Økonomi

Spår at vraking av boplikten vil gi prisboom ved sjøen      

Eiendomsmeglerne venter store prisøkninger på de mest attraktive eiendommene langs kysten, dersom de blåblå opphever boplikten.

- Det at boplikten oppheves vil gi en veldig stor effekt på prisen på de eiendommene som er veldig godt egnet som fritidsboliger, mener Christian Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening. Bildet er fra Blindleia på Sørlandet. Anders Martinsen

 • Frøydis Braathen
  Journalist

Bildet er fra Blindleia, nærmere bestemt Lillesand kommune. I dette området er hytteprisene svært høye, samtidig som flere kommuner har boplikt på helårsboligene, og dermed holder prisene nede. Anders Martinsen

Også i byene er det uklart hva en opphevelse av boplikten egentlig vil bety. I Kragerø ønsker mange at byen skal være i aktivitet hele året, ikke bare om sommeren. Jan Tomas Espedal

Flere av Vestfold-kommunene har også bolplikt, blant annet Tjøme. Eiendomsmegler Jørgen Erland Petterssoner ikke redd for at Tjøme vil bli mørk og forlatt i vinterhalvåret hvis den nye regjeringens ønske går gjennom. Dag W. Grundseth

På andre siden av fjorden ligger sommeridyllen Hvaler. Øygruppen ligger en kort kjøretur utenfor Fredrikstad, har i dag boplikt - og det er en klar prisforskjell mellom helårsboliger og fritidsboliger der. Morten Uglum

Terje Hvidsten, eiendomsmegler i DNB Eiendom i Fredrikstad frykter at Hvaler-øyene kan få enda flere mørke vinduer i vinterhalvåret. Anders Knudsen

Blir det flere eller færre skilt som dette hvis boplikten fjernes? Allerede i dag er det mest sommeraktivitet, og lite vinteraktivitet, i mange av kommunene med boplikt. Og i kommunene uten. Dag W. Grundseth

På den bilfrie øya Veierland, som er det av Nøtterøy kommune, er det boplikt. Her, som mange andre steder, er innbyggerne delte i synet på det. Carl Martin Nordby

— Vi er glade for at boplikten forsvinner. Vi er opptatt av at det skal være et åpent marked slik at folk kan flytte fritt, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han tror på en prisboom på eiendommer som blir satt fri fra boplikt.

- Prisøkningen vil variere, men det er ingen tvil om at det vil bli en betydelig prisøkning på de mest attraktive eiendommene langs kysten, sier Tveter.

Det er administrerende direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening enig i.

— Vi mener boplikt er et grep som virker veldig hardt inn på verdisetting av eiendommene. Det at boplikten oppheves vil gi en veldig stor effekt på prisen på de eiendommene som er veldig godt egnet som fritidsboliger, sier han.

Spøkelsesbyer vinterstid?

Forkjemperne for boplikt har fryktet spøkelsesbyer, spesielt langs sørlandskysten, når det ikke er sesong og hytteeierne har skalket lukene.

Terje Hvidsten, eiendomsmegler i DNB Eiendom i Fredrikstad, deler den frykten. Han selger mange eiendommer på det populære feriestedet Hvaler og er redd området vil få enda flere mørke vinduer i vinterhalvåret.

Les også

Årets dyreste hyttekjøp på Sørlandet

— Vinnerne vil være dem som har eneboliger med boplikt. De vil få en høyere verdi på boligen sin hvis boplikten oppheves. En negativ konsekvens vil være at Hvaler vil bli en spøkelsesby om vinteren, sier Hvidsten.Også Hvaler-ordfører Eivind N. Borge (Frp) tror endringen vil ha negativ effekt på kommunen.

— Vi sliter ikke med fraflytting, men et press på boliger som blir lagt ut til salgs. Mange vil bruke boligene som fritidsbolig, og med oppheving av boplikten vil det bli fullt mulig. Det er klart at presset vil øke ytterligere, og at prisene da også vil stige, sier han til Fredrikstad blad.

- Motsatt effekt

Jørgen Erland Pettersson, daglig leder i Krogsveen Tønsberg, selger blant annet boliger på Tjøme, som også er berørt av boplikten. Han tror også på prisøkning for de beste sjøtomtene, men er ikke redd for at Tjøme vil bli mørk og forlatt i vinterhalvåret hvis den nye regjeringens ønske går gjennom.

— Området vårt er såpass urbanisert at jeg ikke tror det vil bli noen spøkelsesby uansett. Men i mer grisgrendte strøk kan nok det skje, sier Pettersson.

Partner i Prognosesenteret, Bjørn Erik Øye, tror heller ikke på triste tomme småbyer vinterstid.

- Du kan like gjerne få motsatt effekt. De som kjøper fritidseiendom på Sørlandet tenker ikke å være der noen helger på sommeren, de vil være der mest mulig. Bedre kommunikasjon, lengre, flere og mer fleksible ferier, gjør også at flere vil være der hele året, sier Øye.

Han tror ikke det fungerer å skulle tvinge folk til å bo et sted de ikke vil bo.

— Boplikten er en rest av et gammelt tankesett, det er andre drivkrefter i samfunnet i dag, sier han.

Les også

Fraflytting øker tross boplikt

Ekspertene får følge av ordfører i Tjøme, John Marthiniussen (H). Han sier til Tønsbergs blad at han ikke tror det vil føre til alvorlige konsekvenser for kommunen.

– Selv har jeg vært i tvil om vi skal ha boplikt eller ikke på Tjøme. Når Høyre og Frp i sin regjeringserklæring tar til orde for å avvikle boplikten er det helt greit, sier han.

Avisen skriver også at det allerede er flertall mot boplikt i kommunestyret, men at plikten likevel er blitt opprettholdt fordi Frp og Høyre lovet å ikke røre den i inneværende valgperiode.

— Må bygge mer

Både Tveter og Dreyer tror det kan bli dyrt for lokalbefolkningen å kjøpe eiendommer som hyttefolket vil slå kloa i, men:

- Da må kommunene gjøre noe med det, og sørge for at det blir flere boliger tilgjengelig, sier Tveter.

— Det er ikke tomtemangler her. Dersom etterspørselen øker, må tilbudet også økes. Kommunene vil få en positiv utfordring i å utnytte turismen, og må kjenne sin besøkelsestid, sier Dreyer.

- Kjøpers marked uansett

Ikke alle tror på noe særlig økning i prisene. Hyttemarkedet har vært lunefullt og avventende de siste årene, og daglig leder Eivind Sæbø Severinsen ved ABCenter Eiendom i Lillesand tror dette vil fortsette uavhengig av om boplikten eksisterer eller ikke.

— Vi har kjøpers marked både i fritidsmarkedet og boligmarkedet i Lillesand. Jeg tror derfor det er et meget begrenset antall eiendommer som vil få noen gevinst, sier Severinsen.

 1. Les også

  Bosvikten

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. BOLIG

  Hytteforbud, norgesferie, panikksalg og utleie påvirker hytteprisene. Åtte faktorer du bør være obs på.

 2. BOLIG

  Disse tolv husene får du for maks millionen: Hvis du flytter ut på landet

 3. A-MAGASINET

  «Hyttefolket kalles badegjester, fyllebøtter og «pesten». Hytteforbudet er over, men konfliktene er ikke glemt.»

 4. ØKONOMI

  Hvordan ser hjernen til en verdensmester i sjakk ut?

 5. ØKONOMI

  Etisk handel er mer enn bare lønn

 6. ØKONOMI

  SAS-topp: - Kjos er en gratispassasjer i luftfartens miljøsatsing