Økonomi

Snakker ut om omstridt tweet: Elon Musk avviser at han tvitret i rus

Teslasjefen Elon Musk må møte de amerikanske tilsynsmyndighetene for å forklare seg om en tweet. Foto: Handout fra Tesla

Elon Musk sendte sin berømte tweet om å ta Tesla av børs mens han kjørte bil. Han var på vei til flyplassen og hadde ikke snakket med noen på forhånd.

  • Sigurd Bjørnestad
    Sigurd Bjørnestad
    Journalist

– Dette året har vært det vanskeligste og smertefulle i min karriere, sier Teslas toppsjef og gründer Elon Musk i et intervju med New York Times.

Han gråter flere ganger under intervjuet.

7. august tvitret han at han vurderte å ta Tesla av børs til en kurs på 420 dollar pr. aksje. «Finansiering er sikret», skrev Musk i tweeten.

Dette var 20 prosent over børskursen. Det var allerede stor uro knyttet til aksjen på grunn av en melding om at investorer fra Saudi-Arabia var i ferd med å kjøpe en stor aksjepost. Tweeten førte til kraftig oppgang i Tesla-aksjen.

I intervjuet forteller Musk historien bak tweeten.

LES OGSÅ:

  • Teslas aksjekurs er basert på forventninger: Til tross for at de ikke tjener penger, er Tesla USAs mest verdifulle bilselskap
  • Elon Musk: Forstår at nordmenn er misfornøyde

Dagen på Twitter

7. august våknet Musk opp hjemme med kjæresten. Han startet dagen med å trene. Deretter satte han seg i sin Tesla for å kjøre til flyplassen. Underveis sendte han ut tweeten.

Musk sier han ikke hadde rådført seg med noen, heller ikke styret eller ledelsen i Tesla, før han sendte den.

Tweeten vakte stor oppsikt, særlig fordi den ble sendt ut midt i handletiden på børsen. Det er meget uvanlig, slikt blir sendt ut utenom handletid for å være sikker på at alle har fått med seg informasjonen når handelen starter opp igjen.

Rundet av prisen

I tillegg hadde Musk oppgitt prisen som ville bli betalt for aksjen.

Han sier han ville tilby omtrent 20 prosent tillegg på børskursen. Det ville bety 419 dollar pr. aksje. Han bestemte seg for å runde opp til 420 dollar pr. aksje.

– 420 dollar virket til å ha en bedre karma på 419 dollar, sier han i intervjuet.

Var ikke «stein» i bilen

Musk fortsetter:

– Men jeg var ikke påvirket av noe jeg hadde røyket, for å være klar på det. Stoff er ikke bra for produktiviteten. Det er en grunn for ordet «stein». Du bare sitter der som en stein når du røyker stoff, sier han.

Musk kom seg til flyplassen og fløy privatfly til Nevada der han tilbrakte dagen på Teslas batterifabrikk. Deretter føy han tilbake til Bay Area ved San Francisco og hadde møter i Tesla inn i natten

Det viste seg at finansieringen for å ta aksjen av børs langt fra var sikker. Til New York Times sier Musk at det dreide seg om en «mulig investering» fra Saudi Arabias statlige investeringsfond.

Utsatt for «ekstrem tortur»

For å ta aksjen av børs må Musk og allierte eiere ha så mange aksjer at de etter selskapets vedtekter kan bestemme dette. Dermed vil aksjen ikke bli handlet på en slik markedsplass, og det vil ikke bli notert kurser (aksjepriser) gjennom dagen. Tesla kan få fred fra aksjemarkedet kortsiktige krav.

Musk beskylder såkalte short-selgere i aksjemarkedet for alt stresset han opplever i livet sitt. De som selger «short» posisjonerer seg slik at de vil få gevinst hvis aksjen faller i verdi.

Musk snakker om «ekstrem tortur» fra dem, og at de sprer «en historie som kan føre til Teslas ødeleggelse».

Jobber 120 timer i uken

Tweeten fra bile førte til kraftig oppgang i aksjen, og etter noen timer ble handelen stoppet. I intervjuet sier Musk at det ikke er fattet noen avgjørelse om å ta Tesla av børs.

Han forteller også om arbeidsuker på opp til 120 timer og om medikamentene han tar for å klare å sove.

MUSK ENGASJERTE SEG I REDNINGEN AV GUTTENE I GROTTEN I THAILAND:

Han sier han ikke har tatt mer enn én uke sammenhengende fri siden 2001. Da hadde han malaria.

28. juni fylte han 47 år. Han feiret dagen med å tilbringe 24 timer på kontoret.

– Hele natten – ingen venner, ingenting, sier han.

Snart skal må han møte amerikanske tilsynsmyndigheter for å forklare seg om tweeten.

Les mer om

  1. Økonomi
  2. Elon Musk
  3. Tesla