selskapet» på grunn av Innovasjon Norges særegne, offentlige organisjonsmodell. Hun skriver videre at Innovasjon Norge likevel har valgt å følge dette prinsippet «for å være på den helt sikre siden».

Andresen har ingen fullført høyeste utdannelse innen fagfeltet hun skal arbeide med. Andresen har ikke ønsket å kommentere kontroversen som har oppstått, men skrev 24. juni følgende på Twitter:

« Ung kvinne som ønsker å gjøre noe positivt med posisjonen sin = blir hengt ut og tråkket på av voksne mennesker. Wow.»

Kalte innholdet i offentlige dokumenter «spekulasjoner i mediene»

Innovasjon Norge har sagt at Andresen ble ansatt for å dekke et «akutt behov» i HR-avdelingen.

Men dokumenter som E24 fikk innsyn i, viste at Innovasjon Norge var meget fleksible i tilsettingen av Andresen. Blant fikk 23-åringen en e-post der hun ble forespeilet oppgaver som «kan være meningsfullt og gøy å få lov til å være med å utforme».

Desse dokumentene ville ikke Traaseth kommentere etter møtet med styret:

– Jeg kan ikke gå inn på spekulasjoner i mediene, sa Traaseth.