Han ble headhuntet til direktørjobben. 15 måneder senere gikk bedriften konkurs.

LINDÅS/STAVANGER/OSLO: Jan Harry Moldøen (58) ble sjef i et oljerelatert selskap. Etter 15 måneder mistet han jobben. Hordaland er nå på konkurstoppen i Norge. NHO ser lys i tunnelen.

Da Jan Harry Moldøen (58) kom inn som adm.dir. i Fedje Mekaniske Industrier i 2014, kostet oljen ca. 100 dollar fatet. I dag er oljeprisen på rundt halvparten. - Jeg går fremdeles og leter etter noen som har bruk for meg. Det er trasig ikke å få innpass noe sted. Jeg føler jeg har masse å bidra med, sier Moldøen, som ble arbeidsledig etter at selskapet gikk konkurs i januar i år.
  • Guro Valland
  • Dag-henrik Fosse

Det skulle bli omstilling og modernisering for det mekaniske
verkstedet på Fedje. Nye oppgaver i en positiv vind. I stedet mistet de sin aller største kunde, et kranselskap som flyttet produksjonen til et lavkostland.

Igjen sto 15 ansatte uten jobb.

– Du kan trygt si at vi ble rammet i begge ender. Nitti prosent av inntektene forsvant, samtidig som vi måtte modernisere oss for å være konkurransedyktige. Vi hadde ikke sjanse til å overleve, sier Moldøen om verkstedet som hadde spesialisert seg på alt fra sveising til hydraulikk.

Konkursboom

Motvinden har lenge preget oljefylkene på Vestlandet. Nå ser vi også hvordan nedturen påvirker næringslivet rundt:

  • Bare i Hordaland har nærmere 250 selskaper gått konkurs fra januar til mai i år. Veksten er på ca. 40 prosent sammenlignet med i fjor.
  • I Rogaland økte antall konkurser med 18 prosent, viser tall fra analysebyrået Experian.

– Eierne prøvde i det lengste å redde oss. All honnør til dem, sier Moldøen.

Samtidig ble det lille lokalsamfunnet på Fedje, like utenfor Bergen, kraftig rammet. Alle utenom Moldøen var bosatt på øya i havgapet. Noen har fått seg jobb hos det lokale næringslivet. Andre står helt på bar bakke.

For ham var det å stå uten jobb et plutselig sjokk. Moldøen hadde selv gått fra å være headhuntet til jobben som administrerende direktør, til arbeidsledig på 15 måneder.

– Situasjonen er alvorlig. Da tenker jeg ikke bare på meg, men på de yngre som har etablert seg med barn og ny bolig.

Alle tror på økt oljepris, men det berger ikke jobben din

– Todelingen i norsk økonomi blir tydeligere

Enorme kutt, og oppdrag som bare forsvant. Tusenvis av jobber – borte vekk.

Vi har alle hørt om hvordan oljeprisfallet har herjet med Vestlandet. Mange av mastodontselskapene har ennå ikke bikket under, mye takket være kapital bygget opp i gode tider.

Taperne er i stedet blitt småselskaper som sysselsetter seg tett opp mot sektoren. Restauranter og lokalt næringsliv rammes. Leverandørsiden skrelles vekk. Bygg og anlegg sliter. Bare i mai var det 60 prosent flere konkurser i Hordaland enn på samme tid i fjor, med 50 fallitterklæringer alene.

– Disse tallene tyder på at todelingen i økonomien blir tydeligere. Fylker med oljerelatert næringsliv har problemer, mens landsdeler som Østlandet og Nord-Norge, som har en annen næringsstruktur, opplever foreløpig sterk økonomi og fall i antall konkurser, sier Frode Berg, adm.dir. i Experian.

Les dette, og unngå depresjon tross børsfall og lav oljepris

Tror på vekst

På Fedje ble det mer og mer tydelig at konkursen sammenfalt med oljenedturen, selv om nedgangen i mekaniske aktiviteter begynte allerede i 2014. Også i Aust-Agder, et fylke med mye oljerelatert næringsliv, har nedturen begynt å slå ut i konkursstatistikken. Her økte antall konkurser med over 30 prosent i årets første fem måneder.

– Jeg har vært med på denne type nedgangstider før. Trenden nå er at det begynner å bikke opp igjen. Størst effekt tror jeg vi får se neste år, sier Moldøen, som har over 25 års erfaring fra oljeservicebransjen.

– Ingen vei tilbake

Jokeren for bedre tider er oljeprisutviklingen. Paradokset er at prisen på olje har økt noe voldsomt i samme periode som konkursene bare har vokst.

Siden januar i år har oljeprisen steget med nesten 90 prosent, til over 50 dollar fatet. Men nettopp på grunn av den heftige økningen, vil oljeprisen trolig nå stabilisere seg, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA).

– Konkurs er alltid krise. Spesielt i et lite samfunn som vi bor i. Vi prøvde alle mulige metoder, forteller Svein Tangen, daværende styreleder og deleier av 20 år gamle Fedje Mekaniske Industrier.

– Nedturer og oppturer har vi alltid levd med. Men denne gangen var det rett og slett ikke noen vei tilbake, legger han til.

– Ingen grunn til å si at det er mørkt og dystert

Torsdag denne uken la NHO frem årets andre kvartalsrapport, med tall fra Næringslivets økonomibarometer. Vel 2000 medlemsbedrifter har svart på hvordan situasjonen er i deres virksomhet.

Avdelingsdirektør Dag Aarnes i NHO nyanserer bildet.

– Det er ikke noen grunnlag for å si at det er mørkt og dystert for norsk økonomi, selv om den omstillingen vi er inne i nå er krevende. Det er viktig å være klar over at det er en ende på disse problemene, sier Aarnes.

Han mener det er tegn til lys i tunnelen, også for de to vestlandsfylkene.

– Situasjonen ser noe lysere ut nå også i de to vestlandsfylkene, og vi tror det vil ta seg opp igjen i 2018. Men det er åpenbart at situasjonen oppleves som vanskelig vestpå, og Rogaland og Hordaland er de fylkene med svakeste nivået av vekst, sier han til Aftenposten.

Det er særlig oljerelatert virksomhet som fortsatt sliter.

– I andre deler av næringslivet er det ganske god utvikling, særlig i nord og på Østlandet utenfor Oslo og Akershus. Der er det en del oljerelatert virksomhet som trekker tallene ned, sier Aarnes.

Han er imidlertid forsiktig med å tolke for mye ut av konkurstallene fra Experian.

– Slike oversikter har en del feilkilder og er ikke alltid den beste måten å gi et helhetlig bilde av situasjonen.

NHO: – Oljekrisen vil ramme Oslo med full kraftForventer kraftig investeringsfall på norsk sokkel