Økonomi

- Det er mye usikkerhet i det kinesiske markedet

Kina setter ned valutakursen for andre dag på rad. Mange lurer nå på om dette er starten på en «valutakrig».

Markedene frykter at Kinas valuta vil fortsette å falle, noe som kan skape problemer for selskaper som handler med landet. CHINA DAILY

 • Caroline Enge

Tirsdag satte Kinas sentralbank ned kursen på valutaen yuan med 1,82 prosent mot amerikanske dollar. Onsdag satte Kina valutakursen med ytterligere 1,62 prosent.

— Det er overraskende at sentralbanken nå har endret måten de bestemmer kursen på, men det er i tråd med ambisjonen om å åpne markedet mer, sier Ole André Kjennerud i DNB Markets til Aftenposten.

- Kan falle mer

Valutaendringen er foreløpig ikke veldig stor. Den kom likevel som en overraskelse, ettersom myndighetene i Kina vanligvis setter en midtkurs for yuanen uavhengig av hva markedet mener valutaen er verdt. Markedskursene kan svinge maksimalt to prosent rundt denne kursen.

Målet med denne politikken har vært å gi stabilitet, slik at kinesiske eksportselskaper kan beregne fremtidige inntekter og utgifter med stor sikkerhet.

Utenrikshandel er en svært viktig del av kinesisk økonomi, og flere analytikere mener devalueringen er ment for å hjelpe eksporten, som har falt med 8,3 prosent i juli.

— Den kinesiske sentralbanken har overlatt mer av de daglige kursendringene til markedet. Så langt har den falt med fire prosent, men den kan falle mer fremover, sier Ole André Kjennerud i DNB Markets.

Frykter valutakrig

Begrunnelsen for den nye valutapolitikken er ifølge den kinesiske sentralbanken å «bedre speile markedskreftene». De siste dagene har myndighetene derfor satt den nye midtkursen nærmere det den ville vært i et fritt marked.

Frykten blant analytikerne er at det ikke stopper der. Nå forventer mange at yuanen vil fortsette å falle, og dermed en «valutakrig», der økonomiene konkurrer med hverandre om å ha lavest mulig valuta.

Kina har ikke devaluert yuanen siden midten av 1990-tallet og professor Halvor Mehlum ved Universitetet i Oslo frykter det kan føre til nye konflikter med USA.

— Dette kan fortelle at kineserne har lyst til å få fart på økonomien ved å få opp eksporten, snarere enn å få opp farten ved å skape økt innenlandsk etterspørsel, sa han til NTB tirsdag.

Kina er blitt kritisert for å holde valutaen yuan lav for å støtte landets billige eksport, og dermed gi et forsprang på konkurrentene.

— Det er på tide å fokusere mer intensivt på Kinas juksing og stemple landet som en valutamanipulator, sa Bob Casey, som er medlem i det amerikanske senatets finanskomité til Reuters.

Markedene reagerer

En fallende valutakurs i Kina er dårlig nytt for selskapene som handler med landet. Børsene i Europa og USA falt som følge av nyheten, og IT-giganten Apples aksje falt for eksempel med 5,2 prosent på Wall Street.

— Når Kina svekker valutaen sin, så spiser de litt av inntektene til andre land, sier Kjennerud.

Europeiske børser fortsatte å falle onsdag. Tyske bilprodusenter og eksportører av europeiske luksusvarer vil merke valutaendringen i Kina. Det samme gjør energiprodusenter som eksporterer mye til Kina.

Også oljeprisen har falt som følge av den svekkede yuan-kursen.

Les også:

Les også

Lav oljepris gir nedtur for norsk økonomi

Stor usikkerhet

Flere tror den synkende valutakursen er nok et tegn på at det står enda dårligere til i kinesisk økonomi enn man har fryktet.

Den enorme veksten landet har hatt de siste tiårene er i ferd med å flate ut, og mange spår at årets økning i BNP vil være laveree enn 7 prosent for første gang siden 1990-tallet.

I tillegg har børsen i Shanghai falt med mer enn 30 prosent siden den nådde toppen 12. juni i år.

— Våre anslag er at vi er inne i en langvarig periode med svakere vekst i Kina. Det er mange usikkerhetsmomenter knyttet til høy gjeld og store overinvesteringer i industri og boliger i Kina. Dette er usikkerhet som investorer ikke er spesielt glade i, sier Kjennerud.

Pengefondet er positive

Det internasjonale pengefondet (IMF) ønsker imidlertid endringen i Kinas valutapolitikk velkommen, og sier det er bra at markedskreftene får spille en større rolle i landet.

— Dette er et velkomment skritt der markedskreftene får spille en større rolle i å bestemme valutakursene. Større valutafleksibilitet er viktig. Kina strekker seg mot å la markedskreftene spille en bredere rolle i økonomien, og en raskere integrering inn i finansmarkedene, sier IMF i en uttalelse.

 1. Les også

  Sør-Korea setter opp propagandahøyttalere etter mineeksplosjon

 2. Les også

  Kinesisk industri på lavgir

 3. Les også

  Test: Slik virker de «magiske» oversetter-appene

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Bratt børsfall i Asia – Kinas valuta på sitt svakeste på elleve år

 2. ØKONOMI

  «Blodbad» i finansmarkedene etter Brexit-nyheten

 3. VERDEN

  Trump øker presset: Anklager Kina for valutamanipulasjon

 4. ØKONOMI

  Børsene i Kina stuper som følge av virusfrykt

 5. VERDEN

  Børsnedgang i Asia

 6. VERDEN

  Trump innfører ny toll på kinesiske varer. Denne gangen vil det gå hardere utover amerikanske forbrukere.