Næringsministeren kritisk til utviklingen i Telenor-bråket
Beskriver situasjonen i landet etter militærkuppet som «veldig utfordrende» for næringslivsaktører.
Militærjuntaen som styrer Thailand etter kuppet 22. mai reagerte sterkt på at Telenor uttalte seg om årsaken til blokkeringen av Facebook. Næringsminister Monica Mæland sier «Det er uvanlig at et selskap blir bedt om å unnskylde at de har utvist åpenhet». Foto: ERIK DE CASTRO
— Det er uvanlig at et selskap blir bedt om å unnskylde at de har utvist åpenhet. For meg er det naturlig å være kritisk til hvordan saken har utviklet seg, men dette er en krevende situasjon som selskapets ledelse og styre må håndtere, skriver næringsminister Monica Mæland (H) i en e-post til Aftenposten.
Mæland er ansvarlig statsråd for statens eierandel på 54 prosent i Telenor.
Det har værtstor uro rundt selskapets virksomhet i Thailand etter at de i et intervju med Aftenposten erkjente at de blokkerte tilgangen til Facebook for ti millioner kunder på ordre fra landets militærjunta.
Les også: Alle sakene om Telenor-uroen i Thailand
Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Hommedal, Marit
Telenor beklaget
Landets myndigheter reagerte sterkt på at Telenor uttalte seg og betegnet det som «upassende» og «respektløst». Mandag beklaget Telenor i thailandske medier de konsekvensene deres uttalelser hadde fått og den skaden de hadde gjort på militærregimets omdømme. Selskapet la til at det fullt ut anerkjenner «behovet for å stå sammen».
Ifølge militæret var det uvanlig høy aktivitet som gjorde at belastningen på nettverket ble så stort at Facebook knelte. Til Reuters bekreftet imidlertid myndighetene først at de blokkerte Facebook for å stilne kritikken mot kuppet.
— Så langt jeg forstår gjorde Telenor en grundig vurdering før de valgte å komme med sin beklagelse, skriver næringsministeren.
Bakgrunn:
Telenor beklager overfor militærjuntaen i Thailand
Krever svar
Lederen i Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), varslet tirsdag at han krever svar fra næringsministeren om hvilke vurderinger hun gjør av «Telenors rolle under militærkuppet i Thailand».
Han sier han både vil be om «konkret informasjon om denne saken», samt en mer «generell vurdering av når statlige selskaper kommer opp i slike situasjoner».
Geir Pollestad (Sp). Foto: Varfjell, Fredrik
— Det vil også være naturlig å ta opp denne og lignende problemstillinger når Stortinget skal behandle den statlige eierskapspolitikk i høst, sier PollestadMonica Mæland erkjenner som Telenor at situasjonen i Thailand etter militærkuppet 22. mai er svært krevende.
— Den nåværende situasjonen i Thailand kan være veldig utfordrende for internasjonale næringslivsaktører. Regjeringen vil fortsette dialogen med Telenor om disse utfordringene, og understreke viktigheten av fortsatt åpenhet og dialog med næringslivet, organisasjoner og myndigheter, skriver hun.
Les også:
Krever statsrådsvar om Telenors Facebook-blokkering
Mener Telenor ikke har noe valg
Teleanalytikere NTB har snakket med mener det er lett å sitte i Norge og fordømme Telenor for å stenge internett i Thailand når regimet ber om det.
– Jeg kjenner flere land hvor teleindustrien blir tvunget til å gjøre ting for myndighetene. I praksis kan ikke enkeltselskaper sette seg opp mot mer eller mindre totalitære systemer. De vil bare overta kontrollen med teleselskapet, og så mister aksjonærene alle verdiene, sier teleanalytiker John Strand.
Han sier det er lett å sitte i Norge og ha en oppfatning av hva som er riktig å gjøre og hva som er galt. Teleselskaper i mange land er under et sterkt og urimelig press fra myndighetene.
– Men når thailandske myndigheter ønsker å stenge nettet under demonstrasjoner, har Telenor ikke noe valg, sier han.
Tore Aarønæs, teleanalytiker og daglig leder i Norsk Telecom, er enig.
– Det foregår mye når man reiser langt fra Norge. Jo lengre avstanden er, desto mer kreativitet og rariteter vil dukke opp. Dette er ikke første gang en teleoperatør, internettleverandør, Google eller andre stryker myndigheter med hårene, sier han til NTB.
Les mer om
Relevante artikler
Mæland: – Telenor er i en vanskelig situasjon
Fagforeninger ber næringsministeren gripe inn slik at ansatte i Telenors selskap i Bangladesh får danne fagforening.
Næringsministeren: Jeg har tillit til Telenor-styret
Landet anses som et av verdens mest autoritære. Nå beskyldes et norsk selskap for å bistå regimet.
Hvem skal ut i Telenor? | Ola Storeng
Wærsted og Brekke vil ha ro rundt Telenor. Dette er grunnene til at de neppe vil lykkes