Økonomi

Al Gore tapte valget, men vant på børsen

Al Gore tapte kampen om å bli USAs president. Det var ikke noe økonomisk nederlag for ham.

Al Gore (t.h.) var visepresident i Bill Clintons presidentperiode på 1990-tallet, men klarte ikke å bli Clintons etterfølger.
  • Roar Østgårdsgjelten

Den tidligere amerikanske visepresidenten er blitt milliardær på et liv utenfor politikk som klimaaktivist, investor og styreproff i profilerte selskaper.

I 2007 delte Al Gore Nobels fredspris med FNs klimapanel.

"Lommerusk"

Prisbeløpet på 5 millioner svenske kroner blir bare småpenger sammenlignet med inntektene fra øvrig miljøengasjementer.

Nyhetsbyrået Bloomberganslår at hans formue har vokst til 200 millioner dollar (1,2 mrd. kr) siden han trakk seg ut av den amerikanske rikspolitikken i 2000.

"Fradømt" presidentembetet

Da han i 1999 meldte seg på i presidentvalgkampen for å etterfølge Bill Clinton, hadde han en formue på rundt 1,7 millioner dollar (10 mill. kr), ifølge Kongressens register over amerikanske politikeres inntekter og eierskap.

Høyesterett måtte til slutt avgjøre at republikaneren George W. Bush, og ikke demokraten Gore, vant presidentvalget i 2000.

Gore har avslått å la seg intervju om sin privatøkonomi.

Investor

De fleste av pengene har Gore han tjent på å være styremedlem og investor i næringslivet:

Les også

- Verden trenger amerikansk lederskap

Bare i januar i år innkasserte han rundt 100 millioner dollar (580 mill. kr) på aksjer han fått gratis eller blitt tildelt til svært lav pris i selskaper han har vært med å stifte.

For sin eierandel på 20 prosent i den amerikanske TV-kanalen Current TV fikk han 70 millioner dollar (400 mill. kr). TV-kanalen ble solgte til den arabiske nyhetskanalen Al Jazeera i Qatar for rundt 500 millioner dollar (2,9 mrd. kr). Gore var med å stifte den alternative TV-kanalen Current TV i 2004.

• To uker senere solgte Gore 59.000 aksjer i Apple. Dette var aksjer han hadde fått som godtgjørelse (aksjeopsjoner) for sitt styreverv i den amerikanske IT-giganten siden 2003. Aksjesalget innbrakte ham rundt 30 millioner dollar (175 mill. kr). Fortsatt eier Gore 101.358 aksjeopsjoner i Apple som han ikke har innløst. Basert på Apple-kursen tirsdag 8. mai er disse aksjen verdt 46,5 millioner dollar (270 mill. kr).

Med en formue på 200 millioner dollar tilhører Gore divisjonen av de aller rikeste amerikanerne — en ene prosent av befolkningen med høyest formue.

En ny Mitt Romney

Han er nå i ferd med å ta igjen republikaneren Mitt Romney som tapte presidentvalget mot Barack Obama i fjor høst.

Romneys formue på rundt 250 millioner dollar gjorde ham til en skyteskive for demokratene i valgkampen. Obama-tilhengerne anklaget ham for å leve et rikmannsliv uten forståelse for alminnelige amerikaneres levevilkår.

Flaks og "gratisaksjer"

Gores rikdom skyldes like mye flaks som dyktig forvaltning av egen formue.

Han har vært styremedlem i Apple siden 2003 og fått betalt i form av «gratisaksjer» i en periode da selskapets aksjekurs har steget 5900 prosent, ifølge Bloomberg.

Les også

Verdien av Apple er halvert siden i høst

Men Gore har også bommet og tapt penger investeringer i miljøteknologi.

Ny livsstil

Med rikdommen følger nye levevaner. Han eier et herskapshus med 20 rom og over 3000 kvadratmeter boflate i Nashville i delstaten Tennessee.

I 2010 skilte han seg etter 40 års ekteskap med Tipper Gore. Da kjøpte han en strandvilla til 8,9 millioner dollar (50 mill. kr) i Montecito i California.

Det amerikanske nyhetsbyrået har ikke klart å finne ut hvordan skilsmissen har påvirket hans private formue.

Les også

  1. Krisen som ikke truer vår velstand

  2. Skal Norge hente opp alt vi finner av olje og gass?

  3. Den iskalde våren i Norge kan skyldes oppvarmingen i Arktis

  4. Enda sikrere på at klimaendringene skyldes oss

afp000523655-pKIHDB0GQj.jpg