Tangen vil ha 100 prosent arveavgift. Men bare for egne barn.

Oljefondets nye toppsjef Nicolai Tangen beklager sine uttalelser om 100 prosent arveavgift. Han vil bare at hans egne barn ikke skal arve noe.

Nicolai Tangen er milliardær og ivrig kunstsamler.

Oljefondets nye toppsjef uttalte på pressekonferanse forrige torsdag at han ville ha 100 prosent arveavgift. Nå beklager han uttalelsen.

Oljefondets Facebook-side står det nå:

«Vi formidler dette på vegne av påtroppende leder for Oljefondet, Nicolai Tangen:

– Jeg beklager min uttalelse om arveavgiften. En leder for oljefondet skal helt klart ikke komme med uttalelser som kan tolkes politisk. Min uttalelse om arveavgiften var knyttet til min personlige mening om mine egne barns arv. Jeg vil at de skal finne sin egen vei og det å arve en stor formue er ikke noe jeg ser på som en fordel. Jeg har en formue som er langt større enn folk flest og vil gjerne gjore noe positivt med disse pengene, det var derfor jeg for syv år siden satte opp AKO Foundation. Jeg ser at min uttalelse, som egentlig var ment litt retorisk, kan oppfattes feil, det var på ingen måte ment som et politisk utspill så dette beklager jeg.»

Urettferdig å bli født rik

På pressekonferansen begrunnet han sin uttalelse om 100 pst arveavgift.

– Jeg synes det er ekstremt urettferdig at noen blir født med en stor pengesekk. Alle burde starte på null, sa han.

Han utdypet dette ved å snakke om barns livsvei.

– Det viktigste for barna i livet er å sette seg noen mål, og forhåpentlig nå noen mål. Ved å gi dem en masse arv, tar du fra dem det viktigste i livet. Hvis du får til noe i livet og du har fått en masse arv, så er det ikke din fortjeneste. Og får du det ikke til, så har du knotet det til dobbelt, sa han.

Betaler formuesskatt med glede

Han omtalte seg selv som «en beskjeden sørlending» på pressekonferansen. Etter norske forhold er han svært rik. I løpet av 15 år har han bygd opp forvaltningsselskapet AKO Capital i London. Fondet forvalter rundt 180 milliarder kroner for kunder.

Tangen sa han hadde gitt bort rundt 5 milliarder kroner til sin veldedige stiftelse AKO Foundation. Men resten av formuen tar han med hjem til Norge.

– Jeg tipper det blir en formuesskatt på 60–70 millioner kroner i året, og den betaler jeg med glede, så det blir bra, sa han på pressekonferansen.

Gitt en sats i formuesskatten på 0,85 prosent, betyr dette at Tangen flagger hjem en personlig formue på 7–8 milliarder kroner.