Hett vaniljemarked: Nå er dette noe av det dyreste som selges i norske matbutikker!
Ingen matvarer har hatt en så eksplosiv prisøkning som den lille svarte vaniljestangen. Bak utviklingen de siste par årene ligger et dramatisk bakteppe.
Er du en av dem som har slitt med å få tak i vaniljestenger til julens desserter og kaker? Du er ikke alene. Mange butikker har gått tomme for varen, og det finnes ikke mer på lager hos importører.
– Når tilgangen reduseres, går prisene opp. I løpet av et par-tre år er prisen på vanilje blitt firedoblet, forteller Øystein Bu, administrerende direktør hos matvareprodusenten Dr. Oetker Norge og styreleder i Dagligvareleverandørenes forening.
Flere dager før jul gikk den siste vaniljestangen ut fra lageret, og nye leveranser kommer ikke inn før neste år. Prisstigningen i seg selv bidrar også til at utviklingen har eskalert.
– Når prisene stiger, holder både bøndene og eksportørene tilbake i påvente av at de stiger enda mer, påpeker daglig leder Carl Ellingsen i Hindu Krydder, en annen av landets krydderimportører.
Konditor Sverre Sætre bruker kjøkkenet til forskning
Bare safran er dyrere enn vanilje
Det var i 2015 at prisen på vanilje begynte å stige. Det pekes på et par faktorer som årsak: Forbrukere verden over var ikke lenger fornøyd med den kunstige varianten, og begynte i større grad å etterspørre ekte vanilje. Og her som ellers: Det som skjer i Kina påvirker resten av verden.
– Den generelle velstandsøkningen i Asia skaper større forbruk også når det gjelder krydder, som igjen fortrenger vestlig konsum og øker prisen, forklarer Carl Ellingsen.
I år er gjennomsnittlig råvarepris på vaniljestenger kommet opp i over 600 dollar kiloen. På vei til forbrukeren økes prisen, og i Norge ligger nå prisen på en 3.5 gram stang rundt 60 kroner.
Vanilje er dermed nå verdens nest dyreste krydder – etter den eksklusive safranen. Utsalgsprisen kan komme opp i over 17.000 kroner – pr. kilo!
Hvorfor i alle dager er dette festmat i julen?
Kaos og dramatikk i vaniljens hjemland
Men det har vært flere faktorer enn økt etterspørsel som har ført til den voldsomme prisøkningen. Situasjonen på Madagaskar - verdens største vaniljeprodusent - er en av de viktigste.
Da prisen begynte å stige, opplevde kjøpere at enkelte bønder prøvde å utnytte situasjonen - blant annet ved å høste vaniljeorkidéen flere måneder for tidlig. Konsekvensen av dette, er dårligere kvalitet på varene.
I tillegg har det vært rettet kritikk mot spekulative aktører som har forsøkt å utnytte situasjonen. Da Madagaskar også ble rammet av syklon - som ødela 20 prosent av avlingene - forverret markedet seg ytterligere.
– Dette fører nå til at den madagassiske vaniljekulturen er i ferd med å bli ødelagt, skriver en av de mest tradisjonsrike vaniljeprodusentene i verden, amerikanske Cook Flavoring Company, på sin egen nettside.
Dyrere å produsere iskrem og bakervarer
For den jevne forbruker vil ikke prisøkningen på vanilje gjøre det store utslaget i husholdningsbudsjettet. Men for aktører som kjøper inn store volum - som produsenter av bakervarer og iskrem - gjør det betydelige innhogg i utgiftene.
– Vi kjøper inn noen tonn i året, og det er klart at denne prisøkningen får innvirkning på kostnadene våre. Vanilje er jo blitt dyrere enn sølv. Men vi har stort sett klart å unngå å øke prisene våre ut til forbruker. Vi har jo et håp om vaniljeprisen skal gå ned igjen, sier daglig leder Paal Otto Hennig-Olsen i Hennig-Olsen Is.
Men det er usikkert om det blir noen snarlig nedgang. Den første indikasjonen kommer når pollineringen av orkidéplantene på Madagaskar er over, i slutten av januar.
– Jeg tror ikke situasjonen vil bli bedre før i 2019, sier Øystein Bu i Dr. Oetker Norge.