Dieselbiler skal forbys i fire storbyer innen 2025

Paris, Mexico by, Madrid og Aten innfører forbud mot dieselbiler for å forbedre luftkvaliteten. Verden over er 3 millioner dødsfall hvert år koblet til dårlig luftkvalitet, ifølge WHO.

Smogen ligger over Paris 1. desember. Paris er en av fire byer som innfører dieselbilforbud. Foto: Philippe Wojazer / Reuters / NTB scanpix
  • Veslemøy Hedvig Østrem

Ordførerne i de fire storbyene sier at forbudet mot dieselkjøretøy skal følges opp av tiltak for å tilrettelegge for alternative transportmuligheter, gåing og sykling, skriver BBC.

Forpliktelsene ble inngått ved C-40-møtet mellom byledere verden over som nå pågår i Mexico by.

Dieselmotorer produserer svevestøv og nitrogenoksid. Svevestøv kan forårsake hjerte- og karsykdommer om havner i lungene. Nitrogenoksidet kan føre til pustevansker, selv for personer som ikke har hatt respiratoriske problemer tidligere, ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO).

Advarsler i London

Denne uken utstedte ordfører i London, Sadiq Kahn, advarsler om dårlig luftkvalitet ved flere tusen busstopp i millionbyen.

– Folk i London er nødt til å få vite når det er dårlig luftkvalitet i byen slik at de kan gjøre tiltak for å beskytte seg selv, sier Kahn til The Telegraph.

Tidligere i år ble det bestemt at Paris mest kjente gate, Champs-Élysées, skal omgjøres til gågate den første søndagen hver måned for å redusere smog. (NTB)