Økonomi

Salget av taxfree-brennevin på flyplassene stuper

Salget av avgiftsfritt brennevin på Avinors flyplasser sank med 220.000 liter i fjor. Nedgangen er tre ganger så stor som hos Vinmonopolet.

Håkon Fjeld-Hansen er sjef for Travel Retail Norway taxfree-omsetningen på Avinors flyplasser. Han sier at salaget av sjokolade, parfyme og tobakk er større enn salget av brennevin og vin.
  • Knut-erik Mikalsen
    Knut-erik Mikalsen

Dette viser 2015-resulatet for Travel Retail Norway (TRN), som står for det meste av den avgiftsfrie handelen på norske flyplasser. Salgssvikten, som for brennevin var på 10,3 prosent, utgjør mer enn 490.000 flasker, og er den kraftigste nedgangen TRN har registrert på noen varesorter på mange år.

— Dette har vært en trend vi har sett gjennom mange år, og som har sammenheng med endringer i nordmenns generelle forbruk som viser større salg av vin og mindre av brennevin. Slik er det over hele Europa, sier adm. dir. i TRN, Håkon Fjeld-Hansen til Aftenposten.

2015-regnskapet viser et driftsresultat før skatt på 261 millioner kroner av en omsetning på 4,9 milliarder kroner. Dette er 20 millioner kroner svakere enn i 2014. Fjeld-Hansen mener årsaken først og fremst med høyere importpriser som følge av den sterkt svekkede norske kronen.

LES OGSÅ:

Les også

Taxfree-butikkene: -Vi må fortsette å sette klistremerker på vinflaskene

Kutter i egen fortjeneste

— Valutasvekkelsen har så stor at vi ikke har kunnet kompensere for dette gjennom økte priser alene. Derfor har vi valgt å kutte i vår egen fortjeneste for ikke å gjøre varene på norsk flyplasser for dyre i forhold til konkurrerende flyplasser i utlandet, sier Fjeld-Hansen.

Salget av søsaker øker på flyplassene, kan TRN-sjef Håkon Fjeld-Hansen konstatere.

Dypest innhogg i kostnadene er knyttet til husleien til Avinor. Den er omsetningsbetinget, og for 2015 kostet husleien nokså nøyaktig halvparten av den totale omsetningen på de fem flyplassene TRN har butikker på. Avinor fikk ikke mindre en 2,5 milliarder i leie fra TRN for butikkarealene på flyplassene på Gardermoen, Stavanger, Bergen, Trondheim og Kristiansand.TRNs resultat er tett knyttet opp til utviklingen i flytrafikken til og fra utlandet, som for Avinors flyplasser i fjor så vidt havnet på pluss-siden. Økningen var på bare 1,5 prosent.

Kraftig svikt for brennevin

Dette vises igjen i TRNs regnskap som i tillegg til kraftig svekket salg av brennevin, også viser at vinomsetningen har flatet ut. Boomen man opplevde da kvotene ble økt fra fire til seks flasker i 2014, er over.

LES OGSÅ:

Les også

Vinmonopolet åpner to ølmonopol

— De fleste holder seg til den «gamle» kvoten. Å ta ut hele kvoten blir for mye å drasse med seg for de fleste. Et ektepar på tur kan ta med seg 12 flasker. Ingen orker å bære på en kasse vin ut herfra, og spesielt ikke når de skal på toget ned til Oslo etterpå, sier Fjeld-Hansen.

TRN økte salget av vin med 45 millioner kroner til nokså nøyaktig 1 milliard kroner. Dette er likevel bare en økning på 0,7 prosent regnet i antall flasker. Dette forklarer Fjeld-Hansen med at det meste av omsetningsøkningen kan tilskrives økte priser som følge av den svekkede kronen.

- Er ikke skruppelløs pusher

Fjeld-Hansen mener taxfree-bransjen har fått et ufortjent stempel som nærmest en skruppelløs pusher av billig sprit og øl til folk på reise:

— De faktiske tallene sier imidlertid at bare 37 prosent av vårt salg er brennevin, vin og øl. Den viktigste omsetningen vår er altså ikke alkohol, men varer som sjokolade og parfyme. Disse står faktisk for 63 prosent av vår omsetning, sier Fjeld-Hansen.

