- Solberg burde møte de Rygge-ansatte og si unnskyld

Statsminister Erna Solberg har havnet i en verbal slåsskamp med Ryanair. – De bør si unnskyld for at Rygge må legges ned, sier Ryanair-topp David O'Brien.

  • Knut-erik Mikalsen

O'Brien sier han respekterer norske myndigheters avgjørelse om å innføre en flypassasjeravgift, men mener at selskapet hele tiden har vært klar på hva konsekvensen for Ryanair ville bli:

De ville legge ned basen på Moss lufthavn Rygge fra slutten av oktober, med tap av rundt 1.000 arbeidsplasser som resultat.

Statsminister Erna Solberg har trosset all motstand mot avgiften, og også gjort det klart at den norske regjeringen ikke kom til å la seg presse til å snu av et selskap som Ryanair, som hun omtalte i svært negative vendinger.

Onsdag gjorde Ryanair det klart på en pressesamling i Oslo at det forlater lufthavnen i Østfold som varslet, men at selskapet ville snu og drive videre dersom regjeringen ville snu og fjerne flypassasjeravgiften igjen.

- Ryanair kjører et tøft løp

Erna Solberg avviser at det kan bli snakk om å reversere flypassasjeravgiften.

Det avviser Erna Solberg, og sier til NTB at avgiften er innført fra 1. juni av, og den er kommet for å bli. Men Solberg benytter også anledningen til å sende en "hilsen" til Ryanair:

– Det er ingen grunn til å legge seg på rygg for Ryanairs krav om å droppe flypassasjeravgiften.

Hun sår tvil om David O'Briens uttalelser om at innføringen av avgiften er grunnen til at selskapet legger ned basen på Moss lufthavn Rygge.

Hun sier imidlertid hun ikke vil spekulere i hvilke andre årsaker det kan være til Ryanairs beslutning.

– Men jeg mener de kjører et tøft løp. Det har de gjort i mange land, og spørsmålet er om alle land bare skal legge seg på ryggen. Det er mange land som har valgt å ikke snu i avgiftspolitikken, selv om Ryanair kjører tøft på, sier Solberg.

Solberg får støtte fra Solvik-Olsen

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier til VG at Ryanair ville trukket seg ut fra Rygge uansett.

– Det er et spill. Når de mener at de fortsatt kan drive ut fra andre flyplasser og de oppretter sogar nye ruter fra andre flyplasser, så sier det seg selv at avgiften er ikke det som dette handler om, sier samferdselsministeren til VG.

Han sier seg enig med fagbevegelsens kritikk mot det irske lavprisselskapet og mener det handler om Ryanairs motvilje mot å forholde seg til sosiale kostnader ved å drive en base og selskapets motvilje mot å betale norske skatter og avgifter.

– Jeg tror de vil ha basen ut av Norge fordi de så at de ville bli pålagt de samme kostnadene som alle andre gjorde, og det er ikke måten Ryanair driver på, sier Solvik-Olsen.

- Solberg burde si unnskyld

David O'Brien sier:

– Erna Solberg og hennes regjering bør dra og møte de ansatte på Rygge og si unnskyld for at en ny flyavgift gjør at de står uten jobb snart, sier han.

– Jeg vil si tusen takk til alle på Rygge som har gjort en utmerket jobb i mange år nå. Men det er ikke vår skyld at Rygge trolig må stenge. Hadde det ikke vært for at regjeringen kom med denne flyavgiften, ville vi beholdt vår base på Rygge. Derfor har jeg sendt et budskap til den norske regjeringen om at vi er rede til å snu i denne saken dersom de fjerner avgiften. Vi hadde nemlig ingen planer om å legge ned basen før avgiften kom, sier O'Brien til Aftenposten.