Økonomi

Bitcoin passerer 15.000 dollar

Investorer fortsetter å kaste seg over bitcoin, og den nettbaserte valutaen ble torsdag verdsatt til over 15.000 dollar.

Bitcoin-rushet fortsetter. Foto: AP / NTB scanpix

 • NTB

I midten av januar var kursen for én bitcoin 752 dollar, men nettvalutaen har hatt en enorm vekst i år. Den siste måneden har økningen vært dramatisk, men oppturen overskygges av frykten for en boble.

Natt til torsdag ble en bitcoin omsatt for rekordhøye 14.475 dollar (119.958 kroner) i Asia-handelen, og noen timer senere passerte valutaen 15.000 dollar. Dagen før ble en bitcoin omsatt for 12.000 dollar for første gang.

Bitcoin ble etablert i 2009 som en del av en kryptert programvare og har ingen sentralbank i ryggen. Valutaen har dermed heller ingen lovbestemt vekslingskurs.

«Tog uten bremser»

Den voksende etterspørselen etter bitcoin forklares med en økende aksept blant tradisjonelle investorer for oppfinnelsen. Bitcoin ble i sin tid regnet som en valuta forbeholdt datanerder og finanseksperter.

Men enkelte, deriblant USAs sentralbank, har advart mot at bitcoin kan true stabiliteten i pengeøkonomien. Frykten for en boble øker i takt med bitcoinens verdi, og et krakk kan bli dramatisk.

– Bitcoin fremstår nå som et tog uten bremser, sier Shane Chanel i Sydney-baserte ASR Wealth Advisers.

Det mørke nettet

Stadig flere aktører kaster seg nå inn i nettvalutamarkedet, men en form for korreksjon er uunngåelig, påpeker han.

Amerikanske myndigheter åpnet forrige uke for å inkludere bitcoin i handel med såkalte futures, kontrakter for fremtidig salg og kjøp av valutaen i framtiden, på store børser. Denne beslutningen bidro ifølge analytikere også til den kraftige økningen.

Valutaen brukes til å kjøpe alt fra narkotika på det mørke nettet til øl på ordinære puber. Transaksjonene skjer når tungt krypterte koder passerer gjennom et nettverk.

 1. Les også

  Ryktene om Bitcoins død er sterkt overdrevet | Haavard Ostermann

 2. Les også

  Dette er de nye narkolangerne på det mørke nettet

Les mer om

 1. Bitcoin
 2. Bank
 3. Handel
 4. Programvare