LES OGSÅ:

Les også

Slik skal Flytoget lokke til seg flere reisende

Det vises også tydelig i omsetningstallene: TRN solgte godterier for ikke mindre enn 632 millioner kroner i fjor, mens parfymesalget var på 1,1 milliard kroner – dette gjør at ulike dufter alene selger mer enn hele vinomsetningen.

TRN-sjefen sier han er klar over at han leder en virksomhet som har blitt gjenstand for mer kritisk diskusjon i det politiske miljøet, og at taxfree-ordningen kan bli fjernet eller salget av politiske årsaker overlatt til Vinmonopolet.

Godtar hvis andre er bedre

— Jeg vil hevde at taxfreeordningen er bra for Norge. Vi står for 26 prosent av samtlige inntekter for Avinor-konsernet, som igjen sikrer driften på landets 46 flyplasser, de fleste går med underskudd. Derfor mener jeg vi driver en viktig virksomhet som holder disse i gang for det norske samfunnet, sier Fjeld-Hansen.

LES OGSÅ:

Les også

Flyreisende må betale ny flyavgift to ganger

TRN har sikret seg taxfree-monopol på flyplassene frem til og med 2022, men Fjeld-Hansen er klar over at den sitausjonen kan endre seg:

— Vi har vunnet anbudet for seks år til. Vi mener at vi er den beste til å drive denne handelen i Norge. Men skulle det vise seg at vi ved neste korsvei at vi ikke lenger er best, skal jeg strekke hendene i været og erklære oss for beseiret. Men da må konkurransen avgjøres på kommersiell basis og intet annet, sier Fjeld-Hansen.

Av og til: - Folk opptatt av helsen

Kari Randen.

Kari Randen er leder for måteholdsorganisasjonen Av og til, og mener det er bra at taxfree-salget ikke lenger øker i Norge.— Vi håper nedgangen vil fortsette, og tror detskyldes at nordmenn i økende grad blir opptatt av hvordan alkohol påvirker egen helse og at det kan påvirke de som står rundt. Å ha godt alkovett handler om å tenke over hva som er bra for deg og ikke minst de rundt deg, sier Randen.

LES OGSÅ:

Les også

Stanser billettsalget på alle store ruter fra Rygge

— Hva vil du si til alle de som flyr på påskeferie, bør de styre unna taxfreebutikken?

— Mange drikker ekstra mye når det er ferie, vi føler vi skal kose oss og unne oss litt ekstra. Men feriedrikkingen fører også med seg problemer. Mange opplever å få ferienødelagt eller mindre hyggelig på grunn av partneres alkoholbruk. Mange barn opplever en ferie der foreldrene er fulleog for noen kan være vanskelig å slutte med feriedrikkingen når de kommer hjem. Derfor er vårt råd at man utviser alkovett, også på ferie og at man tenker gjennom på forhånd hvor mye alkohol man vil kjøpe. Ta gjerne en prat om det i familien også. Spør både voksne og barn: Hvordan skal vi ha det i ferien med alkohol?

LES OGSÅ:

Les også

Knallhard kamp mot flyforsinkelser

Sterk konkurranse for Vinmonopolet

Vinmonopolet hadde en svikt i salget av brennevin i fjor på 70.000 liter. Dette bekrefter pressesjef Jens Nordahl, som sier at det totale salget for polet gikk ned med 0,8 for året som helhet.

— Vi har sterk konkurranse både fra taxfree-salget og grensehandelen, og dette satte sitt preg på 2015-resultatet. Det nye i år er at vi så langt i 2016 har kunnet konstatere at den veksten vi så kom i andre halvdel av 2015 har fortsatt også i år, sier Nordahl.

Det store bildet for Vinmonopolet er at salget av brennevin har gått gradvis nedover siden 2010, og at svakvin har hatt et oppsving.

Fra tid til annen dukker spørsmålet opp om det vil være naturlig at Vinmonopolet overtar driften av taxfree-utsalgene på norske flyplasser. Nordahl sier at polet ikke nå vil ha noe oppfatning om den saken.

— Vi mener ikke noe om dette nå, men vil ha en oppfatning hvis våre eiere – staten – ber oss om det, sier Nordahl.

Les også

Fortsatt påskestengt på polet