USA: Maduro har sendt olje verdt 900 millioner dollar til Cuba

USAs spesialutsending for Venezuela hevder landets president Nicolás Maduro har sendt olje for 8 milliarder kroner til Cuba midt i Venezuelas humanitære krise.

President Nicolás Maduro har blitt møtt av store protester i Venezuela. Her fra en demonstrasjon i slutten av oktober der sykepleiere krever høyere lønn og bedre arbeidsvilkår. USA beskylder Maduro for å sende olje og betale ned gjeld til allierte framfor å fø befolkningen i landet.
  • NTB

Elliott Abrams sier at Maduro har pengene som skal til for å gjøre noe med mangelen på mat og medisiner i landet. Men presidenten har i stedet prioritert å betale ned lån til Russland Kina og fortsatt å sende olje til Cuba, Venezuelas hovedallierte i regionen, lyder påstandene fra spesialutsendingen.

– Regimet betalte det russiske oljeselskapet Rosneft over én og en halv milliard dollar i gjeldsreduksjon, sa Abrams onsdag.

Venezuela har sendt olje verdt litt under 3 milliarder dollar, om lag 27 milliarder norske kroner, til Kina og olje for 900 millioner doller, i overkant av 8 milliarder kroner, til Cuba, ifølge USA.

– Det er omtrent 5 milliarder dollar som kunne ha blitt brukt på mat og medisiner, sa Abrams.

Maduro skal også ha inngått kontrakter verdt 209 millioner dollar om kjøp av militært utstyr fra Russland.

USA anser ikke Nicolás Maduro for å være Venezuelas legitime president. Landet har innført en rekke sanksjoner mot Venezuela. Sanksjonene gjelder ikke kjøp av mat og medisiner, og Abrams mener Maduro ikke har kjøpt nok mat til å møte behovet hos befolkningen.

Trump-administrasjonen beskylder den cubanske regjeringen for å støtte Maduros sikkerhets- og etterretningstjeneste. Maduro har holdt på makten til tross for at han er utfordret av et parallelt presidentskap ledet av opposisjonsleder Juan Guaidó.