Økonomi

Krever at alkoholsalget på flyplassene dempes

IATA varsler alarmerende økning i flyfyll.

Flyselskapene mener at de fleste som skaper fylletrøbbel på flyene har drukket seg beruset før de går om bord. NTB SCANPIX

 • Knut-erik Mikalsen

Har du sett nordmenn på flyplassen med nesen dypt nede i ølglasset klokken 6 på morgenen? Dette vil flyselskapenes internasjonale organisasjon, IATA, nå bremse.

Etter IATAs generalforsamling i Qatar nylig har organisasjonen valgt å henvende seg til flyplassene med en sterk anmodning om ikke å holde alle kraner vidåpne hele tiden.

IATA betrakter økningen av flyfyll som en «alarmerende». Bare siden 2010 har IATA registrert 20.000 tilfeller der berusede passasjerer har skapt trøbbel på flyene, 8.000 av disse var i fjor.

— Veldig ofte dreier det seg om personer som er blitt beruset mens de har oppholdt seg på flyplassen før avgang, mener adm. dir. i International Air Transport Association (IATA), Tony Tayler.

Stanser passasjerer

Knut Morten Johansen Uglum Morten

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS sier til Aftenposten at hans inntrykk er at serveringssteder på flyplassene fører en ansvarlig skjenkelinje. Flyselskapene forsøker i tillegg å stanse passasjerer som virker beruset, og som de ansatte på flyene anser kan komme til å skape problemer under turen.— I verste fall kan det utfordre sikkerheten, så dette tar vi på stort alvor. Så dramatisk er det ytterst sjelden heldigvis, og SAS har til tross for omtale av negative trender i luftfarten ikke sett samme utvikling på registrerte hendelser om bord som mange andre.

- Er ikke overskjenking noe som heller skjer om bord på flyene, siden alkohol er blitt en viktig salgsvare for flyselskapene?

— Nei, kabinansattes fokus er på sikkerhet, sikkerhet og atter sikkerhet. En slik påstand er ikke riktig, rett og slett, sier Johansen.

Drukner ventetiden

Joachim Westher Andersen Espen Solli

Han mener at den store majoriteten passasjerer blir jo ikke sittende så veldig lenge før flyet skal gå.— Det kan jo selvsagt skje at noen velger å drukne ventetiden ved lengre forsinkelser ved å forsyne seg av varene som de har kjøpt i tax free-butikken. Dette er selvsagt ikke lov, og man setter seg da i fare for å ikke bli med flyet hvis man er synlig beruset og vurderes av vårt personale til å være til sjenanse eller utgjøre en trussel, mener Johansen.

Medieansvarlig på Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen, sier flyplassen er innstilt på å slå konsekvent ned på fyll i terminalen:

— Vi har ikke fått noen tilbakemeldinger fra flyselskapene på at de opplever dette som et problem på OSL, men får vi det blir det selvsagt behandlet seriøst. Dersom folk er så beruset i terminalen hos oss at de er til sjenanse for andre reisende blir politi kontaktet, og da avgjør politiet også hva som skjer videre med vedkommende, sier Andersen.

 1. Les også

  Økt komfort for innenlands-reisende på Oslo Lufthavn

 2. Les også

  Det året det var så bratt

 3. Les også

  50.000 kroner for en tur/retur-billett, takk

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. ØKONOMI

  Fulle briter er blitt et sikkerhetsproblem: Ryanair ber om alkoholgrense på flyplasser

 2. ØKONOMI

  Vil ha alkokutt på flyplassene: – Truer sikkerheten for alle

 3. NORGE

  Fyll og bråk økende problem spesielt på fly til Øst-europa

 4. ØKONOMI

  Ble ferdig med utbygging i fjor. Nå skal Oslo Lufthavn bygges ut igjen.

 5. ØKONOMI

  Norske reisende fortsatt strandet på Gran Canaria

 6. ØKONOMI

  Reisende til USA må gjennom sikkerhetsintervju