Økonomi

Rygge-ansatt: - Vi håper fortsatt at noen skal komme å redde oss

RYGGE LUFTHAVN (Aftenposten): Kollegaene Linn Christensen og Helene Sand er blant de tusen som kan miste jobben sin dersom Rygge legges ned 1. november.

  • Kristine Hellem Aanstad

Tirsdag kveld kom nyheten om atflyplassen legges ned dersom Ryanair opprettholder trusselen om å trekke seg.

Formiddagen etter var Aftenposten på Rygge lufthavn og snakket med flere ansatte som fortalte at det var en trykket stemning blant dem.

– Vi er sinna og skuffet. Vi tror ikke helt at det er sant, så vi håper fortsatt at noen skal komme å redde oss - men det ser jo veldig mørkt ut, forteller Helene Sand (35).

I fire år har hun jobbet på Rygge, blant annet i informasjonsdisken og med trafikk. Kollegaen Linn Christensen (33) har vært der i seks år - og hun forteller at hun trodde at flyseteavgiften ville få samme skjebne som poseavgiften.

Støre i Stortingets spørretime: – På Siv Jensens vakt kan tusen arbeidsplasser gå tapt på Rygge. Det er meningsløst

Helene Sand (t.v.) og Linn Christensen er spent på hva som skjer dersom flyplassen legges ned.

– Det er ingen som er sure på Ryanair eller flyplassledelsen, men vi er skuffet over regjeringen. Nå er jeg veldig bekymret for fremtiden, og jeg sov ikke så veldig mye i natt for å si det sånn, sier Sand.

– Før dere fikk beskjeden i går, følte du at det var en trygg jobb å ha?

– Ja, for Ryanair har satset så mye på Rygge. Så vi trodde jo at dette skulle være et sted vi kunne jobbe til vi ble gamle.

Nå kan det tenkes at fremtiden ikke er så mørk for de ansatte likevel. Onsdag ettermiddag vedtok Frps stortingsgruppe at partiet vil jobbe for å fjerne flypassasjeravgiften, og at partiet vil ta dette opp i forhandlingene om revidert nasjonalbudsjett, bekrefter Frp-representant Erlend Wiborg overfor NTB.

– Det viktige for oss er å redde Moss Lufthavn Rygge. Det kan skje gjennom å fjerne flypassasjeravgiften, endre avgiften eller å se på rammevilkårene for private flyplasser i Norge, sier Frp-representant Wiborg, som er valgt inn fra Østfold.

– Håper på litt medmenneskelighet

To andre som er veldig spent på utfallet er spanske Paloma López (58) og svenske Kent Pettersson (57). De er gift, og jobber begge på flyplassen - henholdsvis med innsjekk og bagasje. Nå står de i fare for å miste jobben.

– Vi har et ganske bra liv her, men nå kan det forsvinne. Det er ikke lett å starte på nytt når man er så gamle som oss, så jeg er veldig usikker på hva som skjer videre, sier López til Aftenposten og forteller videre om en søvnløs natt med mange bekymringer.

Paloma López har jobbet fire år på Rygge lufthavn, mens ektemannen Kent Pettersson har vært der i syv år.

Pettersson setter spørsmålstegn ved at det allerede er såpass høy arbeidsledighet i Østfold, men likevel skal kanskje rundt tusen arbeidsplasser forsvinne.

  • Klar tale fra Erna Solberg: Denne regjeringen lar seg ikke presse av Ryanair

– Det ser mørkt ut for oss, men det er en uke igjen før vi får det endelige svaret – så vi håper på litt medmenneskelighet i denne situasjonen. Derfor er jeg fortsatt litt optimist.

– Men hvis det blir slik at Rygge flyplass legges ned – hva er planen da?

– Er man over 40 år, så finnes det ikke så mye å gjøre her, så vi må kanskje flytte på oss. Men det er ikke lett å få jobb andre steder heller.

– Fremtiden vår er veldig usikker, men det som er sikkert er at arbeidssituasjonen blir veldig vanskelig for oss hvis vi blir her, svarer López.

Leste om avgjørelsen i nettavisene

Tillitsvalgt for de ansatte, Iselin Blakkestad (25), forteller at flere fikk vite om avgjørelsen gjennom nettaviser tirsdag kveld.

Iselin Blakkestad er tillitsvalgt for de ansatte.

– Det hadde nok vært bedre for mange å få beskjeden i dag av ledelsen – å få en bedre og mer utdypende forklaring med en gang. I går fikk vi bare en e-post med hva de kom frem til på møtet, men vi fikk ikke snakket med ledelsen før i dag, sier hun og sikter til allmøtet som ble holdt onsdag formiddag.

Blakkestad forteller at mange av de ansatte har forberedt seg på at dette kunne bli utfallet.

I tre år har Vidar Bakken jobbet med å blant annet frakte passasjerer til og fra Rygge.

– Jeg tror at for noen er det en lettelse å få et foreløpig svar. Å hele tiden gå rundt å vente og være usikker har også tatt på.

Det er ikke bare de ansatte på selve Rygge Flyplass som vil bli påvirket av en eventuell nedleggelse. Bussjåfør Vidar Bakken (51) kjører for Rygge Expressen og Unibuss.

– Slik det er nå kjører vi bare når det går Ryanair-fly. Så vi dras nok ned i dragsuget med resten av de ansatt her. Det er trist, for dette er en kjempefin arbeidsplass, sier han til Aftenposten.

Les mer om

  1. Rygge
  2. Ryanair
  3. Østfold
  4. Luftfart