Økonomi

Telenorledelsen må forklare seg på nytt

Stortinget kan ikke finne seg i at ledelsen i statsdominerte bedrifter forteller halve sannheten i høringer, og innkaller Telenor-ledelsen før jul.

Martin Kolberg (Ap) og Kontroll- og konstitusjonskomitéen vil ha ny høring om Vimpelcom-saken. Staten er, via Næringsdepartementet, største eier i Telenor, som igjen er medeier i Vimpelcom, som etterforskes for korrupsjon.
  • Gunnar Kagge
    Gunnar Kagge
    Journalist

En enstemmig kontroll— og konstitusjonskomité bestemte tirsdag ettermiddag at den innkaller til ny høring om mulig korrupsjon i Telenors deleide datterselskap Vimpelcom. Det var nødvendig etter at næringsminister Monica Mæland erklærte at hun ikke lenger hadde tillit til styreleder Svein Aaser.

Mistilliten kom etter at Aaser og konsernsjef Sigve Brekke ga statsråden informasjon som tyder på at Telenor-ledelsen var langt mer bekymret for korrupsjon enn den ga uttrykk for i stortingshøringen.

- Det er uavklarte spørsmål i saken, sier komitéleder Martin Kolberg (Ap) tilAftenposten.

På spørsmål om hva komiteen, som skal kontrollere statsråden og ikke selskapet, håper å finne svar på, svarer han at det er komiteens oppgave å passe på at Mæland har vært ivrig nok til å stille spørsmål.

— Det er innrømmet at det ikke er gitt fullstendige opplysninger til Stortinget, men heller ikke til regjering og departement, sier Kolberg.

Les også

DN: Tidligere Telenor-sjef innrømmer å ha holdt tilbake Vimpelcom-informasjon for Stortinget

— Vi skal få vite om departementet i tilstrekkelig grad har vært aktpågivende i forhold til informasjonen Telenor, sier han til Aftenposten.

Flere av komitémedlemmene Aftenposten snakket med gir uttrykk for at det også er viktig å statuere et eksempel. De kan ikke finne seg i å bli holdt for narr under høringer. Venstres Abid Raja sier at han ikke stolte på Telenor-ledelsen da de var inne til høring på nyåret. Nå mener han at mistanken om at de ikke fortalte sannheten er bekreftet.

Taus om brevet

Fredag fikk komitémedlemmene en konvolutt med opplysningene, og beskjed om at informasjonen kan forkludre politietterforskningen.

Derfor kan det også hende at deler av høringen blir lukket for pressen.

Høyres Michael Tetzschner sier han håper at etterforskningen i USA og Nederland har kommet såpass langt at man kan ha en åpen diskusjon om sakens fakta. Han kan ikke se at det er grunn til å reise spørsmål om høyrestatsrådens rolle.

Les også:

Les også

Vimpelcom setter av milliarder til korrupsjonssaken

På spørsmål om hvorfor Stortinget skal ha egen høring, når politiet i to land, samt norske Økokrim, etterforsker, svarte komitéleder Kolberg pressen:

— Det tilhører et demokratisk samfunns absolutte kjerne, at folkevalgte øverste myndighet sørger for at vi følger lovene sammen med politiet. Og dette er ikke bare et juridisk spørsmål, det er nesten først og fremst et politisk og moralsk spørsmål. Det er det veldig nødvendig at politiske myndigheter griper inn i og statuerer eksempler.

Tema for høringen blir de nye og alvorlige opplysningene som førte til at Svein Aaser ikke lenger hadde statsrådens tillit og måtte trekke seg som styreleder med umiddelbar virkning.

Ga Aaser tupp bak

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen vil heller ikke si hva som står i brevet, men på spørsmål om det står noe i brevet som forklarer hvorfor Svein Aaser måtte gå som styreleder, svarer han:

- Det er et veldig godt spørsmål.

Lundteigen ønsker nemlig en høring der man går gjennom hele styringsstrukturen i selskap der staten er stor eier. I vinterens høring hang han seg opp i at Telenors styremedlemmer i Vimpelcom skyldte på en slags taushetsplikt og ikke ga informasjon videre. Derfor vet han ikke om Aaser hadde den ødeleggende informasjonen.

— Men dette må de vel ha drøftet da de ga Aaser et tupp bak, sier han.

— Vi har fått en sjef i Telenor som har gått av, vi i Kontrollkomiteen har fått et hemmelig brev, et vedlegg fra Telenor som etter vurdering fra Økokrim er unntatt offentlighet. Det sier litt om alvorlighetsgraden i denne saken, sier Jette Christensen (Ap) til NRK.

Bakgrunn:

Les også

Hva gikk egentlig galt da Telenor kjøpte seg inn i Vimpelcom?

Telenor-sjefen stiller til høring

Konsernsjef Sigve Brekke i Telenor vil stille til høring i kontroll— og konstitusjonskomiteen dersom han blir innkalt, melder NTB.

— Vi har forståelse for at komiteen har spørsmål i saken, og Sigve Brekke vil stille til høring hvis han blir bedt om dette, sier kommunikasjonssjef Glenn Mandelid.

Mandelid sier Telenor tar komiteens beslutning til etterretning.

— Telenor skal være et selskap preget av åpenhet og transparens, sier Mandelid.

Setter av milliarder

Tirsdag morgen ble det også klart at delvis Telenor-eide selskapet VimpelCom setter av 7,6 milliarder kroner til mulige utgifter i forbindelse med korrupsjonsetterforskningen av selskapet.

«Telenor merker seg at Vimpelcom Ltd. i en pressemelding har varslet at selskapet vil avsette 900 millioner amerikanske dollar (omtrent 7,6 milliarder norske kroner) i regnskapet for tredje kvartal», skriver Telenor i en pressemelding tirsdag morgen.

— Vi har vært bekymret i lengre tid over etterforskningen. Vår bekymring blir nå enda mer alvorlig, sier konsernsjef Sigve Brekke i Telenor til NTB.

Telenor har arbeidet med å selge seg ut av Vimpelcom siden før korrupsjonsanklagene ble kjent, men dette kan komme til å ta tid, vedgår konsernsjefen.

Les også

  1. DN: Tidligere Telenor-sjef innrømmer å ha holdt tilbake Vimpelcom-informasjon

  2. Stortinget: Vi satt med følelsen at Telenor og Aaser ikke fortalte alt

Les mer om

  1. Politikk
  2. Telenor